Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24

Veterinarė K.Sudikienė: augintinis erkę gali pasigauti ir vidury miesto

Šiltasis metas gyvūnų šeimininkams būtų dar malonesnis, jei dūkstant gamtoje nereikėtų sukti galvos dėl mažų siaubūnių – erkių. Realybė tokia, kad erkių yra ir jos išties gali sukelti rimtų nemalonumų.
Šuo pas veterinarą
Šuo pas veterinarą / Fotolia nuotr.
Temos: 3 Erkės Šuo Katė

Tačiau tinkamai saugantis ir laiku pastebėjus įsisiurbusią erkę, panikuoti nėra reikalo. Kokios priemonės apsaugo augintinius ir kaip elgtis erkei įsisegus, pataria veterinarijos klinikos „Vetvila“ gydytoja Kristina Sudikienė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė

– Koks priemonių nuo erkių pasirinkimas šunims ir katėms? Kaip kuri priemonė veikia ir kaip pasirinkti tinkamiausią?

– Erkių sukeltas ligas diagnozuoti gana sunku, o ir gydymas dažnai sudėtingas, tad lengviausia rūpintis tinkama prevencija. Neužteks tik vengti gamtos (žinia, erkės dievina lapuočių miškus, brūzgynus) – erkę pasigauti galima ir vidury miesto. Svarbu išsirinkti tinkamas apsaugines priemones, tačiau reikia turėti omenyje, kad 100 proc. apsauga neegzistuoja. Visada pasidomėkite, kiek laiko priemonės saugo gyvūną, kad nepamirštumėte laiku sulašinti lašų ar pakeisti antkaklio. Šiuo metu priemonių pasirinkimas labai didelis.

Tabletės – sezono naujiena. Tai naujos grupės – izoksazolinų – antiparaziticidinės medžiagos. Naujiena reiškia tai, kad erkės prie šių medžiagų dar nepripratusios. Tabletės naudojamos dar gana neilgai, tad spręsti apie jų ilgalaikį poveikį gyvūnų sveikatai nelabai galima, bet pagal turimus duomenis patenkintų šeimininkų daugėja. Tablečių veikimo laikas – nuo vieno iki trijų mėnesių.

Erkių sukeltas ligas diagnozuoti gana sunku, o ir gydymas dažnai sudėtingas, tad lengviausia rūpintis tinkama prevencija. Neužteks tik vengti gamtos – erkę pasigauti galima ir vidury miesto.

Lašai. Paprastai jie lašinami ant sprando odos, praskleidus kailį. Veikti pradeda įsigėrę odon ir patekę į kraujotaką. Lašai parazitus gali atbaidyti ir (arba) nužudyti – tad ieškodami tinkamos priemonės, turite atidžiai perskaityti informaciją apie ją. Paprastai veikia apie mėnesį.

Antkakliai. Jie veiksmingi, tačiau turi būti tinkamai naudojami. Perteklinę dalį reikia nukirpti – kad gyvūnas nesugalvotų jos kramtyti. Taip pat pasidomėkite, ar antkaklį galima šlapinti – kai kuriuos prieš maudynes tenka nuimti. Gali veikti kelis mėnesius, net iki pusės metų ar ilgiau.

Purškalai. Kalbant apie kiekio ir kainos santykį, jie nėra labai efektyvūs. Gyvūnams, kurie bijo purškimo, galima preparatą ne purkšti tiesiai ant kailio, o pirmiausia suvilgyti medžiagos skiautę ir tada ja įtrinti kailį. Svarbu įsitikinti, kad visos gyvūno kūno dalys gavo preparato. Purškalai veiksmingi būna nuo kelių dienų iki mėnesio.

Tirpalai. Jie veikia ne tik juos naudojant (atsikratant didelio kiekio parazitų), bet kurį laiką apsaugo gyvūnus nuo pakartotino užsikrėtimo. Veikimo trukmė priklauso nuo preparato naudojimo būdo ir gyvūno laikymo sąlygų.

Pudros. Miltelius naudoti paprasta, tačiau jie gali sukelti šiek tiek netvarkos. Juos būtina naudoti gerai vėdinamose vietose. Mūsų krašte jie nelabai populiarūs, veikia kelias dienas.

Maudymo priemonės. Tai – specialūs šampūnai. Paprastai patariama šampūnu ištepti visas kūno dalis ir palaukti bent 10 minučių iki skalavimo.

Natūralios priemonės. Dėl jų veiksmingumo ginčijamasi lig šiol, paprastai jos naudojamos kaip papildoma apsauginė priemonė. Tai įvairūs eteriniai aliejai, arbatos, gintaro karoliai, papildai.

– Kaip elgtis, jei augintiniui vis dėlto įsisiurbė erkė? Kaip ją ištraukti? O gal verčiau prašyti profesionalų pagalbos?

– Nesvarbu, naudojate priemones nuo erkių, ar ne – grįžus iš pasivaikščiojimo atidžiai apsižiūrėti turite ne tik patys, bet ir patikrinti augintinius. Žinoma, didžiausia tikimybė erkę pasigauti yra miške ar brūzgynuose, tačiau net didmiesčių gyventojai neapsaugoti nuo šio „malonumo“, nes daug erkių slepiasi ir aukštesnėje žolėje.

Tikrindami šunį, daugiausia dėmesio skirkite jo ausims, pažastims ir papilvei. Jei nepastebėjote nieko įtartino – puiku, tačiau jei aptikote erkę, teks imtis priemonių.

Tikrindami šunį, daugiausia dėmesio skirkite jo ausims, pažastims ir papilvei. Jei nepastebėjote nieko įtartino – puiku, tačiau jei aptikote erkę, teks imtis priemonių. Jei šių aštuoniakojų pabaisų paniškai bijo visi ir niekas nedrįs erkės traukti lauk, greičiausiai teks važiuoti pas veterinarą. Jei nesate tokie jautrūs, erkės atsikratyti galite patys. Svarbu ją ištraukti kuo greičiau – paprastai jei ji turi kokį nors užkratą, perduoda jį per pirmas 24–48 valandas.

Erkei traukti naudojami pincetai ar specialūs aparačiukai (pastarieji itin palengvina šią procedūrą). Jei šuo neramus, tegul jį kas nors palaiko ir nuramina. Pirmiausia pasistenkite erkę suimti kuo arčiau odos ir lėtai sukite prieš laikrodžio rodyklę, kol ją ištrauksite (jokiais tepalais – nei sviestu, nei aliejumi, nei dar kuo nors įsisiurbimo vietos tepti negalima).

Svarbiausia – jokių staigių judesių, būkite ramūs ir per stipriai nespauskite pinceto. Ištrauktą erkę geriausia būtų sunaikinti, ją galite pačirškinti žvakės, žiebtuvėlio ar dujinės viryklės liepsnoje. Ištraukę erkę įsisiurbimo vietą patepkite dezinfekuojančia priemone. Jei norite ištirti, ar erkė nėra užsikrėtusi, įkurdinkite ją sandariame stiklainyje ir gabenkite į laboratoriją. Po procedūros nusiplaukite rankas ir nepamirškite pagirti šuns už kantrybę ir supratimą.

Kartais atsitinka taip, kad erkės gerai ištraukti nepavyksta – jos menką ar jau išpurtusį kūnelį laikote rankoje, o galva lieka šuns odoje. Klykti ir panikuoti neverta – kas atsitiko, tas atsitiko. Vėlgi turite porą variantų: vienas jų – lėkti pas veterinarą ir prašyti, kad jis pašalintų galvą, arba ramiai laukti, kol organizmas su pūliais pats pašalins svetimkūnį.

Ištrauktą erkę geriausia būtų sunaikinti, ją galite pačirškinti žvakės, žiebtuvėlio ar dujinės viryklės liepsnoje. Ištraukę erkę įsisiurbimo vietą patepkite dezinfekuojančia priemone.

– Kokias ligas augintiniams gali sukelti erkės? Ar šunims ir katėms erkės pavojingos vienodai?

– Plokščią kūnelį ir trumpas aštuonias kojas turintys voragyviai – erkės – gali platinti daugybę virusinių ir bakterinių ligų sukėlėjų. Naminiams gyvūnėliams gali grėsti apie 15 ligų.

Pavojingiausią šunims vektorinę ligą – babeziozę – sukelia pirmuonys Babesia canis arba Babesia gibsoni, pažeidžiantys eritrocitus. Ligai būdingas karščiavimas, apetito praradimas, rausvas ar rudas šlapimas. Laimo ligą (boreliozę) sukelia bakterijos Borrelia burgdorferi. Pagrindinis ligos požymis – šlubavimas, skausmingi sąnariai.

Erlichiozę sukelia Ehrlichia canis, ligai būdinga karščiavimu ir apetito praradimu pasižyminti ūmi stadija, vėliau – ilgai besitęsianti lėtinė stadija. Anaplazmozė panaši į erlichiozę, tik jos požymiai ne tokie ryškūs. Erkės perneša ir virusinę ligą encefalitą, nors šunims jis nelabai būdingas.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Fotografo užfiksuoti juokingi bėgančių šunų portretai
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Fotografo užfiksuoti juokingi bėgančių šunų portretai

Nėra pakankamai duomenų, kad katėms erkės pavojingos tiek pat, kaip šunims. Šiuo metu vyrauja nuomonė, kad katės atsparios erkių pernešamiems parazitams, nors jau atsiranda pavienių kačių susirgimų atvejų. Galbūt ateityje sužinosime daugiau.

– Kaip nepražiopsoti ligos? Kokie simptomai išduoda erkių platinamas ligas?

– Ištraukę erkę nepamirškite, kada ji įsisegė. Jei po kurio laiko šuniui pablogės, erkės įsisiurbimo datos žinojimas gali palengvinti „įtariamųjų“ paieškas. Visada turite sunerimti, jei šuniui atsiranda niežulys ar skausmas, dingsta apetitas, jis darosi apatiškas, karščiuoja, šlubuoja ar šlapinasi su krauju.

– Kartais šunų šeimininkai vienas kitą ramina, esą šiame parke erkės neužsikrėtusios ir augintiniams nepavojingos. Ar iš tiesų vienose vietose augintiniams vaikščioti saugiau nei kitose?

– Su kolegomis neretai padiskutuojame ir pastebime, kad vienose vietovėse šunys serga rečiau, kitose – dažniau, bet visiškai saugių zonų nėra. Ten, kur yra erkių, gali pasireikšti ir erkių pernešamos ligos.

– Kaip gydomi erkių platinamomis ligomis užsikrėtę augintiniai? Kokia pagijimo tikimybė?

– Gydymas priklauso nuo nustatyto parazito rūšies ir gyvūno būklės bei ligos stadijos. Paprastai ligą pastebėjus greitai, užtenka specifinio parazitus veikiančio vaisto injekcijos, kad sustabdytų jų dauginimąsi organizme. Uždelstais atvejais prireikia ir organizmą stiprinančio bei atstatančio gydymo kitais vaistais ar lašinėmis. Ligos pavojingesnės vyresniems ar nusilpusiems gyvūnams – jiems dažniau pasitaiko inkstų ir kepenų pažeidimo komplikacijų – tai, deja, kartais būna negrįžtama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius