-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 09

Tvyrant karščiui gyvūnų savininkai perspėjami nepalikti augintinių automobiliuose

Atėjus vasaros karščiams naminiai gyvūnai, kaip ir žmonės, turi būti saugomi nuo perkaitimo – šilumos smūgis pavojingas augintinio gyvybei. Veikiant tiesioginiams saulės spinduliams, gyvūnai gali patirti šilumos ir saulės smūgius, išsekimą, dėl šilumos poveikio ar karščio sukeltus raumenų spazmus.
Šuo ir katė
Šuo ir katė / 123rf.com nuotr.

Didžiausią pavojų vasarą kelia šilumos smūgis. Jis pasireiškia kūno temperatūros pakilimu (gali būti net virš 40 °C), dėl ko gali atsirasti centrinės nervų sistemos sutrikimai, gyvūnų elgesio pakitimai. Apie gyvūno šiluminį perkaitimą taip pat gali rodyti tokie požymiai, kaip nusilpimas, vangumas. Padažnėja pulsas ir kvėpavimas.

Gyvūnai gali eiti svyruodami, sumažėja ar visai išnyksta apetitas. Nesuteikus laiku pagalbos, jūsų augintiniai gali nugaišti. Jei gyvūnas praranda sąmonę, išnyksta refleksai, tuomet padėti jau nebegalima. Pirmoji pagalba šilumos smūgio ištiktam gyvūnui – nuvesti į pavėsį, ant viso kūno pilti šaltą vandenį arba dėti šaltus kompresus ir skubiai kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Specialistai rekomenduoja tvyrant karščiui augintinių nepalikti automobilyje. Gyvūnų saugotojai ragina gyventojus nedelsiant imtis veiksmų, jeigu mato nerimaujantį mašinoje paliktą šunį, kuris dažnai kvėpuoja pravėręs nasrus.

Blogiausiu atveju pranešti policijai. Prieš vykstant į gamtą nereikia pamiršti užsirašyti ir veterinarijos gydytojo telefono numerio, kurio laiku suteikta konsultacija gali net išgelbėti augintinio gyvybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius