2017 03 27

Keliaujame su augintiniu: kaip jam padėti nuo pykinimo

Augintiniai – geriausi mūsų draugai. Natūralu, kad išsiruošę į kelionę juos norime pasiimti kartu su savimi. Tačiau ne vienas šuns ar katės savininkas sunerimsta, kai pamato, kad augintinis kelionėje jaučiasi blogai: patiria stresą, pykinimą ir kitus nemalonius pojūčius.
Šunys automobilyje
Šunys automobilyje / Vida Press nuotr.

Ką reikėtų žinoti, kai keliaujame su šunimi ar kate, kad užtikrintume saugią ir patogią kelionę ne tik jiems, bet ir sau? Į klausimus atsako veterinarijos gydytoja Julija Špakovič, dirbanti Vilniaus kolegijos veterinarijos klinikoje.

– Ką reikia žinoti, kai keliaujame su šunimi ar kate? Nuo kada jau galima leistis į kelionę su augintiniu?

Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarijos gydytoja Julija Špakovč
Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarijos gydytoja Julija Špakovč

– Jeigu gyvūnas tinkamai paskiepytas, keliauti galima nuo pat mažens, tačiau pratinti reikėtų palaipsniui – nuo 15 iki 20 minučių ir po truputį ilginti važiavimo laiką, tam kad būtų lavinamas vesibiuliarinis aparatas, kuris atsakingas už pusiausvyros funkciją.

Jeigu gyvūnas nėra pratęs keliauti, padarysite didelę klaidą iškart važiuodami didelius atstumus. Kelionės metu augintiniams dėl patirto streso gali pakilti temperatūra, prasidėti vėmimas ar viduriavimas, todėl tokios situacijos nėra malonios nei gyvūnams, nei jų šeimininkams.

Tiek kates, tiek mažų veislių šunis rekomenduojama vežti specialioje transportavimo dėžėje, gyvūnai neturi vaikščioti po automobilio saloną. Vidutinių ir didelių veislių šunis rekomenduojama prisegti specialiu saugos diržu arba vežti jiems tinkamai pritaikytoje bagažinėje su atviru tinklu ar grotomis. Būtinai turite sudaryti tokias sąlygas keliaujantiems gyvūnams, kad jie nesukeltų avarinės situacijos ir laisvai negalėtų judėtų po automobilio saloną.

– Kaip apsaugoti gyvūnus nuo nemalonių pojūčių? Vėmimo, viduriavimo?

– Kaip jau minėjau – keliauti pratinkite palaipsniui, prieš ilgai trunkančias keliones nešerkite bent 12 val., visada turėkite švaraus vandens, sauso ėdalo ir stebėkite, kad gyvūnas neperkaistų, ypač keliaujant vasaros metu, nes kiekvieno gyvūno termoreguliacinė sistema yra individuali; perkaitęs gyvūnas gali turėti rimtų sveikatos problemų. Prieš kelionę rekomenduojama pasitarti su veterinarijos gydytoju.

Jeigu vis dėl to gyvūnas kelionės metu jaučiasi prastai (vemia, viduriuoja, jį pykina) galite įsigyti specialių medikamentų mažinančių stresą ir slopinančių kitus nepageidaujamus simptomus.

– Kaip keliauti saugiai ir patogiai?

– Kad būtų malonu keliauti su gyvūnu, pasirūpinkite jo saugumu (transportavimo dėžė arba saugos diržai), taip pat gyvūnui gerai pažįstamas asmuo/ šeimininkas gali sumažinti patiriamą stresą. Keliaujant nepamirškite tinkamo salono temperatūros režimo.

Su katėmis keliauti paprasčiau nei su šunimis. Žinoma, joms taip reikia vandens bei stebėjimo, kad neperkaistų, tačiau dažniausiai jos kelionės metu ramiai išbūna specialioje transportavimo dėžėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius