Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 07

Menas dovanoti. Ką verta įsidėmėti?

Štai ir vėl visu svoriu užgriuvo kalėdinė karštinė. Kaip ir kasmet galvosūkis vienas ir tas pats: ką kam dovanoti? Dovanoti tai dovanoti… Tik ar mokate tai daryti taip, kad tas, kuriam dovanojame pasijustų išties laimingas? Juk dovanoti yra tikrų tikriausias menas, o ne paskubomis atsikratyta prievolė.
Dovana
Dovana / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Menas

Išrinkti dovaną – rimtas reikalas

Neretas mano, jog dovanos – nereikšmingos smulkmenos, nevertos dėmesio ir pastangų. Pakeliui į svečius užsuka į prekybos centrą nugriebia iš lentynos pirmą pasitaikiusį niekniekį ir laiko, kad „misija“ jau atlikta. Iš tiesų, geriau jokios dovanos, nei niekam tikusi dovana. Kad būtų paprasčiau nesuklysti, pirkdama visada įsivaizduokite, kaip pati jaustumėtės ją gavusi. Ar labai nudžiugtumėte radusi paskubomis į „Maximos“ maišelį įmestą daiktą? Juk dovana iš tikrųjų kur kas daugiau nei dovanojamas daiktas – ji reiškia jūsų požiūrį į tą žmogų, jausmus...

Svarbios smulkmenos

Fotolia nuotr./Dovanos
Fotolia nuotr./Dovanos

Renkant dovaną, svarbi kiekviena detalė: žmogaus lytis, amžius, socialinė padėtis, sveikata, pomėgiai, gyvenimo būdas, netgi religiniai įsitikinimai. Kad ši titaniška užduotis neatrodytų tokia sunki, bus pravarčiausia aptarti, ko dovanoti nepatartina.

► Dovana neturėtų žmogui priminti apie jo trūkumus, ligas ar kitokias negalias. Jokiu būdu nedovanokite vaistų ar daiktų, kurie galėtų asocijuotis su liga. Apkūniam žmogui būtų netaktas nupirkti lieknėjimo preparatų arba, dar blogiau, svarstykles.

► Specifinė gydomoji kosmetika irgi ne pati geriausia idėja. Kaip manote, ar labai žmogus nudžiugs, gavęs losjoną nuo spuogų, gaiviklį blogam burnos kvapui naikinti arba šampūną nuo pleiskanų? Tikriausiai nereikia nė sakyti, jog dovanai netiks ir higieninės prekės ar kitokie intymūs dalykėliai. Nebent tai būtų tik jums abiem suprantamas juokelis.

► Apatinį trikotažą tinka dovanoti tik labai artimam asmeniui. Tik vėlgi nesusipainiokite. Mylimajam padovanoti seksualias kelnaites – tarsi maloni erotinė užuomina. Tačiau pusamžiui tėčiui įteikusi „šeimynines“ trumpikes su briedžių atvaizdais, galite sulaukti nejaukios pauzės.

► Dovana neturi įpareigoti keisti gyvenimo būdą. Šunis, katinus, šinšilas ir kitokią fauną teikite tik gavusi būsimo šeimininko palaiminimą arba tiksliai žinodama, jog tai didžioji jo gyvenimo svajonė. Tas pats pasakytina ir apie vazonuose augančias gėles.

► Labai atsargiai rinkite asmeninio pobūdžio daiktus: drabužius, batus, kvepalus. Tokius dalykus galite dovanoti tik patiems artimiausiems žmonėms, išmanydama jų skonį, poreikius bei kūno apimtis. Jei kolegei ar verslo partnerei įteikite, tarkim, palaidinę, atrodysite taip, lyg būtumėte ant galvos iškritusi iš medžio. Vienintelis toleruotinas drabužis – firmos logotipais ar kitokiais specifiniais ženklais pažymėti „suvenyriniai“ marškinėliai.

► Nederėtų ignoruoti ir religingų ar prietaringų žmonių įsitikinimų. Tarkim, jei prisiekusiam musulmonui įteiksite viskio butelį arba diržą iš kiaulės odos, iš džiaugsmo šis tikrai nešokinės. Vykdama į svečius pas „prieblandos zona“ įtikėjusią tetulę ir dovanų maišelyje gabendama peilių ar kitokių aštrių daiktų rinkinį, nepamirškite pareikalauti cento, antraip dovana sukels nesantaiką. Nedovanokite ir tuščios piniginės (ji reiškia neturtą) – įdėkite nors vieną litą. Na, o veidrodis arba vienas puodelis – vienatvės simbolis. Tegul tai ir simboliški prietarai, bet dovana tai taip pat ir savotiškas linkėjimas...

Labai svarbi dovanojimo taisyklė!

Nepamirškite, jog dovanos – tai ne sekcijos gilumoje dūlančios nereikalingos senienos. Užuot jas teikusi, verčiau nedovanokite nieko. Netgi jei šiuo metu sunkiai suduriate galą su galu, tai neturėtų būti priežastis dovanoti niekam tikusias dovanas. Sugalvokite šmaikštų linkėjimą, sukurkite originalų rankdarbį ar iškepkite gardų pyragą. Nuostabesnės dovanos nė nereikia! Žmogus ne tik labiau džiaugsis, bet išvengs nemalonaus galvosūkio, kur kišti sudulkėjusį nieko vertą sendaiktį.

Ko nenori moterys ir vyrai?

Jei jau išsiruošėte į dovanų paiešką, neprošal įsidėmėti dar vieną dalyką: nors iš pirmo žvilgsnio kai kurie daiktai atrodo itin „moteriškos“, „vyriškos“ ar „vaikiškos“ paskirties, juos gavus krykštauti iš džiaugsmo toli gražu nesinori.

Daugelis silpnosios lyties atstovių pasijunta nuviltos, suerzintos ar nemaloniai nustebintos, jei joms dovanoja buities rakandus (samčius, šepečius, šveitiklius, keptuves ir pan.), automobilių detales ar aksesuarus, dirbtines gėles, pigią bižuteriją.

Vyrai būna it musę kandę, jei gauna saldainių, nosinaičių rinkinį, kaklaraiščio ar rankogalių segtukus, kosmetikos rinkinį (tokių prikimštos pilnos lentynos dar nuo pernykščių ar užpernykščių metų).

Knygos, enciklopedijos, žodynai ir kitokie mokykliniai reikmenys dažnam vaikui atrodo ne dovana, o tikrų tikriausia bausmė. Nebent jis apsigimęs profesorius.

Apie ovacijų vertas dovanas

Kokia dovana galėtų būti „pati pačiausia“, kitaip tariant, tokia, nuo kurios žmogus pasijustų išties laimingas? Žinoma, daiktas, apie kurį jis seniai svajoja ir dėl kokių nors priežasčių negali įsigyti. Jei tikrai norite, kad jūsų artimasis ar draugas nuoširdžiai šypsotųsi, prisiminkite, apie ką jis pastaruoju metu kalbėdavo, į kokį daiktą parduotuvėje žvelgiant sužibėdavo jo akys. Nekalbame apie naujausios laidos mersedesą, pradžiuginti gali ir smulkmena. Be to, etiketas nedraudžia dovanoti ir kolektyvinių dovanų, vadinamųjų „sudėtukų“. Juk mylimo žmogaus svajonė to verta. Kitas nuostabus pasiūlymas – dovanos siurprizai. Jos gali būti ir visiškai nematerialios, bet padaryti tokį įspūdį, kurį prisiminsi ir po daugelio metų…

Kalėdos – tokia šventė, kai turime nupirkti ne vieną, o visą tuziną dovanų. Žinia, tokia proga labai brangių dalykų nepadovanosi. Ir nereikia! Keitimasis kalėdinėmis dovanomis labiau simbolinis gestas.

Kita vertus, ne taip ir svarbu, ką dovanosite. Svarbiausia – originalus požiūris ir gero humoro dozė. Juk pripažinkite, kartais vaikystės laikus menantis prisukamas vilkelis gali nuteikti šimtąsyk maloniau nei tikros ėriuko vilnos šlepetės ar keptuvė nesvylančiu dugnu.

Fotolia nuotr./Dovanos
Fotolia nuotr./Dovanos

Kaip teikti dovanas

  • Visos dovanos, išskyrus gal knygas, turi būti gražiai įpakuotos. Jei teikiate kolektyviai, ant atviruko visi asmenys turi parašyti savo vardus (neblogai būtų ir linkėjimus).
  • Patikrinkite, ar netyčia nepalikote prilipusios kainos.
  • Daugelis mūsų nežinome svarbios etiketo taisyklės: ant knygos gali pasirašyti tik jos autorius, jei autorinių pretenzijų neturite, bet norite kažką palinkėti, išdėstykite tai atvirutėje, ar ant specialiai nupirkto knygos žymeklio.
  • Labai netaktiška ir negražu, teikiant dovaną bent žodeliu užsiminti apie jos kainą ar dejuoti, kaip sunku buvo ją gauti.
  • Niekada neatsiprašinėkite, kad dovanojate ne tą dovaną, kurią norėtumėte, net jei tai šventa tiesa.
  • Neklausinėkite, ar dovana patiko, ir juo labiau neužsiminkite, kad pati norėtumėte šio daikto, bet esate tokia kilniaširdė, kad ėmėte ir štai padovanojote!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius