Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kremas į šiukšlių dėžę? Jau geriau taip!

Maisto prekių parduotuvėse išmokome perskaityti produkto sudėtį ir atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Dėdami į krepšelį kosmetikos prekes tai darome ne visada. O jei dar pasitaikė akcija – puiku, pigesnis kremas, blakstienų tušas ar lūpų dažai. „Kvepalai irgi turi savo galiojimo laiką“, – perspėja aktorius, kvepalų kūrėjas Aistis Mickevičius.
Kremo indelis
Kremas / Vida Press nuotr.

„Daugelis nė neįsivaizduoja, kokių rimtų problemų gali sukelti pasenusios odos priežiūros ar kosmetikos priemonės“, – sako Šiauliuose esančios „Valerijono“ vaistinės vadovė, farmacininkė Almyra Girdenienė. Balandžio 7–9 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje 24-ojoje tarptautinėje grožio industrijos parodoje „Pelenė“ ji pristatys vaistinėje pagamintus natūralius lietuviškus kremus.

Jei kremas galioja daugiau kaip dvejus metus, vadinasi, jame yra begalė cheminių medžiagų ir žalingų konservantų.

Nuo 1870-ųjų savo istoriją skaičiuojanti Šiaulių vaistinė jau keletą metų kuria lietuvišką, prabangią natūralios kosmetikos liniją „Razalija“.

„Natūrali kosmetika galioja gerokai trumpesnį laiką. Jei kremas galioja daugiau kaip dvejus metus, vadinasi, jame yra begalė cheminių medžiagų ir žalingų konservantų, – sako Almyra Girdenienė. – Pamėginkite sumaišyti riebalus su vandeniu ir pastatykite mišinį kambario temperatūroje. Po keleto dienų pastebėsite, kad paviršiuje atsirado pelėsis, o kremo kvapas labiau nemalonus nei malonus. Kremai, kurių sudėtyje yra vandens ir visiškai nėra konservantų, galioja vos keletą dienų.“

Vida Press nuotr./Kosmetika
Vida Press nuotr./Kosmetika

Lietuviškų kremų gamintoja tikina, kad kremą be konservantų galima pagaminti naudojant tik ekologiškus šaltai spaustus aliejus. Paprastai lygiomis dalimis maišomas skystos ir kietos konsistencijos aliejus. Tokį tepų aliejų mišinį galima naudoti tiek, kiek paprastai naudojame šaltai spaustus aliejus savo virtuvėje.

Blakstienų tušą reikėtų naudoti du tris mėnesius, kol jis nepradėjo trupėti ar kelti ašarojimo.

„Vis dėlto kremus sunaudojame greičiau, nei baigiasi ant dėžutės užrašyta galiojimo data“, – sako A.Girdenienė ir priduria, kad sensta ne tik kremai, bet ir lūpų dažai, kurie praranda pigmentą, o dar blogiau – sukelia alergines reakcijas. Blakstienų tušą reikėtų naudoti du tris mėnesius, kol jis nepradėjo trupėti ar kelti ašarojimo. Skystos veido pudros irgi nereikėtų laikyti ilgiau kaip 6–12 mėnesių.

„Mūsų oda – jautrus organas, jei jos nelepinsime, o tepsime bet ką, netruksime sulaukti alergijos, odą pradės nemaloniai tempti, ji taps pernelyg sausa arba pernelyg riebi. Be to, pasibaigus nurodytam ant pakuotės galiojimo laikui, kreme esančios veikliosios medžiagos tiesiog praranda savo poveikį ir atneša daugiau žalos nei naudos“, – įsitikinusi A.Girdenienė.

Ji pataria nelaikyti kremų saulėje, padėti juos į tamsią, vėsią vietą. Kremus geriau tepti mentele, o ne pirštais, taip pat stebėti, kad indelis visada būtų uždaras.

„Kadangi dauguma žmonių kvepalus laiko netinkamai, jie neištveria net jiems skirto laiko – pustrečių ar trejų metų“, – sako natūralių kvepalų kūrėjas A.Mickevičius.

Organizatorių nuotr./Aistis Mickevičius pristatė savo sukurtą kelionių kvapą
Organizatorių nuotr./Aistis Mickevičius pristatė savo sukurtą kelionių kvapą

Vyras tikina, kad kvepalams įtakos turi šviesa, šiluma, drėgmė, taigi vonios kambarys jiems – mažiausiai tinkama vieta.

„Netgi kai kuriose parduotuvėse jie sustatyti netinkamoje aplinkoje – plieskianti ryški šviesa kvepalams nėra tinkamiausia. Kvepalai mėgsta tamsą“, – sako A.Mickevičius ir priduria, kad geriausia kvepalus laikyti drabužinėje arba miegamojo spintelėje.

Nesunku pastebėti, kad kvepalai pasenę – skystis tamsėja, atsiranda nuosėdų. „Nuosėdos odai nėra pavojingos, tačiau pasenę kvepalai praranda pirminį, kūrėjo sumanytą aromatą. Štai kodėl vintažiniai kvepalai iš tiesų nėra tokie, kokie buvo sukurti“, – sako kvepalų kūrėjas.

Šiųmetė tarptautinė grožio industrijos paroda „Pelenė“ skelbs naujausias grožio mados tendencijas.

Šiemet parodoje bus pristatytos madingos šukuosenos ir spalvos, bus galima iš arti pamatyti pripažintų juvelyrų, aksesuarų gamintojų darbus. Tris dienas parodos lankytojai bus kviečiami susipažinti su profesionalaus grožio pasaulio užkulisiais, sužinoti, kaip slapčiausius grožio specialistų triukus perkelti ir pritaikyti kasdienybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius