-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje nebeliks Olandų žiedo

Vilniaus planuose dviejų objektų Antakalnyje – Olandų žiedo ir Jono Pauliaus II aikštės šalia Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios – rekonstrukcija. Siūlymus šiems projektams pateikė VGTU transporto ekspertai bei savivaldybės Miesto plano specialistai.
Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas
Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas / Vilniaus savivaldybės vizualizacija

Olandų žiedą VGTU ekspertai siūlo rekonstruoti į šviesoforais reguliuojamą sankryžą. Atlikus transporto priemonių srautų modeliavimą vakarinio piko metu, nustatyta, kad dabar Olandų žiede transporto priemonės juda vidutiniškai 5,35 km/val. greičiu, o vieno automobilio įvažiavimas ir išvažiavimas iš žiedo užtrunka vidutiniškai 8 minutes.

Tuo tarpu, atlikus rekonstrukciją, skaičiuojama, kad transporto priemonių judėjimas didėtų daugiau nei 4,6 kartus – iki 24,8 km/val., o sankryža būtų įveikiama 2,7 karto greičiau – per 2,9 minutes. Į šias ekspertų išvadas bus atsižvelgta ruošiant Olandų gatvės rekonstrukcijos projektą.

Vilniaus savivaldybės vizualizacija/Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas
Vilniaus savivaldybės vizualizacija/Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas

Be to, bus padidintas ir sankryžos pralaidumas - keturšalė šviesoforais reguliuojama sankryža, kurią ir planuoja įrengti atlikus žiedo rekonstrukcija, yra 1,5 karto pralaidesnė už žiedinę reguliuojamą kelio ženklais. Eismo ekspertų teigimu taip pat reikėtų svarstyti ir Žirmūnų žiedo rekonstrukciją.

VIDEO: Olandų žiedo eismo srautų modeliavimas, kurį atlikto VGTU transporto ekspertai

Atsiras Jono Pauliaus II-ojo aikštė

Taip pat planuojama rekonstruoti ir šalia Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios esančią aikštę, kuri popiežiaus Jono Pauliaus II vizitui į Lietuvą ir Vilnių atminti pavadinta jo vardu. Numatoma rekonstrukcijos metu ne tik šalia įrengti viešąją erdvę atitinkančią baroko stilių, bet ir atkurti XIX a. viduryje šalia bažnyčios stovėjusią koplyčią, įrengti Jonui Pauliui II skirtą paminklą.

Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia yra tapusi Antakalnio traukos centru,  kur dažnai lankosi ne tik vilniečiai, bet ir piligrimai iš viso pasaulio.

Kol kas dar neapsispręsta kokio pobūdžio paminklas bus įrengtas popiežiui Jonui Pauliui II atminti, numatoma, kad tai gali būti skulptūra arba stela. Tam Vilniaus miesto savivaldybė planuoja skelbti konkursą, kur menininkai galės teikti savo pasiūlymus.

Vilniaus savivaldybės vizualizacija/Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas
Vilniaus savivaldybės vizualizacija/Jono Pauliaus II aikštės rekonstrukcijos projektas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius