Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 01

Ar kremai nuo saulės išties kenkia?

Kremus nuo saulės persekioja įvairios prieštaringos nuomonės. Vieni specialistai sako, kad be jų saulėje verčiau nesirodyti, natūralumo šalininkai tikina, kad jie žalingi. Ar tikrai jais verčiau nepiktnaudžiauti? Kokios natūralios priemonės galėtų būti alternatyva nuo UV spindulių?
Odos priežiūra vasarą
Odos priežiūra vasarą / Fotolia nuotr.

Pasak Kauno natūralaus gydymo centro vadovės, homeopatės Aivos Vaivarienės, tepant ką nors ant odos, reikia nepamiršti, kad oda „valgo“, t. y. viskas, ką įtriname į ją, susigeria į gilesnius odos sluoksnius ir patenka į organizmą. Tad patarimas labai paprastas – galima ant odos tepti viską, kas valgoma. Tada nebus žalingo poveikio (išskyrus atvejus, jei esate alergiška kokiai nors natūraliai medžiagai, pavyzdžiui, braškėms, medui ir kt.). Jeigu jūsų kremas nevalgomas, ant odos jo tepti nevalia, ypač vaikams. Ta pati taisyklė galioja ir apsauginiams kremams.

 

Bet kokios cheminės medžiagos, patekusios į mūsų organizmą, daro neigiamą poveikį. Paprastai kremuose būna daug įvairių toksinių medžiagų, kurios gali išprovokuoti onkologines ligas ir endokrininės sistemos sutrikimus, pavyzdžiui, moterims sukelti endometriozę. Tai nėra menkniekis. Visada primenu moterims, kad jei toks nedidelis, mažą odos plotelį dengiantis kontraceptinis pleistras sukelia nevaisingumą (apsaugo nuo nėštumo), tai pagalvokite, kokį poveikį daro kremai, kuriais ištepame visą kūną! Mažame pleistre esančios medžiagos greitai patenka į kraują ir paveikia visą hormonų pusiausvyrą. Taip pat organizmą veikia ir gausiai ant odos tepami kremai. Tik jų poveikis, deja, mažiau ištirtas. Pagal atliktų nepriklausomų tyrimų rezultatus, kai kurie kremai, taip pat apsauginiai, gali būti labai pavojingi. Todėl jautrios odos žmonėms rekomenduočiau pirmąsyk saulėje būti labai trumpai.

 

Grynu oru galima mėgautis ir sėdint pavėsyje, vilkint plonus natūralių šviesių audinių drabužius (geriausia – lininius). Kad neperkaistumėte, nepamirškite ir skrybėlaitės ar skėčio nuo saulės. Deginkitės ne gulėdama, o aktyviai judėdama – sveikiau. Odai pripratus prie saulės, gausiai tepkite ją natūraliais augaliniais aliejais. Ekologiškų produktų parduotuvėse būna įvairių aliejų mišinių be jokių cheminių priedų, skirtų apsisaugoti nuo saulės. Tinka įvairūs ekologiški, šaltai spausti ir nerafinuoti aliejai (kokosų, sviestmedžių, sezamų, šaltalankių, arganų ir kt.). Ypač negailėkite geros kokybės aliejaus mažyliams. Jų odelė jautresnė, pažeidžiamesnė ir greičiau nudega.

 

Odą reikia tepti aliejumi po maudynių ar apsipurškus vandeniu (ji turi būti drėgna) ir mažiausiai du kartus per dieną. Galima dar dažniau, ne tik pajutus sausumą ar tempimą.

 

Visiškai vengti saulės nepatartina, nes saulės šviesa gyvybiškai būtina. Kadangi mūsų klimatas nelepina saulėtomis dienomis, jos gana mažai būna per visus metus, saikingai pasimėgauti saule naudinga, nes gaminasi organizmui būtinas vitaminas D. Kai jo trūksta, silpsta imunitetas, didėja rizika susirgti kaulų ir sąnarių ligomis.

 

Na, o persikaitinus ir nudegus odą, nepamirškite gerų senų receptų, kurie visada prieinami – pažeistą odą sveika įtrinti kefyru ar riebia grietine. Eidama į paplūdimį, pasiimkite buteliuką gero natūralaus aliejaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius