Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žieminių padangų rebusai: subtilūs skirtumai ir naudojimo sąlygos

Žiemos sezonui skirtos padangos ir grandinės – papildomas rūpestis šaltuoju metų laiku. Ypač – važiuojant į Šiaurės Europos šalis. Kokiose šalyse būtina naudotis žieminėmis padangomis arba turėti grandinių komplektus? Kaip identifikuojamos žieminės padangos? Ar jos gali būti naudojamos ir važiuojant į Pietų Europos valstybes?
Pūga Vilniuje
Pūga Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žiemos sezonui skirtos sunkvežimių padangos prisimenamos tada, kai kalbama apie šalto klimato šalis: dažniausiai – Skandinaviją arba Rusiją. Skandinavijos šalių tarpe verta išskirti Norvegiją, kurios reikalavimų tarpe yra net sudarytas tinkamų naudoti padangų sąrašas. Jis – pakankamai didelis ir apima daugybės gamintojų produkciją, todėl neturėtų būti didelių problemų atitikti jo reikalavimus.

Švedijoje taip pat sudarytas analogiškas sąrašas, kuris, kaip galima matyti jo aprašyme – yra tik rekomendacinio pobūdžio. Tačiau Norvegijos atveju toks sąrašas traktuojamas kaip reglamentuojantis. „CargoNews“ kalbinti padangų prekybininkai tvirtino, kad dėl šios priežasties Norvegijos pasienyje gali būti atsisakyta įleisti sunkvežimį, motyvuojant tuo, kad jo padangų modeliai neatitinka reikalavimų. Ant padangų gali būti tinkamas žymėjimas, gali būti tinkamas net protektoriaus gylis, tačiau pareigūnai gali neįlesti transporto priemonės, remdamiesi tuo, kad padangos neįtrauktos į patvirtintų modelių sąrašą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis

Kas yra M+S ir „kalnai su snaige“?

Žieminių padangų žymėjimas yra dar viena specifinė ypatybė: Europos šalyse padanga laikoma tinkama naudojimui žiemos sąlygomis, jeigu ant jos užrašyti kodai M+S, MS ar M&S. Taip pat – jeigu matomas kalno su trimis viršūnėmis ir snaige simbolis. Tačiau šie simboliai turi labai skirtingą reikšmę.

Visų pirma – kodas M+S yra JAV sukurtas žymėjimas, kuris turėtų apibūdinti važiavimui per purvą ir sniegą tinkamas padangas. Ieškodami kriterijų, leidžiančių identifikuoti M+S tipo padangas, sužinosite, kad tie kriterijai yra minimalūs ir nurodo tik neesminius bei gan aptakiai apibūdinamus protektoriaus ypatumus, taip pat – padangos kontakto plotą. Šis žymėjimas nieko nenurodo apie padangos sukibimo savybes, esant žemai temperatūrai.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad žymėjimas M+S yra pačių gamintojų deklaruojamas kodas, o ne tam tikro reglamento atitikimą žymintis faktas. Štai kodėl skandinavai sudarinėja tinkamų naudoti žieminių padangų sąrašus į kuriuos įtraukiami tik realiai žiemos sąlygoms pritaikyti produktai!

Tikrąsias žiemines padangas galima nustatyti pagal kalno su trimis viršūnėmis ir snaige simbolį, kurį įtvirtina UNECE reglamentas 117. Tik tokiu simboliu pažymėtos padangos gali būti neginčijamai pripažįstamos kaip tinkamos žiemos sąlygoms. Tačiau Europos valstybėse (ir ne tik jose) abu šie simboliai – tiek raidžių MS kombinacija, tiek kalno su snaige simbolis oficialiai pripažįstami kaip būdas formaliai identifikuoti žiemos sezonui skirtas padangas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žiemos grožis atperka kelininkų apsileidimus
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žiemos grožis atperka kelininkų apsileidimus

Kokie realūs skirtumai?

„CargoNews“ kalbinti didžiausių padangų gamintojų atstovai tvirtino, kad sunkvežimiams skirtos M+S žymimos padangos gali net niekuo nesiskirti nuo vasaros sezonui skirtų padangų. Tiesiog, atsižvelgdami į rinkoje esantį poreikį žieminėms padangoms ir išnaudodami formalių reikalavimų abstraktumą, gamintojai vasarines padangas žymi M+S simboliu, paversdami jas visasezonėmis. Toks sprendimas leidžia su jomis važiuoti į šalis, kuriose reikalaujama naudotis žiemai skirtomis padangomis. O iš jų galima ramiausiai keliauti nors ir į Andalūziją!

Prekybininkai tvirtino, kad Lietuvoje parduodamos varantiesiems ratams skirtos padangos jau seniai yra tik su M+S žymėjimu. O pastaruoju metu siekiama, kad visos iš gamintojų atvykstančios padangos (įskaitant priekines vilkiko ir puspriekabės padangas), turėtų tokius žymėjimus.

Kalnų ir snaigės simbolis ant padangos reiškia, kad šis produktas bus naudingas, norint ne tik formaliai atitikti reikalavimą naudoti žiemai skirtas padangas, bet ir užtikrinti maksimalų saugumą. Tokios padangos atitinka UNECE reglamentą ir yra realiai pritaikytos važiavimui slidžiais keliais. Žinoma, jos leidžia gerokai sumažinti pavojingų situacijų tikimybę. Taip pat žieminės padangos gerokai sutrumpina stabdymo kelią slidžiame kelyje (važiuojant vos 40 km/h greičiu, nepakrauto sunkvežimio stabdymo kelias ant suplūkto sniego gali sutrumpėti net keliolika metrų) ir leidžia kur kas lengviau įveikti slidžias įkalnes.

Pasak prekybininkų, jų kainos nežymiai skiriasi nuo įprastų, vasarinių (arba M+S) padangų, tačiau dėl minkštesnio gumos mišinio ridos resursai yra net kelis kartus mažesni. Todėl jos visiškai netinkamos, važiuojant į Pietų Europos valstybes: esant aukštai aplinkos temperatūrai jos beprasmiškai sudils ant sauso asfalto.

Išeitis – pasinaudojimas M+S žymėjimu

Kaip tokiose elgiasi Lietuvos vežėjai, kuriems tuo pačia transporto priemone tenka keliauti iš Šiaurės Europos į pietinius žemyno kraštus? „CargoNews“ kalbintų kompanijų darbuotojai sakė, kad į Skandinaviją ar Rusiją važiuojantys sunkvežimiai apaunami žieminėmis padangomis. Kiek galėjome suprasti, vežėjai kalbėjo apie M+S žymėjimą turinčias padangas, tuo tarpu „tikros“ žiemai skirtos padangos Lietuvoje nėra populiarios, mat jos aktualios tik toli Šiaurėje dirbantiems vilkikams ir jų priekaboms. Paprastai ten važiuojantys vilkikai aprūpinami ratų grandinėmis, kurios padeda išsisukti iš sudėtingesnių situacijų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pūga Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pūga Vilniuje

Reikalavimai padangoms įvairiose šalyse

Reikalavimas sunkesnėms, nei 3,5 tonos transporto priemonėmis naudotis žieminėmis padangomis galioja eilėje Europos šalių. Tiksliau – formaliai pakanka kodo M+S. Austrijos, Šveicarijos, Italijos kalnuose ir kitur galite pamatyti ženklus, reikalaujančius arba leidžiančius naudoti ratų grandines.

Remiantis „Continental Tires“ ir „Michelin“ pateikiama informacija, didesnės, nei 3,5 tonos bendrosios masės automobiliams žieminės padangos privalomos šiose Europos šalyse:

Šalis Reikalavimo naudoti žiemines padangas laikotarpis Minimalus protektoriaus gylis Kitos sąlygos
Bosnija-Hercegovina Nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 15 d. 4 mm Žieminės padangos su >4 mm protektoriumi arba vasarinės padangos su >4 mm protektoriumi ir, esant sudėtingoms sąlygoms, grandinės ant varančiųjų ratų
Juodkalnija Nuo lapkričio iki balandžio 4 mm Žieminės padangos privalomos ant varančiųjų ašių policijos nurodomuose keliuose
Turkija Nuo gruodžio 1 iki balandžio 1 d. 4 mm Žieminės padangos ant sunkvežimių varančiųjų ašių privalomos naudojimui užmiestyje; miestų valdžia gali paskelbti individualius sprendimus dėl žieminių padangų naudojimo.
Rusija Visais žiemos mėnesiais, tačiau gali būti pratęsiama atskiruose regionuose 4 mm Visoms ašims privalomos žiemos sąlygoms pritaikytos padangos
Švedija Nuo gruodžio 1 d. iki kovo 31 d., taip pat - esant žiemos sąlygoms; žieminės padangos privalomos ant varančiosios ašies 5 mm automobilio padangoms, 1,6 mm - priekabos padangoms Patvirtintų padangų modelių sąrašą surasite adresu www.stro.se
Prancūzija 1 mm Nėra jokių reikalavimų, tačiau išimtys gali būti nurodomos kelio ženklais
Šveicarija 1,6 mm Nėra bendrų reikalavimų, galimi regioniniai reikalavimai, pvz., kalnų perėjose; Žiemos sąlygomis patekus į eismo įvykį, numatyta atsakomybė, jeigu buvo naudojamos vasarinės padangos
Estija Nuo gruodžio 1 d. iki kovo 1 d. 3 mm Gali būti pratęsta nuo lapkričio iki balandžio
Austrija Nuo lapkričio 1 iki balandžio 15 d. 6 mm Bent ant vieno varomojo tilto
Slovėnija Nuo lapkričio 15 d. iki kovo 31 d. 4 mm Bent ant varančiųjų ašių - žieminės arba vasarinės padangos ir sudėtingomis oro sąlygomis grandinės ant varančiųjų ratų
Liuksemburgas Esant žiemos sąlygoms ar jų tikintis 1,6 mm Ant visų varančiųjų ašių
Norvegija Pietų Norvegijoje privaloma nuo lapkričio 1 iki pirmadienio po šv. Velykų; Šiaurės Norvegijoje – nuo spalio 16 d. iki balandžio 30 d. 5 mm Ant visų ašių, įskaitant pakeliamas. Padangos parenkamos pagal aukščiau straipsnyje nurodytą sąrašą.
Makedonija Nuo lapkričio 15 d. iki kovo 15 d. 6 mm ant varančiosios ašies ir 4 mm ant kitų ašių Ant visų ašių
Čekija Nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. 5 mm Ant varančiųjų ašių, naudojimas preivalomas, esant žiemiškoms kelio sąlygoms arba nurodant kelio ženklams
Kosovas Esant žiemos sąlygoms 4 mm Ant varančiųjų ašių
Kroatija Esant žiemos sąlygoms 4 mm Ant varančiųjų ašių
Rumunija Lapkričio 1 d. - kovo 31 d. 4 mm Ant varančiųjų ašių
Serbija Nuo lapkričio iki balandžio 4 mm Ant varančiųjų ašių
Slovakija Nuo lapkričio 15 iki kovo 31 d. 3 mm Ant varančiųjų ašių
Vokietija Esant žiemos sąlygoms ar jų tikintis 1,6 mm Ant varančiųjų ašių
Suomija Bus privalomos nuo 2017-18 metų sezono, ant varančiosios ašies 1,6 mm (nuo 2017-18 metų žiemos: 5 mm ant varančiosios ašies, 3 mm ant kitų ašių

Dygliuotos padangos leidžiamos Baltarusijoje, Danijoje (naudojant ant visų ašių), Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Latvijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Norvegijoje, Rusijoje.

Norvegijos miestuose Trondheime ir Osle imamas mokestis už dygliuotų padangų naudojimą. Susimokėti galima specialiuose automatuose, esančiuose prie pagrindinių įvažiavimų, telefonu arba SMS žinute, išsiųsta iš Norvegijos, Danijos arba Švedijos mobiliojo ryšio operatoriaus telefono abonento.

Grandinės: vienur – privalomos, kitur – leidžiamos

Tiek – apie padangas. O šiose šalyse žiemos sezono metu reikalaujama automobilyje turėti grandinių komplektą:

Albanijoje, Austrijoje, Bosnijoje-Hercegovinoje, Bulgarijoje, Kroatijos Likos ir Gorski Katar regionuose, Italijoje, Ispanijoje (sniegu padengtuose keliuose), Kosove, Makedonijoje (jeigu naudojamos vasarinės padangos), Juodkalnijoje, Norvegijoje (vilkikui su puspriekabe privalomos 7 grandinės), Serbijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje (jeigu naudojamos vasarinės padangos), Švedijoje, Turkijoje.

Visose šalyse, išskyrus Nyderlandus, grandinių naudojimas yra leidžiamas, dažniausiai – esant sniego ar ledo dangai, tai nurodantiems ženklams ar vietinės valdžios nurodymui. Kai kuriose šalyse grandinių naudojimas leidžiamas tik oficialiai nustatyto žiemos sezono metu.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad eilė Balkanų valstybių, taip pat Rumunija, reikalauja sunkvežimiuose vežiotis kastuvą, o Bosnija-Hercegovina – net 25-50 kg smėlio maišą!

Reziumuojant galima pastebėti, kad net toks, iš pažiūros nesudėtingas reikalavimas, kaip žiemos keliui reikalinga transporto priemonės įranga, Europos šalių mozaikoje gali tapti rimtu išbandymu per tas šalis keliaujantiems vežėjams. Šios taisyklės lydimos taikomomis administracinėmis sankcijomis, todėl nesiūlome jų ignoruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius