Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvė Meksikos džiunglėse išvydo šiurpią vietą: čia netgi yra šėtono garbinimui skirta šventykla

Atvykstu į vešlių džiunglių apsuptą miestuką prie ežero, Meksikos glūdumoje. Iš pirmo žvilgsnio jis – niekuo per daug neypatingas, nors ir labai vaizdingas. Išsinuomoju pasiplaukiojimą valtele po ežerą. Valties kapitonas, nuplaukęs toli nuo prieplaukos, pamažu pradeda artintis prie kranto. Ten, iš tarp svyrančių į vandenį medžių šakų, išnyra medinės pašiūrės. „Tai – raganių namai“, – pasako mums lipant į krantą.
Meksikos raganių žemė
Meksikos raganių žemė / Saulės Paltanavičiūtės nuotr.

Iš tiesų šis miestelis – Katemakas – garsus visoje Meksikoje, įkvėpęs ir Holivudo filmus. Tai – raganių, aiškiaregių, šamanų, liaudies medicinos žinovų ir visokiomis magiškomis galiomis pasižyminčių žmonių žemė.

Raganavimo tradicijos čia – labai senos, siekia dar prieš kolonijinius laikus. O šaknys – senovinėje Olmekų civilizacijoje, kurios vėliau maišėsi, buvo paveiktos ir čia atvežtų juodaodžių vergų iš Afrikos tikėjimo.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr. / Meksikos raganių žemė
Saulės Paltanavičiūtės nuotr. / Meksikos raganių žemė

Meksikoje antgamtinėmis galiomis tiki didelė dalis visuomenės – nesvarbu nei išsilavinimas, nei socialinė padėtis.

Vietinis kapitonas pasakoja, kad į Katemaką pas raganius užsuka ir svarbūs žmonės – politikai ir verslininkai – ir paprasti žmogeliai: „Visi juk kažko trokšta ir dažniausiai nori beveik to paties.“

Ir ne tik jie. Paskutinį kovo penktadienį čia suplūsta tūkstančiai žmonių – turistų ir vietinių – švęsti „Raganiaus dienos“. Šventė prasideda valtyse – plaukiant su deglais per ežerą iki Beždžionės kalno, kur būna laikomos juodosios mišios. Jų metu prieš visus susirinkusiuosius aukojami gyvūnai, šlovinamas Liuciferis. Tradiciškai magiją dažniausiai praktikuoja vyrai – kaip ir vyriausiasis Katemako raganius.

Į Katemaką pas raganius užsuka ir svarbūs žmonės – politikai ir verslininkai.

Iš mūsų grupelės, tuo tarpu, ne visi išdrįsta užsukti į raganių namelius. Vieniems baisu sužinoti apie savo ateitį, kiti – nepasiruošę raganiams mokėti už paslaugas prašomos sumos. Meksikietiškas verslumas nesvetimas net ir džiunglėse.

O kokios gi tos raganių paslaugos? Jos varijuoja nuo baltosios magijos, kurią praktikuoja šamanai, ateities ar delno skaitymo, ligų gydymo liaudies medicina ir, žinoma, juodosios magijos, kuria užsiima raganiai.

Kapitonas pasakoja, kad žmonės dažniausiai nori „apvalymo“ – ritualo, kurio metu apvaloma nuo blogos energijos, pavydo ir nesėkmių.

Kai kurie nori sužinoti savo ateitį – tam prašoma susikaupti ir suformuluoti vieną klausimą, kuris tau neduoda ramybės. Kiti nori, kad į juos atkreiptų dėmesį, susigrąžinti porą ar išgelbėti savo verslą. Bet yra ir rimtesnių bei tamsesnių dalykų, kaip juodoji, blogo linkinti, magija, nukreipta prieš savo priešus, vudu lėlės, tikrų žmonių kaukolių naudojimas ir gyvūnų kraujo praliejimas.

Kai Katemako raganiai nusprendė statyti pirmąją bažnyčią Liuciferiui, kilo nemenkas visuomenės pasipriešinimas.

Meksikoje keistai dera prieš kolonijinės praktikos ir katalikybė. Štai Katemako miestelyje kyla didinga bažnyčia ir, kaip ir visoje šalyje, dauguma gyventojų yra katalikai. Bet ir raganiams darbo netrūksta. Šalyje daug tradicijų, kurios tarsi ieško pusiausvyros tarp prieš šimtus metų prievarta primestos kultūros bei religijos ir senųjų tikėjimų, savo šaknų.

Tiesa, kai Katemako raganiai nusprendė statyti pirmąją bažnyčią Liuciferiui, kilo nemenkas visuomenės pasipriešinimas.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr. / Meksikos raganių žemė
Saulės Paltanavičiūtės nuotr. / Meksikos raganių žemė

Keisti jausmai užplūsta tolstant laiveliu nuo raganių pašiūrių. Vieni juokiasi ir dalinasi raganių duotais patarimais, kiti nusiramina, išgirdę optimistiškas ateities prognozes. Man tai – siurrealistinė patirtis.

Sunku patikėti, kad XXI a. raganavimas klesti ir turi tokį pasisekimą, bet taip pat labai įdomu tai patirti kaip kultūrinį fenomeną. Katemakas laukia, net jeigu netiki magija.

Ši istorija yra keliautojų konkurso „Kolumbas LT 2023“ nominantė. Daugiau apie konkursą galite sužinoti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius