-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 26

Uogų ir vaisių šaldymo sezonas jau čia!

Vasara, atrodo, tik prasidėjo, tačiau braškių ir žemuogių laukai jau nuraudonavo, noksta mėlynės, serbentai, agrastai, vyšnios, trešnės, avietės, gervuogės... Nespėsime nė apsidairyti, kai ateis spanguolių ir bruknių metas.
Šaldytos uogos
Šaldytos uogos / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Vaisiai Uogos

Žodžiu, vitaminų gamta mums dovanoja su kaupu, todėl belieka pasistengti ne tik prisikirsti jų iki soties, bet ir prisiruošti žiemai. Nuo ko pradėti?

♦ Uogienės uogienės... Be jų neįsivaizduojami ką tik iškepti vanile kvepiantys blyneliai ar gardus pyragas. Tačiau pastaruoju metu jos „išeina iš mados“. Kodėl? Uogienėms reikia itin daug cukraus, o verdant išnyksta didžioji dalis mikroelementų ir vitaminų. Be to, dar ir nemažai laiko sugaištama prie karštos viryklės. Šaldymas šiuo atveju kur kas sveikesnis ir greitesnis pasirinkimas, o vitaminų kiekis sumažėja vos vos. Tiesa, sveikos mitybos žinovai pataria, kad geriausia šaldytas gėrybes suvalgyti per tris mėnesius. Paskui jų maistinė vertė gerokai krinta.

Šaldymui geriausia rinktis specialius indelius ar maišelius, kuriuos labai patogu naudoti. Jie higieniški, hermetiški, būna įvairių dydžių, todėl be vargo rasite sau tinkamą variantą.

♦ Šaldymui uogas ir vaisius rinkite prinokusius, bet ne pernokusius, ne sutižusius, be dėmių.

♦ Labai svarbus porcijų dydis, todėl nesudėkite visko į didžiausius indus. Atšildyti turėsite visą tarą. Pakartotinis užšaldymas nerekomenduojamas. Todėl geriau įsigykite ir mažesnių, smulkioms uogoms, ir didesnių, tarkime, vaisiams, indų. Be to, bus patogu naudotis. Patariama, kad viena porcija nebūtų didesnė nei 500–800 gramų.

♦ Užšaldomi vaisiai ir uogos ne visuomet išsaugo pirminę išvaizdą, dažnai suminkštėja, todėl idealu juos naudoti kompotams, gėrimams, sriuboms, įdarams, užtepėlėms, tyrelėms ir pan. Minkštesnes uogas be jokių išlygų šaldykite plastikiniuose indeliuose, o ne maišeliuose. Pastaruosiuose jos dar labiau susimaigys.

Šaldymo eiga:

1. Pirmiausia uogas ir vaisius gerai perrinkite, nuplaukite tekančiu vandeniu, kad neliktų nešvarumų, ir nusausinkite. Geriausia užšaldyti uogas praėjus vos kelioms valandoms po rinkimo, nes taip geriausiai išsaugomos jų skonio ir kvapo savybės.

2. Galite užšaldyti sveikas uogas: tereikia sudėti jas į indelius, sandariai juos uždaryti ir sudėti į šaldiklį.

3. Galima uogas užpilti cukrumi ir šiek tiek pamaigyti, tačiau visai nesutrinti (1 kg rūgštesnių uogų reikia 300 g cukraus, o saldesnėms pakanka ir mažesnio kiekio; šiuo atveju svarbu ragauti, kad nebūtų per saldu) ir palikti per naktį, kad išsiskirtų sultys. Tuomet viską reikia gerai permaišyti ir supilti į šaldymo indelius.

4. Taip pat galima sutrinti uogas su milteliniu cukrumi ir iškart supilstyti į indelius. Trinti galite iki vientisos masės arba palikti stambesnius uogų gabalėlius. Rinkitės atsižvelgdamos į savo poreikius ir skonį.

5. Dar vienas variantas – naudoti trintuvą ir pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, puiku iki vientisos masės sutrinti braškes su cukrumi  ir įmaišyti į gautą tyrę sveikų mėlynių, žemuogių, serbentų ar kitų mėgstamų uogų ir atvirkščiai. Galima sutrinti mėlynes ir sumaišyti su smulkiai pjaustytomis braškėmis, žemuogėmis ir pan. Geriausia derinti saldžius ir rūgštesnius vaisius, kad išgautumėte subalansuotą skonį.

6. Sveikesnio gyvenimo propaguotojoms įprastą baltąjį cukrų patariame pakeisti ruduoju, stevijų sirupu, kokosų žiedų cukrumi, medumi, agavų, klevų sirupu. Į trintas uogas galite įberti šiek tiek cinamono, vanilės. Tokiu atveju uogas sutrinkite ir užšaldykite visiškai be cukraus. Saldinkite prieš valgydama. Uogoms natūralaus saldumo suteikia ir paprasčiausi bananai. Tereikia atšildžius jas dar kartą sutrinti trintuve su bananais (100 g uogų reikia vieno banano). Pavyksta nuostabus desertas. O svarbiausia, nereikia naudoti nė lašelio cukraus.

7. Į šaldymo sezono maratoną galite įtraukti į tokių vaisių kaip persikai, kiviai, vynuogės. Įprastoms lietuviškoms uogoms jie suteiks tikros egzotikos. Tarkime, kiviai, trinti su mėlynėmis, persikai – su žemuogėmis, vynuogės – su avietėmis, gervuogėmis ar serbentais, o bananai – su braškėmis ir dar pagardinti žiupsneliu cinamono žiemą bus tikras gardėsis. Tokius derinukus galite valgyti ir vienus, kaip ledus karštą vasaros dieną, arba atšildę žiemą skanauti su karštais patiekalais, gėrimais ir pan.

8. Kadangi šaldomas skystis plečiasi, nepripilkite per daug sklidinų indelių, ypač kai šaldote uogas savo sultyse arba cukraus sirupe. Kitu atveju darbas nueis perniek – indelis ar maišelis gali praplyšti.

Linkime atrasti naujų, dar neregėtų skonių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius