Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 27

Egzotiniai augintiniai. Ką verta žinoti?

Kokių tik augintinių šiandien nepamatysi gyvūnų mylėtojų namuose! Atvežti iš tolimiausių pasaulio kampelių ir įkurdinti ankštuose butuose dažnai jie suteikia ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčių.
Iguanos akis
Iguanos akis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Gyvūnai

Vieni po tam tikro laiko ima atrodyti nuobodūs, kiti reikalauja begalinės kantrybės ir žinių apie jų gyvenimo būdą, tretiems būtina ypatinga priežiūra ir gyvas pašaras. Be to, gydyti tokius augintinius kainuoja brangiai.

Egzotiniais augintiniais pirmiausia laikomi ropliai ir varliagyviai: driežai, gyvatės, krokodilai, vėžliai. Daugelis jų yra abejingi žmonėms (išskyrus iguanas, pitonus) ir tik toleruoja, bet nemėgsta jų draugijos ir dėmesio. Neįprasti augintiniai yra voragyviai (skorpionai ir vorai), plėšrūnai ir graužikai (šeškai, šinšilos, degu).

 

Laikymo ypatumai

 

Svarbiausia, prieš įsigyjant roplį ar varliagyvį, atkreipti dėmesį į tam tikrus jų laikymo ypatumus ir biologinius poreikius. Kiekvienai roplių rūšiai būtina tinkama temperatūra, apšvietimas ir oro drėgmė. Be to, didžioji jų dauguma jų minta gyvais vabzdžiais ar smulkiais vandens gyvūnais.

 

Terariume sudėtinga gyvais padarais nuolat aprūpinti net mažą driežą ar žaltį, o ką jau kalbėti apie didesnius roplius, tarkime, pitonus. Varliagyviams labai svarbu sudaryti tinkamas sąlygas daugintis. Ne mažiau žinių apie tinkamas laikymo sąlygas reikia ir apie voragyvius, pavyzdžiui, skorpionus. Tarkime, esant žemai temperatūrai, jie neėda ir gali nugaišti. Dėl žemos temperatūros gali sutrikti ir stepinių vėžlių virškinimas, nes paėdę jie turi pabūti ant šilto akmens arba ant šildymo plytelės, kad maistas būtų greičiau suvirškintas ir nerūgtų skrandyje.

 

Vorai paukštėdos turėtų būti laikomi terariumuose su labai sandariomis durelėmis, kad negalėtų ištrūkti į laisvę. Šie vorai agresyvūs. Kadangi jie neatpažįsta šeimininko, bet kuriuo metu gali skaudžiai įgelti ir pasprukti. Yra vorų, kurių plaukeliai sukelia alergiją (įsmigę į odą sukelia stiprų niežulį ir perštėjimą). Jei, nepaisydama visų laukiančių nepatogumų, vis dėlto nuspręsi įsigyti egzotišką augintinį, būtinai prieš parsigabendama į namus stenkis kuo daugiau sužinoti ne tik apie tinkamas gyvūno laikymo sąlygas, bet ir apie jo anatomiją, elgseną, įpročius.

 

Trumpai apie populiariausius egzotinius gyvūnus

 

► Iguanų patinai dažnai būna agresyvūs. Iš prigimties jie vienišiai, žmogaus draugija jiems nereikalinga. Dažnai neprognozuojama patinų agresija būna nukreipta prieš moteris. Šie gyvūnai tinkami tik nemažą patirtį turintiems roplių augintojams, nes jų elgesys dažnai būna nenuspėjamas. Iguanų įkandimas gali būti pavojingas. Ne mažesnę grėsmę kelia ir jų letenos bei uodega. Šie augintiniai bet kada gali apdraskyti šeimininką, tačiau dėl to jokiu būdu nesugalvok karpyti iguanai nagų.

 

Fotolia nuotr. / Iguana
Fotolia nuotr. / Iguana

 

► Degu (į voveres panašūs augintiniai) šiandien auginami daugelio namuose. Šių mielų augintinių nagai itin aštrūs, jais degu gali skaudžiai perdrėksti odą. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į mažamečius vaikus, mėgstančius su šiais gyvūnėliais žaisti. Mažyliai gali gali stipriai nukentėti nuo degu įdrėskimų.

 

Fotolia nuotr. / Degu
Fotolia nuotr. / Degu

 

► Šeškai gali būti prijaukinami tik iš dalies. Nors neretai manoma, kad jie labai panašūs į kates (tik šiek tiek ilgėliau pratinasi gamtinius reikalus atlikti tam skirtoje vietoje), gyvendami namuose reikalauja didžiulės kantrybės, užsispyrimo ir dėmesio. Santykius su šeimininku šis augintinis kuria pagal principą „kuris kurį įveiks“. Įprastai šeškas stengiasi dominuoti, o tada jis arba nugali ir tampa šeimininkui galvos skausmu (ar pastebėjai skelbimų apie dovanojamus šeškus?), arba būna sutramdytas ir tampa nuolankus.

 

Fotolia nuotr. / `eakas
Fotolia nuotr. / Šeškas

 

► Voverėms skraiduolėms kasdien reikia duoti gyvūninės kilmės pašaro, pvz., kirminų. Dieną jos įprastai miega, o aktyvesnės tampa tik naktį. Šias voveres patariama auginti erdviuose narvuose, nes lįsdamos iš būsto jos gali susižaloti ploną plėvelę, jungiančią priekinę ir užpakalinę kojytes, skirtą sklandomajam skrydžiui (skirtingų rūšių skraiduolės gali nuskristi 30–40 m). Kadangi mėgsta dėmesį, joms būtina skirti užtektinai laiko. Į rankas jas reikėtų imti atsargiai, nes galima nukentėti nuo aštrių dantų ir nagų. Lengviausiai prijaukinamos, kai auginamos nuo mažumės.

 

Shutterstock nuotr. / Voverė skraiduolė
Shutterstock nuotr. / Voverė skraiduolė

 

Tai įdomu

 

♦ Ispaniškasis tritonas (Pleurodeles walti) savo kūno spalvos ryškumą keičia pagal aplinką.

 

♦ Vaito medvarlės (Litoria caerulea) greitai pripranta prie žmogaus, mėgsta tupėti ant rankų ir netgi imti ėdalą, duodamą pirštais.

 

♦ Skorpiono pilvelio paskutinis narelis – nuodų liauka. Šio gyvio įgėlimas yra skausmingas, tačiau ne mirtinas. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į žnyples, nes jomis skorpionas gali taip stipriai įžnybti, kad pradės bėgti kraujas.

 

Verta žinoti

 

♦ Visi varliagyviai deguonies gauna per odą, todėl būk apdairi laikydama rankose augintinį, kad jis neuždustų.

 

♦ Degu uodega yra labai jautri, todėl jokiu būdu neliesk jos, juo labiau neimk už jos gyvūno. Degu gali ją numesti ir prarasti visam laikui, nes nutrūkusi uodega nebeatauga, o be jos gyvūnas atrodo nekaip.

 

♦ Arą (vieną didžiausių pasaulio papūgų) namuose laikyti nėra paprasta. Ne vien dėl to, kad jam reikia didelio metalinio narvo. Aros stiprus, čaižus ir nemalonus balsas verčia krūpčioti, o ir jų maistas privalo būti itin kokybiškas (jį turi sudaryti vaisiai, riešutai, įvairios košės).

 

♦ Gaila, bet nemažai tėvų mano, kad stepinis vėžliukas – tinkamiausias augintinis vaikams, kurį galima nešiotis kaip žaisliuką, mėtyti ir pan. Šaltai laikomas, nuolat imamas į rankas ir judinamas vėžlys eikvoja daug energijos, liesėja ir gali lėtai nusibaigti iš bado.              

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius