Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 30

Prakaitas? Kaip jį sustabdyti

Artėjanti vasara priverčia nubraukti ne vieną prakaito lašą. Nors prakaitavimas yra natūrali organizmo funkcija, visgi dėl jo galima pakliūti į pačias nemaloniausias situacijas. Galiausiai nesmagu, vos perėjus per gatvę, jausti prie kūno limpančius marškinėlius...
Prakaitas? Kaip jį sustabdyti
Prakaitas? Kaip jį sustabdyti / Fotolia nuotr.

Reikėtų atsiminti, kad sveiko žmogaus prakaitas turėtų būti bekvapis, tačiau daugiausia prakaituojančiose vietose (ant delnų, pėdų ir pažastyse) kaupiasi bakterijos ir mikrobai, kurie ir kalti dėl prasto kvapo. Taigi kyla klausimas, kokių priemonių griebtis, kad išvengtume dėl prakaitavimo kylančių nepatogumų? Juk šiais laikais jų siūloma gyva galybė...

 

Dezodorantas, antiperspirantas, botulino injekcijos...

 

Purškiami dezodorantai, anksčiau buvę labai madingi ir dažnai naudojami, pastaruoju metu užleidžia vietą antiperspirantams. Kodėl? Pirmieji padeda tik kuriam laikui atsikratyti nemalonaus prakaito kvapo (tiksliau –  užmaskuoti jį), tačiau paties prakaitavimo nestabdo. O štai antiperspirantų sudėtyje yra mineralų, cinko ir dažniausiai aliuminio druskų (šios, beje, ekologijos puoselėtojų vertinamos prieštaringai), todėl išvengiama ne tik nepriimtino kvapo, bet blokuoja ir prakaitavimą.

 

Taigi, rinkdamosi priemonę, padedančią išvengti jau minėtos problemos, atsižvelkite į esamą situaciją: gal prireiks tik dezodoranto, gal antiperspiranto, na, o jeigu kamuoja išties labai gausus prakaitavimas, yra ir itin stiprių priemonių. Tačiau, prieš priimant sprendimą, visuomet geriau pasitarti su specialistu, o dar geriau – pamėginti išsiaiškinti priežastį, kodėl vargina toks gausus prakaitavimas.

 

Išsamiau apie gausų prakaitavimą straipsnyje „Gausus prakaitavimas – ne tik estetinė bėda“.

 

Natūralūs būdai įveikti prakaitą

 

♦ Citrina ir žalioji citrina. Šis būdas ypač tinka netikėtose situacijose – puikiai panaikina prakaito kvapą ir pristabdo jį. Pakaks drėgnomis servetėlėmis pašalinti prakaito perteklių, supjaustyti citriną skiltelėmis ir įtrinti pažastis. Žinoma, nereikėtų to daryti, jei pažastys ką tik depiliuotos – grauš.

 

♦ Soda. Sumaišykite kelis šaukštus geriamosios sodos su vandeniu iki tirštos košelės ir ištepkite gauta mase pažastis. Palaikykite taip maždaug 5 minutes. Praėjus nurodytam laikui, nuplaukite. Kartokite kasdien, kol pajusite efektą.

 

♦ Svarbu ir elementari higiena, ypač, pasak dermatologų, padeda kontrastinis dušas. Išbandykite jį tiek ryte, tiek vakare ir priklausomai nuo situacijos.

 

♦ Nuo prakaitavimo padeda ir natūralūs nuovirai, kuriais patariama plauti itin prakaituojančias kūno vietas. Liaudies medicina ypač rekomenduoja ąžuolo žievės, mėtų, ramunėlių nuovirus.

 

♦ Eteriniai aliejai taip pat kai kuriems žmonėms labai padeda. Į nedidelį vandens kiekį įlašinkite kelis lašelius eterinio aliejaus, įtrinkite pažastis ir taip išvengsite nemalonaus kvapo. Puikiai tinka apelsinų, mandarinų, mėtų, eukaliptų eteriniai aliejai. Svarbiausia – prieš tai ant nedidelio odos plotelio atlikti testą ir įsitikinti, ar jie nealergizuoja, neerzina odos.

 

♦ Nepatikėsite, tačiau paprastos bulvės, pasak liaudines išminties, irgi padeda išvengti prakaitavimo: supjaustykite ją griežinėliais ir įtrinkite labiausiai prakaituojančias vietas.

 

Šalavijas ne tik grąžina jaunystę: užpilkite šaukštelį džiovintų žolelių verdančiu vandeniu ir palikite parai. Kasdien prauskitės gautu nuoviru.

 

♦ Arbatos maišeliai tinka ne tik paakiams atgaivinti. Išbandykite juos ir nuo nemalonaus prakaito kvapo: sumerkite penkis maišelius į nedidelį vandens kiekį ir plaukite gautu nuoviru prakaituojančias vietas (kojas ar pažastis). Teigiama, kad tai itin veiksmingai naikina kvapą, mat juodoji arbata pasižymi antibakteriniu poveikiu.

 

♦ Būtinai sekite savo mitybą. Neretai tam tikri produktai turi įtakos labai nemaloniam prakaito kvapui.

 

Apie tai plačiau galite paskaityti straipsnyje „Kodėl kamuoja prastas kūno kvapas?“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius