-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 06

Žemaitijoje augintiniai serga erkių platinama babezioze

Iš Varnių ir Plungės rajono pusių palei Minijos upių slėnį ateina užsikrėtusios erkės, kurios kelia didžiulį pavojų žmogaus draugams – šunims. Per savaitę į Telšių rajono Degaičių seniūnijos Gaudikaičių kaime esančią ambulatoriją atvyko du keturkojai pacientai. Pasak veterinarijos gydytojos Jūratės Sinkevičienės, diagnozė išties bauginanti – babeziozė.
Veterinarijos gydytoja Jūratė Sinkevičienė
Veterinarijos gydytoja Jūratė Sinkevičienė / G.Akavickienės nuotr.
Temos: 2 Erkės Šuo

„Anksčiau ambulatorijoje apsilankydavo šeimininkai su savo augintiniais po kelionės Aukštaitijoje, kur įkandus erkėms susirgdavo babezioze. Dabar ligos nešiotojos – čia pat“, – sakė Telšių apskrityje plačiai žinoma veterinarė J.Sinkevičienė.

Babeziozę perneša ganyklinės erkės. Tai kraujo raudonuosius kūnelius pažeidžianti liga.

Babeziozę perneša ganyklinės erkės. Tai kraujo raudonuosius kūnelius pažeidžianti liga.

Erkėms palankios šiltos besniegės žiemos. Tokia pastaroji žiema ir buvo, tad, matyt, išgyveno daug erkių ir ši liga gali labai išplisti.

Karščiuoja ir nieko neėda

J.Sinkevičienė išvardija pirminius požymius, kaip atpažinti, kad Jūsų augintis užsikretė babezioze: karščiavimas iki 40 laipsnių, silpnumas, gyvūnas atsisako maisto.

Antrą dieną ligonio šlapimas patamsėja, vystosi gelta. Augintinis pradeda vemti, prasideda traukuliai, nebevaldo užpakalinių kojų.

Ligos eigoje išsivysto inkstų nepakankamumas.

Užsikrėtusius sunkios būklės keturkojus pacientus veterinarė gelbėjo statydama lašines. Tai vargas ir gyvūnui, ir jo šeimininkui. Juk augintiniai į ambulatoriją buvo vežami  apie 30 kilometrų pirmyn ir atgal kiekvieną dieną, kol pasveiko.

Žmogui nekelia pavojaus

Jeigu atlikus tyrimą, paaiškės, kad pažeista daugiau kaip 10 proc. eritrocitų, reikės kraujo perpylimo.

Nuo baisiosios babezijos vaistų yra, tačiau gydymo sėkmė priklauso nuo to, kaip greitai šeimininkas pastebės ligą. Suprantama, pačioje ligos pradžioje išgydymo sėkmė turi gerokai daugiau šansų.

„Jeigu atlikus tyrimą, paaiškės, kad pažeista daugiau kaip 10 proc. eritrocitų, reikės kraujo perpylimo“, – tvirtino veterinarė.

Liga gali pasireikšti po erkės įkandimo praėjus porai dienų, nors paprastai pasireiškia už poros savaičių.

Beje, galima nuraminti, kad šunims itin pavojinga babeziozė žmogui neužkrečiama.

Pigiau ir patogiau išvengti ligos negu gydyti

Erkes galima sutikti aukštoje žolėje ir krūmuose, jos užšoka ant gyvūno pasivaikščiojimų metu. Todėl svarbu vengti tokių vietų, kur aukų tyko erkės: kur nepjauta žolė, daug krūmų, medžių, drėgna.

Telšių rajono veterinarė J.Sinkevičienė pataria su šunimis verčiau eiti pasivaikščioti į pušynus, eglynus.

Prekybos vietose gausu profilaktinių priemonių – tai ir erkes atbaidantys dirželiai, ir lašiukai. Tačiau  prieš išsirenkant geriausia pasitarti su veterinarijos gydytoju, kas labiausiai tiktų Jūsų augintiniui. Jau sukurtos naujos kartos priemonės, atbaidančios erkes.

Viskas turi būti tikslu kaip vaistinėje

„Kai kurie šunų šeimininkai įsitikinę, kad erkes atbaidanti priemonė – lašiukai – galioja 3 mėnesius. Taip nėra, augintinis saugus bus tik mėnesį“, – aiškino veterinarė.

Dirželių ilgiausias veikimo laikas – 6 mėnesiai. Tačiau dirželių nepatartina naudoti, jeigu augintinis miega kartu su žmogumi, su juo apsikabinę žaidžia vaikai. Mat dirželio veikliosios medžiagos gali alergizuoti šeimininkus.

Naudojant lašiukus būtina sekti augintinio svorį. Jokiu būdu negalima vaistą naudoti pasvėrus šunį  „iš akies“. Perdozavus vaistų, gresia sveikatos sutrikimai, o užlašinus per mažai – priemonė nesuveiks.

„Naudojant lašiukus būtina sekti augintinio svorį. Jokiu būdu negalima vaistą naudoti pasvėrus šunį  „iš akies“. Perdozavus vaistų, gresia sveikatos sutrikimai, o užlašinus per mažai – priemonė nesuveiks. Viskas turi būti tikslu kaip vaistinėje“, – tvirtino veterinarė J.Sinkevičienė.

Užlašinus priemonės, dvi paras augintinio negalima maudyti. Be to, visą mėnesį patartina gyvūną maudyti be šampūno.

J.Sinkevičienė pabrėžė, kad kai kurios veislės turi padidintą jautrumą erkėms – tai airių seteriai ir šarpėjai. Pasivaikščiojimų metu šiuos šunis ypač reikia saugoti. Susirgus svarbus ir amžius – jaunesni šuniukai pasveiksta kur kas greičiau, vyresnio amžiaus šunys babezioze serga sunkiai, jų gydymas itin sudėtingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius