Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 14

Kepame ant laužo!

Galbūt esate labai gera virėja, kai gaminate namuose, apsiginklavusi krūva įvairiausių rakandų. Tačiau ar tokius pat puikius sugebėjimus galite pademonstruoti ir stovyklavietėje? Tikriems keliautojams nereikia jokių kepsninių ar papildomų įrankių. Daugybę skanėstų galima paruošti tiesiog ant laužo.
Dešrelės ant laužo
Dešrelės ant laužo / Fotolia nuotr.

Kepimas ant laužo mums dažniausiai asocijuojasi su mėsiškais patiekalais, tačiau iš tiesų nereikia riboti savo fantazijos: ant ugnies galima gaminti ir daržoves, ir desertus, ir vaisius. O paruošti patiekalai, pamatysite, bus ypač gardūs ir nežinia, ar dėl iškylavimo gamtoje sukelto nuovargio ir alkio, ar tas dūmo kvapas prideda papildomo skonio.

Kepame ant laužo

Galite kepti produktus, užmautus ant ilgo pagaliuko galo. Tai tikrai dažnas ir įprastas kepimo ant laužo būdas. Jis labai patinka vaikams, tačiau juos, užsiimančius šia veikla, būtina prižiūrėti. Dažniausiai tokiu būdu maistas tik pašildomas, tad reikia rinktis tokius produktus, kurių nebūtina ruošti aukštoje temperatūroje. Taip galima iškepti tik nedidelį kiekį maisto. Be to, kartais jis nukrenta į laužą ir „iškepa“ nebepataisomai. Tačiau pliusas, kad kiekvienas gali išsirinkti, ko pats nori, reguliuoti kepimo karštį (atstumą nuo ugnies). Galite kepti duoną, dešreles arba amerikiečių taip mėgstamus zefyrus (angl. marshmallows).

Kai ką galite išsikepti ir žarijose. Žinomiausias lauže keptas patiekalas – bulvės su lupena. Tikriausiai visi dar iš vaikystės prisimena šį skanėstą. Tikri turistai bulves kepa tiesiog įmetę jas į karštas žarijas. Ir valgo karštas, pasibarstydami druską. O jei dar atsiranda gabalėlis sviesto – išvis nuostabu. Bet jei norite šiam procesui suteikti šiek tiek civilizuoto šiuolaikiškumo, galite bulves vynioti į foliją ir kepti su įvairiais priedais. Tuomet jas reikia švariai nuplauti, padaryti įpjovą, į kurios vietą galite dėti gabalėlį rūkytos šoninės. Arba įberti smulkinto česnako ir mėgstamų prieskoninių žolelių. 

Dar bulves arba žuvį galima apvolioti moliu ir tada kepti. Galite ant žarijų iškepti į perpus perpjauto ir išskobto apelsino žievelę įmuštą kiaušinį, ar vandenyje prieš tai išmirkytas kukurūzų burbuoles. Tik, žinoma, būkite atsargūs traukdami produktus iš laužo.

Fotolia nuotr. / Bulvės ant laužo
Fotolia nuotr. / Bulvės ant laužo

Kepame folijoje

Kepti folijoje labai paprasta – suvyniojate norimą maistą, dedate ant anglių ir laukiate, kol jūsų vakarienė pasigamins. Didesnis iššūkis bus paruoštą maistą ištraukti iš laužo ir išvynioti. Tiesa, gana sunku ir nustatyti, kada maistas jau iškepęs – telieka pasikliauti kepimo laiku arba periodiškai vis patikrinti. Tačiau labai smagu, kad šiuo būdu patiekalas gali būti ruošiamas atskiromis porcijomis ir kiekvienas į savo paketėlį gali įsidėti tai, ko tik geidžia jo širdis. Tiesa, nesunku tuos aprūkusius ryšulėlius sumaišyti. :)

Kepti tinka praktiškai visi produktai. Galite kepti mėsą (pvz., labai skanu marinuoti vištienos sparneliai), įvairias daržoves, vaisius, netgi improvizuotą picą ar buritą. Tarkime, labai skanu folijoje kepti įdaryti pomidorai: tereikia išskobti jų vidų ir prikrauti norimo įdaro (kumpio, sūrio, nuo šašlykų likusių ryžių...). Drąsiai pasikliaukite savo fantazija, nes gamtoje valgomas lauže keptas maistas bet kuriuo atveju atrodo daug skanesnis nei namuose. Tik būkite atidi, nes kaitriose žarijose pomidorai iškepa gana greitai.

Galite išbandyti dar vieną tikrai skanų variantą: į dvigubą folijos sluoksnį įdėkite kvapių daržovių (salierų stiebų ir gumbų, morkų, česnakų, porų, svogūnų), taip pat kažko, kas atstotų pagrindinį patiekalą, t. y. mėsos, bulvių, batatų, ropių, grybų, sūrio. Galite nepagailėti ir briuselinių kopūstų, ir ankštinių pupelių, taip pat prieskonių ir žolelių. Dar reikės šiek tiek aliejaus ar sviesto bei nedidelio kiekio skysčio, kuriame patiekalas troškinsis, – tai gali būti vanduo, citrinų sultys arba šlakelis vyno. Kruopščiai užlankstykite kraštelius ir dėkite viską ant žarijų. Kiek laiko gaminsite, priklausys nuo produktų, tačiau, kad jų gaminimo laikas suvienodėtų, atkreipkite dėmesį į pjaustymą: produktus, kuriems paruošti reikia daugiau laiko, pjaustykite mažesniais gabalėliais. Šitaip galite kepti ir žuvį su sviestu ir krapais ar paukštieną.

Folijoje galite paruošti ir buritų. Į tortilijų paplotėlius įvyniokite norimo įdaro, tarkime, pakepintos su prieskoniais maltos mėsos, virtų ryžių, tarkuoto sūrio, mėgstamo padažo (pabandykite itališkąjį salsa verde iš petražolių, acto, kaparių, česnako, svogūno, ančiuvių ir alyvuogių aliejaus). Atsargiai suvyniokite viską į foliją ir pakepkite kelias minutes iš abiejų pusių. Buritas gali būti ir desertinis. Tuomet įdarą ruoškite iš uogų, šokoladinių traškučių, riešutų sviesto. Desertui galite iškepti ir bananų, pagardintų šokoladu, – tiesiog įpjaukite jų žievę ir įsprauskite į vidų keletą gabalėlių šokolado. Bananus suvyniokite į foliją ir kepkite ant žarijų. Jie gardžiai apkeps, o šokoladas išsilydys.

Labai gardu ir paprasta lauže išsikepti sūrio. Nuostabus užkandis prie vyno, alaus ar arbatos. Bene skaniausia kepti paprastą baltą sūrį. Tereikia jį įtrinti prieskoninėmis žolelėmis, kmynais, trintais česnakais (ar kitais mėgstamais prieskoniais), užberti šiek tiek druskos ir, suvyniojus į foliją, įdėti į laužo žarijas. Šio patiekalo ilgai laukti neteks – sūris iškepa labai greitai.

Norite nustebinti kelionės bendražygius? Kepkite ne folijoje, o suvyniokite maistą į laukinių augalų lapus. Tik žinoma svarbu neprisirinkti nuodingų augalų lapų. Kepimui tiks nendrių, kukurūzų, vynuogių lapai, taip pat klevų, ąžuolų ar liepų medžių lapai, dilgėlės. Apvyniokite mėsą ar žuvį sluoksniu šių lapų ir apriškite šlapiomis virvelėmis. Švieži lapai suteiks jūsų patiekalui įdomaus skonio.

Gaminame puode

Jei turite katiliuką ar ant laužo gaminti tinkamą puodą, jame galite ruošti maistą didesnei žmonių grupei. Tik, žinoma, nesivežkite į stovyklą brangių puodų ar keptuvių – pigūs indai čia puikiausiai tiks. Puode galite virti ne tik „kareivišką košę“ ar šiupininę sriubą, o beveik viską, ką gaminate namie.

Stovykloje galite nesunkiai paruošti ir tokį gurmanišką patiekalą kaip paelija. Tik jums reikės didelės keptuvės, nes ryžiai, sugėrę skystį, brinksta ir pučiasi. Taip pat alyvuogių aliejaus, poros svogūnų galvų ir kelių skiltelių smulkiai supjaustyto česnako, saldžiosios paprikos ir poros pomidorų, aitriųjų paprikų, kitų pageidaujamų prieskonių, keturių smulkiai supjaustytų vištienos šlaunelių, šiek tiek pjaustyto čioriso, 0,5 kg šaldytų krevečių (receptas puikiai pavyks ir be jų), maždaug 480 gramų Arborio ryžių, na ir daržovių sultinio. Suformuokite iš karštų anglių vietą savo keptuvei ir pakaitinkite ją. Įpilkite alyvuogių aliejaus, o jam užkaitus, dėkite svogūnus, kiek vėliau česnakus, aitriąsias paprikas, smulkintas daržoves. Sudėkite dešrą ir vištienos gabalėlius, paskrudinkite. Sudėkite prieskonius. Beje, labai tinka rūkyta paprika, o truputėlis šafrano suteiktų ypatingo skonio. Po poros minučių sudėkite, jei turite, krevetes. Galiausiai suberkite ryžius, supilkite sultinį. Troškinkite, kol ryžiai išvirs. Jei pritrūksite sultinio, įpilkite dar vandens. O tada griebkite šaukštą ir prie valgio! Patiekalu pamaitinsite maždaug šešis žmones.

Tiesa, net neturėdami puodo ar virdulio, ant laužo galite pasiruošti ir karštos arbatos! Tereikia popierinio puodelio. Paslaptis slypi tame, jog vanduo užverda žemesnėje temperatūroje, nei užsidega popierius. O ir vanduo, esantis puodelio viduje, apsaugo jį nuo užsidegimo. Tad pabandykite padėti puodelį su vandeniu tiesiai ant žarijų, o jam užvirus – atsargiai nukelti. Teliko užsiplikyti arbatos ir mėgautis...

Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius