Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikimybė padaryti avariją dvigubėja su kiekvienu alkoholio gurkšniu

Pateikiame statistinių duomenų ir skaičiavimų rinkinį apie alkoholį ir vairavimą. Kartais skaičiais galima pasakyti daugiau nei žodžiais.
Temos: 1 Alkoholis

Jei jūsų kraujyje yra  0,5 promilės alkoholio vairavimo rizika išauga tiek pat, kiek ir 50 proc. viršytas greitis.  Įsivaizduokite, kiek pavojingesnis tampa Jūsų vairavimas, jei kelyje, kur leistinas greitis yra 90 km/h, jūs važiuojate 135 km/h arba autostradoje, kur leistinas greitis yra 130 km/h, skriejate 195 km/h. 

Nustatyta, kad 0,8 promilės alkoholio vairuotojo kraujyje padidina avarijų riziką net 2,7 karto lyginant su vairavimu negėrus.  Pasiekus 1,5 promilės alkoholio vairuotojo kraujyje ribą, susidūrimų kelyje rizika, lyginant su vairavimu visiškai blaivam, jau yra didesnė net 22 kartus! Praktiškai tai reiškia, kad rizika dvigubėja sulig kiekvienu gurkšniu alkoholinio gėrimo!

Europos Komisijos skaičiavimais, sugriežtinus įstatymus, reglamentuojančius sankcijas išgėrusiems vairuotojams ir kontrolę keliuose, per metus Europos keliuose būtų išvengta net apie 4000 mirčių ir apie 150 000 sužalojimų.   

Remiantis Eurobarometro duomenimis, net 79 proc. ES gyventojų pritaria, kad ant alkoholinių gėrimų etikečių būtų perspėjimai apie alkoholio vartojimo riziką vairuotojams ir nėščioms moterims.

Vykdant Eurobarometro apklausą Lietuvoje leistiną vairuotojų alkoholio normą kraujyje teisingai įvardijo 39 proc. apklaustųjų. 30 proc. atsakė neteisingai, 31 proc. apskritai nežinojo. Geriausiai informuoti pasirodė čekai (net 75 proc. teisingų atsakymų), nė vieno teisingo atsakymo nesulaukta Italijoje ir Kipre.

Reaguodami į paskutinį punktą, primename, kad Lietuvoje neturintiems 2 metų vairavimo patirties, vairuojant keleivinį arba sunkųjį transportą  – leistinas alkoholio kiekis kraujyje negali viršyti 0,2 promilės; vairuojant lengvajį automobilį arba motociklą ir turint ne trumpesnę kaip 2 metų vairavimo patirtį leistinas alkoholio kiekis kraujyje gali būti ne didesnis nei 0,4 promilės.

Šaltiniai: Europos Komisija, Eurobarometras, EuroCare

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius