-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 09

Gyvūnų etiketas. Ką derėtų žinoti šeimininkams?

Laikydami gyvūnus namuose mes negailime jiems savo dėmesio, laiko ir globos, tačiau kaip į juos reaguos kiti žmonės, galime tik nuspėti. Deja, konfliktinių ir nemalonių situacijų pasitaiko ne taip jau maažai... Norėdami išvengti bet kokių nesusipratimų, turite nubrėžti tam tikras ribas, kurios būtų priimtinos tiek jūsų gyvūnui, tiek jums, tiek aplinkiniams.
Augintinis
Augintinis / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Etiketas Gyvūnai

► Laikote šunį ir pasikviečiate svečių

Net jeigu jūsų šuo romus kaip avinėlis, verta atsiminti, kad ne visiems žmonėms gyvūnai patinka. Dėl daugelio priežasčių: galbūt svečiai kažkada buvo sužeisti, užpulti, galbūt erzina visur besiveliantys plaukai ir begalė kitų niuansų. Taigi, visų pirma pasirūpinkite, kad jūsų svečiai jaustųsi patogiai, todėl atsiklauskite, ar jiems šuo netrukdys, įspėkite, kad laikote gyvūną. Galiausiai, jeigu į svečius užsuka mažų vaikų, kurie bijo ar vengia gyvūnų, situacija taip pat keičiasi. Trumpai tariant, išsiaiškinkite savo artimųjų reakcijas, požiūrį į laikomą augintinį ir tuomet priimsite geriausią sprendimą – gal šuo ar katė galės pabūti kitame kambaryje, kol bendrausite su svečiais?

► Jūsų gyvūnas sužeidžia kitą gyvūną

Itin nemaloni situacija. Viena aišku, jeigu jūsų augintinis yra agresyvus, turėtumėte būti pasiruošusios jį laiku sutramdyti: svarbiausia laikykite jį už pavadėlio, gal netgi uždėkite antsnukį. Blogiausiu atveju įvykus nelaimei, ne tik sudrausminkite savo gyvūną, bet ir atsiprašykite sužeistojo šeimininko, pasiūlykite apmokėti medicinines išlaidas. Negalima nekreipti dėmesio ar kaltinti kitą gyvūną bandant išsisukti iš situacijos.

► Norite savo augintinį vestis į kavinę arba restoraną (viešbutį, parduotuvę)

Ieškokite tokio, kuriame priimtina lankytis su gyvūnais. Patogiausia, žinoma, vasaros metu, kai galite valgyti lauke, ir į šalia sėdintį gyvūną niekas piktai nešnairuoja. Taip pat verėtų jį pašerti iš anksto. Rekomeduojama, prieš einant į tokias viešas ir uždaras patalpas atsiklausti, ar jose galima lankytis su augintiniais.

► Jūsų gyvūnas šokinėja ant kitų žmonių, stengiasi juos palaižyti ir pan.

Gali būti, kad jums tai smagu, malonu ir priimtina, juk tai lyg demonstracija - mano gyvūnas toks draugiškas! Tačiau didžiulis šuo, norintis apsikabinti, paliekantis ant aprangos purvo, plaukų, pūkų ir kitų nešvarumų, toli gražu ne visiems sukelia meilės kupinus jausmus... Turėtumėte mokyti savo šunelį elgtis subtiliau ir atsižvelgti į žmogaus pageidavimus – vieniems šuns demonstruojama meilė tikrai netrukdo, o štai kitus erzina. Pastaruoju atveju gerbkite jų nuomonę ir laikykite šunį arčiau savęs.  

► Augintiniai paplūdimyje, parke ir bet kurioje kitoje viešoje vietoje

Esate visiškai atsakingi už savo gyvūnų elgesį: neleiskite jiems įsiveržti į kitų žmonių asmeninę erdvę, laikykite atokiau nuo žaidžiančių vaikų, kitų gyvūnų, ypač jeigu jūsiškis gali pasielgti neprognozuojamai. Trumpai tariant, nesukelkite aplinkiniams įtampos, taip pat rūpinkitės, kad gamtiniai reikalai būtų atlikti taip, kaip pridera. Tai pati svarbiausia gyvūnų etiketo dalis, mūsų šalies šunų augintojų, deja, įsisavinta dar gana menkai.

► Norite atsivesti gyvūną į savo draugų namus

Kad jūsų šuo jums yra pilnateisis šeimos narys, viskas yra suprantama. Tačiau jūsų draugams ar artimiesiems gali atrodyti visai kitaip ir tikrai negalite jų už tai smerkti – savo namuose jie diktuoja savas taisykles. Tad tiesiog privaloma, prieš atsivedant drauge į svečius augintinį, visų pirma atsiklausti leidimo, ar draugai tam neprieštarautų. Taip pat pagalvokite apie tai, ar pačiam gyvūnui patogu būti su svetimais žmonėmis, jam pirmą kartą matomoje vietoje. Jūs geriausiai žinote, ką gyvūnas mėgsta ir ko nekenčia: jeigu jis su malonumu graužia batus ir mėgsta kvailioti, voliotis ant lovos, nuo stalo nugvelbti kokį skanėstą... Gal visgi jam geriau pabūti namie, nei prikrėsti, kad ir juokingų, bet šeimininkams ne itin malonių eibių.

► Gyvūną paliekate daugiabučio bute visą dieną? Pagalvokite apie kaimynus.

Jei jūsų augintis prie to įpratęs ir puikiai jaučiasi, viskas gerai. Šiuo atveju kyla nemalonumų, jeigu jis labai jūsų ilgisi, liūdi ir tai visa esybe demonstruodamas staugia, loja ar leidžia tokius garsus, kurie jūsų kaimynus tiesiog varo iš proto. Šunys – tai socialios ir komunikabilios būtybės, tad juos laikant reikėtų pagalvoti, kaip sukurti malonią ir jaukią aplinką, kurioje jis turėtų kuo užsiimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius