Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dermatologė apie vyrų ir moterų odos ypatumus bei priežiūrą vasarą

Šiltasis metų laikas – sudėtingas mūsų odai. Ją veikia intensyvūs saulės spinduliai, dulkės, karštis, prakaitas. Moterys atsakingiau rūpinasi savo odos priežiūra, tačiau vyrams taip pat nederėtų jos apleisti. Tinkamai parinktos priemonės ir atsakinga odos priežiūra gali ne tik pagerinti jos būklę, bet ir pristabdyti senėjimo procesą.
Odos priežiūra
Odos priežiūra / „Shuterstock“ nuotr.

Vasara – stresas odai

Sveikos mitybos įpročiai, mankšta, sportas, apsauga nuo saulės, tinkama veido priežiūra ir teisingai parinktos priemonės padės išvengti ankstyvo odos senėjimo proceso. Nesvarbu, kokio tipo odos savininkas esate, sausa, mišri ir riebi oda vienodai kenčia nuo vasaros keliamo streso – karščio, dulkių, saulės spindulių, prakaito.

„Vasarą odą reikia valyti, kad būtų pašalinti per dieną susikaupę nešvarumai ir makiažas. Moterys dažnai naudoja kreminę pudrą – šiltuoju metų laiku patartina naudoti lengvesnės tekstūros makiažo priemones, kurios neužkimštų porų, turėtų saulės apsaugos faktorių. Į vakaro rutiną verta įtraukti odos valymą bealkoholiu toniku, kuris nuramintų, sudrėkintų, atgaivintų, apsaugotų odą, atkurtų jos pH lydį ir sutrauktų poras. Retkarčiais, atsižvelgiant į odos tipą, galima naudoti kaukes – ši procedūra pagyvina veido spalvą, suaktyvina gerųjų medžiagų apykaitą ir geriną kraujotaką“, – pataria „Grožio chirurgijos“ klinikos gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Gydytojos teigimu, pavargusiai ir skaistumą praradusiai odai įkvėpti gyvybės galima naudojant ir dieninį, ir naktinį kremus. Pastarasis miego metu atkuria odos ląsteles, maitina ir jaunina odą, o dieninis kremas apsaugo nuo saulės spindulių ir drėkina.

„Siekiant ilgalaikio rezultato, prieš tepant kremą galima naudoti koncentruotą serumą. Šiltuoju metų laiku kraujagyslių sienelių stiprinimui ir odos atparumo saulės spinduliams didinimui yra naudingi serumai su vitaminu C“, – pasakoja N. Jasaitienė.

Spuogai – hormonų disbalanso pasekmė

Dėl po žiemos pasikeitusios hormonų sistemos žmogaus oda pradeda gaminti daugiau riebalų, atsiranda jų perteklius, kaupiasi negyvos odos ląstelės ir purvas – visa tai kemša odos poras. Stresas, netinkama higiena, miego trūkumas, prasta mityba provokuoja hormonų disbalansą.

„Paprastieji spuogai gydomi vaistiniais preparatais, jei odos būklė itin prasta, tenka imtis sisteminio antibakterinio gydymo“, – pasakoja N. Jasaitienė.

Asmeninio archyvo nuotr./„Grožio chirurgijos“ klinikos gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./„Grožio chirurgijos“ klinikos gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė

Gydytoja pataria susirūpinti, pastebėjus atsiradusių juodų ar baltų inkštirų, papilkėjus odai – kažkurie gyvenimo įpročiai daro įtaką odos riebumo padidėjimui. Dažniausiai tai yra signalas apie netinkamą odos valymą, kuris vėliau gali sukelti odos uždegimą.

Vyrų ir moterų oda skiriasi kardinaliai

Tad jokiais būdais vyras negali prieš eidamas miegoti tepti veidą savo antrosios pusės kremu. Vyrų ir moterų oda skiriasi labai smarkiai, pagrindinis skirtumas: kolageno tankio ir fibrilių išsidėstymas dermoje. „Bet kokio amžiaus moters odoje yra ženkliai mažesnis kiekis fibrilių – tai yra susiję su androgeno, vyriško hormono, poveikiu. Vyrams šiuo atveju pasisekė labiau, jie visuomet atrodo jauniau nei jų bendraamžės“, – sako N. Jasaitienė.

Vyrų oda yra du kartus storesnė ir elastingesnė nei moterų. Vyrų odoje taip pat yra daugiau riebalinių liaukų, kurios labiau atitolina senėjimo procesą. Su amžiumi pakinta ir sensta ne tik moterų, bet ir vyrų oda. Veidas praranda jauno ovalo formą, atsiranda raukšlių, pabrinksta paakiai.

Vyras negali prieš eidamas miegoti tepti veidą savo antrosios pusės kremu. Vyrų ir moterų oda skiriasi labai smarkiai, pagrindinis skirtumas: kolageno tankio ir fibrilių išsidėstymas dermoje.

Skirtinga oda lemia ir skirtingą priežiūrą. Moteriški lytiniai hormonai estrogenai didina hialurono rūgšties ir vandens kiekį dermoje, taip joje lygindami smulkias raukšleles. Tad moteriai naudojant hormoninius estrogeninius kremus padidėja hialurono rūgšties ir estrogeninių receptorių kiekis dermoje, bėgant metams jų odoje natūraliai mažėja, atsiranda elastinių skaidulų degeneracija ir oda sensta.

Vyrams reikia nepamiršti valyti odą – tai yra svarbu siekiant palaikyti jos sveikatą. „Švari oda yra sveika oda. Žinoma, tai nereiškia, kad vyras turi griebti paprasto muilo gabalą ir juo praustis. Muilas apskritai džiovina odą ir ji atrodo prasčiau. Vyro ora turi ganėtinai dideles poras, aktyvias riebalines liaukas ir ją netinkamai prižiūrint gali padidėti spuogų atsiradimas, atsirasti odos dirglumas“, – pasakoja N. Jasaitienė. Dermatologė pataria atsižvelgti į odos tipą, renkantis tinkamą odos valiklį. Taip pat svarbiu nepamiršti palaikyti drėgmę odoje ir kelis kartus per savaitę naudoti veido šveitiklį – ši priemonė padės odą padaryti lygesne, išvalys inkštirus.

Odos senėjimą lemia ne tik genai

Nors svarbiausia priežastis, lemianti odos senėjimą yra genetika, tačiau panašią odos struktūrą turinčių žmonių, gyvenančių visiškai skirtingose aplinkose, oda greičiausiai atrodys skirtingai.

„Prastose oro sąlygose gyvenantys žmonės, patiriantys tokius kenksmingus faktorius kaip saulės spinduliuotė, drėgmės praradimas, netinkama mityba, rūkymas, be abejo, turės prastesnę odą. Tad labai svarbu yra tai, kaip žmogus prižiūri savo odą, kiek laiko tam skiria“, – sako N. Jasaitienė.

Sveikos odos prevencija nesudėtinga: tinkamų priemonių naudojimas, saulės spindulių vengimas, odos drėgmės palaikymas ir tinkama mityba. Teisinga priežiūra ir apsauga padės apsaugoti odą nuo išankstinio senėjimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius