Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus policija analizuoja pėsčiųjų nelaimes: dažnai žmonės vaikšto užsisvajoję, atsipūtę

Pastarosiomis dienomis Vilniuje įvykusių eismo nelaimių analizė parodė, kad vis dažniau eismo įvykiuose nukenčia pėstieji, išėję į gatvę neleistinose vietose ar net pėsčiųjų perėjose. Sostinės policininkai kartoja: pėstiesiems būtina įžvalga ir atidumas.
Pėsčiasis
Pėsčiasis / Vilniaus apskrities policijos nuotr.

Vilniaus policija įspėja sostinės gyventojus ir svečius būti atsargesniems pėsčiųjų perėjose, apdairesniems prieš žengiant į važiuojamąją kelio dalį.

Pėstieji eismo dalyviai, kaip ir vairuotojai, privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių saugumui, privalo laikytis Kelių eismo taisyklėse nustatytų pareigų pėstiesiems. Nepaisant pranešimų apie kontrolės priemones ir patarimų, kaip išvengti nelaimių kelyje, pėstieji vis dar ignoruoja Kelių eismo taisyklėse nustatytas jiems pareigas. Kiekvieną savaitę Kelių patrulių rinktinės pareigūnai nubaudžia apie 130 KET pažeidusių pėsčiųjų eismo dalyvių.

Tarp pažeidėjų – per gatves nenustatytose vietose einantys pėstieji.

Policija primena, kad į kitą važiuojamosios dalies pusę pėstieji privalo eiti tik pėsčiųjų (taip pat požeminėmis ir esančiomis virš kelio) perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Pėstieji neturi peržengti perėjos ribų. Kai matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad eiti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms.

Dažni atvejai, kai pėstieji, įžengia į važiuojamąją kelio dalį net nepažiūrėję į kairę ir dešinę...

Pereinant gatvę per pėsčiųjų perėją būtinas apdairumas ir atsargumas, o ir taisyklės reikalauja, kad įžengti į važiuojamąją kelio dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikina, kad tai yra saugu. Dažni atvejai, kai pėstieji, įžengdami į važiuojamąją kelio dalį (pėsčiųjų perėją), neįvertina atvažiuojančios transporto priemonės greičio ir atstumo iki jos, staiga įžengia į važiuojamąją kelio dalį (pėsčiųjų perėją) net nepažiūrėję į kairę ir dešinę puses ar šonines gatves, kalbasi mobiliuoju telefonu, arba dažniausiai pasitaikantis vaizdas – ausinukais klausosi muzikos. Žinojimo, kad tai vieta gatvės perėjimui – nepakanka.

Todėl pėsčiajam, kuris keliauja intensyviu eismu pasižyminčiomis gatvėmis, kertant važiuojamąją kelio dalį per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją dalį nedera naudoti ausinukų ir mobiliųjų telefonų. Būtinas atidumas, apdairumas ir akių kontaktas su atvažiuojančiu vairuotoju, įžvalga, ar vairuotojas ketina praleisti.

O ir reguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje degant žaliam šviesoforo signalui nereikia pervertinti savo saugumo, ypatingai, kur transporto priemonių eismą iš šoninių gatvių leidžia papildoma rodyklė, prieš žengiant į perėją būtina apsidairyti. Nepriekaištingas Kelių eismo taisyklių laikymasis ne visada garantuoja, kad būsi saugus, eismo nelaimės kyla dėl kitų, šių taisyklių nepaisančių eismo dalyvių, todėl būtina įžvelgti eisme tykančius pavojus ir mokėti jų išvengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius