Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 18

Kur patikimai laikyti duomenis? Populiariausių debesijos paslaugas siūlančių aplikacijų apžvalga

Šiais laikais laikyti duomenis, kurie itin svarbūs, reikėtų ne tik kompiuteryje ar standžiajame diske. Kompiuteriai „lūžta“, diskai genda. Todėl specialistai itin svarbius duomenis rekomenduoja laikyti ir „debesyje“ – virtualiame serveryje.
Diskelis
Diskelis / Fredy Jacob nuotr./ Unsplash nuotr.

Iš jo duomenys praktiškai niekaip negali dingti, prarasti juos galima nebent dėl nepatikimų slaptažodžių. Tačiau šįkart ne apie tai, kaip apsaugoti duomenis, o apie tai, kurią debesijos aplikaciją verta naudoti. Tokių aplikacijų rinkoje yra šimtai. Vis dėlto populiariausios dažniausiai yra ir patikimiausios.

Franki Chamaki nuotr./ Unsplash nuotr./Duomenys
Franki Chamaki nuotr./ Unsplash nuotr./Duomenys

„Google Drive“

„Google Drive“ neabejotinai pati populiariausia vieta laikyti failus. Nemokamą paskyrą gaunate automatiškai susikūrus „Gmail“ elektroninį paštą, todėl ji išlieka plačiausiai naudojama.

„Google Drive“ rinkoje debiutavo prieš 8 metus ir tai yra viena seniausiai veikiančių tokio tipo paslaugų teikėjų. Ja ypač lengva naudotis, mat platforma yra lengvai integruojama su kitomis „Google“ aplikacijomis, galima bendrinti kaip atskirus failus taip pat ir kai kuriuos aplankus.

Vartotojas nemokamai gali naudotis 15 GB duomenų.

Vartotojas nemokamai gali naudotis 15 GB duomenų, o už papildomą mokestį galima gauti net iki 30 TB. „Google“ jau seniai tapo interneto, elektroninio pašto bei debesijos sinonimu. 2,5 mlrd. aktyvių vartotojų visame pasaulyje kalba patys už save. Pernai paskelbta, kad „Google“ debesijoje saugo daugiau kaip 10 trljn. įvairių dokumentų.

Anksčiau „Google“ susilaukė daug kritikos dėl vartotojų teisių, lėto veikimo kompiuteriuose su „Linux“ operacine sistema. Tačiau tai nuo jų nubėgo kaip nuo žąsies vanduo – „Google Drive“ vis tiek išsiplėtė iki neįtikėtino dydžio ir išlieka užtikrintai didžiausiu „debesiu“ pasaulyje.

Išlieka užtikrintai didžiausiu „debesiu“ pasaulyje.

Čia telpa 2 GB dydžio failai. Tačiau nepamirškite, kad į 15 nemokamų gigabitų įtrauktas ir „Gmail“ elektroninis paštas, „Google nuotraukos“ saugykla. Tad tie, kurie pašte laiko daug laiškų, apčiuopiamai mažina savo vietą „debesyje“.

Jeigu 15 GB negana, lengvai galima užsisakyti papildomos vietos – nuo 200 GB (kainuos po 1,99 EUR per mėnesį) iki 30 TB (kainuos 299,99 EUR per mėnesį).

Išvada. Vargu ar kas nors gali prilygti „Google“ monstro galimybėms, o tuo pačiu ir „Google Drive“. Nuolatinis tobulinimas, atnaujinimai, paslaugų lygis bei patogumas. Ne veltui tai – populiariausia debesijos paslauga pasaulyje.

Rajeshwar Bachu nuotr./ Unsplash nuotr./„Google“
Rajeshwar Bachu nuotr./ Unsplash nuotr./„Google“

„MediaFire“

Prieš penkiolika metų „MediaFire“ buvo tiesiog „Computer Online Backup“ paslaugų tiekėjas. Tačiau vėliau paslaugas išplėtė ir pradėjo tiekti debesijos paslaugas. Dabar tai viena didžiausių tokio tipo kompanijų. Ji įsikūrusi Teksase, JAV. „MediaFire“ paslaugomis naudojasi daugiau kaip 150 mln. klientų.

Tai yra turbūt viena lengviausiai suprantamų programėlių. Joje naršyti yra tas pats, tarsi naršytum po savo kompiuterio dokumentus ir aplankus. Tik fono spalva kita. Iš pradžių kiek užkniso reklamos, bet tik iš pradžių. Vėliau jos kažkodėl dingo.

Bazinė paskyra siūlo 10 GB vietos, bet ją galima padidinti dar vienu GB, atlikus tam tikrus veiksmus: po 200 MB amerikiečiai papildomai duoda už tai, kad prisijungsite per „Facebook“ ar „Twitter“, parsisiųsite aplikaciją į mobilųjį, pasidalinsite apie tai savo profilyje „Facebook“ ar „Twitter“.

Maksimaliai galite turėti iki 50 GB visiškai nemokamai.

Jeigu turite daug draugų, pakvieskite iki 39 draugų į „MediaFire“ ir už kiekvieną prijungtą naują vartotoją gausite po papildomą 1 GB duomenų. Tad maksimaliai galite turėti iki 50 GB visiškai nemokamai. Jeigu to maža, teks atverti piniginę – 1 TB kainuoja po 3,75 USD per mėnesį, o už 100 TB teks mokėti po 40 „žalių“. Tačiau užsisakius didžiausią paketą, šia paskyra gali naudotis net iki 100 vartotojų.

Bazinė paskyra, jeigu joje nieko neveiki, galioja 700 dienų. Vėliau ji panaikinama. Dokumentus galima tiesiog „pele“ mesti į pasirinktą aplanką visai kaip savo kompiuteryje. Galima tai daryti po kelis iš karto, bet vienu metu persiunčiama tik po du failus. Lengvai galima dalintis su bet kuo tiek atskirais dokumentais, tiek ir aplankais. Mobiliojoje aplikacijoje failams įdėti reikia naudoti specialią ikoną.

Mokami planai leidžia siųsti ištisus aplankus „į abi puses“. Veikia lengvai ir greitai, nieko nereikia ieškoti, viskas intuityvu ir paprasta. Persiuntimo greitis itin didelis, nes naudojami serveriai pagal geolokaciją – jūs kelsite dokumentus į artimiausią nuo jūsų serverį. Vieno failo dydis gali siekti net 20 GB, tad ši paslauga tiks vaizdo medžiagos turėtojams.

Išvada. Jeigu norite pabėgti iš „Google“, tai ko gero labiausiai rekomenduojama programa. Tai viena pigiausių paslaugų, kuria naudotis itin lengva ir paprasta.

 Markus Spiske nuotr./ Unsplash nuotr./Duomenys
Markus Spiske nuotr./ Unsplash nuotr./Duomenys

„Sync“

Prieš 9 metus trijų kanadiečių įkurtas paslaugų verslas nemokamai jums leidžia turėti 5 GB. Dar 1 GB galite gauti nemokamai, atlikę keletą nesudėtingų veiksmų. Bet kokiu atveju tai gerokai mažiau negu nemokamai siūlo konkurentai.

Tiesa, vietos tam nebus daug.

Šia paslauga gali naudotis kiek nori dalyvių, visus juos galima priregistruoti, ir tai leidžia lengvai dirbti kartu nemokamai. Tiesa, vietos tam nebus daug.

Tai viena saugiausių dokumentų saugojimo aplikacijų, kurią įveikti hakeriams, kaip sako savininkai, praktiškai neįmanoma.

Kadangi informacija saugoma Kanadoje, jos negali pasiekti jokios oficialios institucijos, nes tai draudžia Kanados įstatymai. Tuo tarpu serverių JAV, Rusijoje ir daugelyje kitų šalių gali pareikalauti tos šalies institucijos.

Dar viena įdomi paslauga yra galimybė iki 30 dienų atstatyti pakeistus ar ištrintus dokumentus. Mokamoms paslaugoms ši galimybė yra ilgesnė. Papildomoms vietoms galimybių yra labai daug. Mokestis – kartą per metus. Jeigu tai vieno naudotojo vieta – 96 doleriai už 2 TB, iki 180 dolerių už 4 TB.

Verslo planai prasideda nuo 1 TB už 5 dolerius per mėnesį iki 10 TB už 15 dolerių per mėnesį. Tačiau tokias sumas reikės mokėti už kiekvieną naudotoją. Jų gali būti iki šimto.

Išvada. „Sync“ gan įdomi paslauga, ypač tiems, kurie siekia saugumo. Tačiau jie siūlo gerokai per mažai vietos pagal šiuolaikinius standartus, tad be papildomo mokesčio vargu ar išsiversite.

Mirza Babic nuotr./ Unsplash nuotr./Bankomatas
Mirza Babic nuotr./ Unsplash nuotr./Bankomatas

„Mega“

Įkurta liūdnai pagarsėjusio verslininko Kimo Dotcomo, kurio kompanija DOTKOM buvo uždaryta dėl vartotojų teisių pažeidimų. Tačiau „Mega“ yra atskira kompanija ir pripažįstama kaip viena saugiausių vietų laikyti informaciją. Iš tikrųjų K.Dotcomas pasimokė iš savo klaidų ir sukūrė itin saugią ir puikiai apsaugotą saugyklą. Tai rodo ir vartotojų skaičius – „Mega“ giriasi, kad jos paslaugomis naudojasi daugiau kaip 125 mln. vartotojų.

Pirmiausia, tai aplikacija, kuri nemokamai siūlo net iki 80 GB vietos ir daugiau! Tačiau tik prisiregistravę gausite iš jų vos 35 GB. Už likusius reikės „padirbėti“. Beje, čia apribotas ir persiunčiamų duomenų kiekis.

Bazinis planas leidžia persiųsti iki 50 GB per mėnesį, todėl tie, kas dažnai siunčia duomenis, gali iš karto ieškoti kito debesijos tiekėjo.

Kas dažnai siunčia duomenis, gali iš karto ieškoti kito debesijos tiekėjo.

Šio serviso privalumas – galimybė keistis didelės apimties failais. Be to, čia yra galimybė pokalbių kanalui su dedikuotu žmogumi, su kuriuo jūs keičiatės duomenimis. Tarkim, norite pasidalinti kažkokius duomenis, tačiau iš gausybės reikia kažką išsirinkti ar atlikti specifinius veiksmus – visa tai galima aptarti čia pat esančiame pokalbių kanale. Jeigu naudojatės „Mega“ per „Mozilla“ naršykle, ji suteikia galimybę siuntinėti dar didesnės apimties failus.

Dar vienas privalumas – jūs galite matyti nuotraukos nedidelę versiją, todėl nereikės siųstis failo, kad sužinotumėte kas jame slepiasi. Tas pats galioja ir vaizdo failams, tačiau visi kiti dokumentai yra nematomi.

Saugumas čia taip pat akcentuojamas itin smarkiai. Programos kūrėjai negali prieiti prie jūsų saugomos informacijos, todėl jeigu pamiršote slaptažodį, savo duomenis prarasite.

Jeigu pamiršote slaptažodį, savo duomenis prarasite.

Tačiau vos prisijungus, sistema suteikia specialų „visraktį“, kurį reikia išsisaugoti atskirai. Jis persiunčiamas kaip tekstinis failas. „Mega“ siūlo jį išsaugoti kažkur specialiai slaptažodžiams dedikuotoje vietoje, kad pamiršus savo naudojamą, rakto pagalba atgamintumėte informaciją.

Duomenys keliami visi iš karto, nėra taip, kaip kitose aplikacijose, kur norint įkelti šimtą nuotraukų, jos keliamos po dvi, o kitos laukia eilėje. Naudotis paprasta ir suprantama.

Jeigu neužtenka nemokamų 80 GB, galite nusipirkti papildomą vietą. Už 4,99 Eur per mėnesį gausite 400 GB vietos ir galėsite išnaudoti iki 1 TB duomenų perkėlimui. Norite daug? Prašom – 16 TB (su 16 TB siuntimui) už 29,99 Eur per mėnesį.

Puikūs ir planai verslui – įmonėms siūloma už kiekvieną vartotoją mokėti po 10 Eur per mėnesį ir turėti galimybę nelimituotam kiekiui duomenų ir siuntimų.

Tačiau programa turi ir minusų.

Tačiau programa turi ir minusų. Iš pradžių jie siūlo galimybę nemokamai naudotis iki 80 GB erdve. Tačiau tik kuriam laikui. Po truputį jūsų „privalumai“ tirpsta – kai kurie dingsta po trijų mėnesių, kiti išsilaiko metus, tačiau po kurio laiko jums gali likti vos 15 GB vietos. Taigi, kol kas šis servisas tinka naudotis tik laikinai...

Išvada. Naujiems vartotojams paslauga atrodo itin viliojančiai, tačiau laikui bėgant senka vieta. Kol kas tinka tik laikinam trumpam naudojimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Kimas Dotcomas paleidžia „Megą“
„Scanpix“/AP nuotr./Kimas Dotcomas paleidžia „Megą“

„Dropbox“

Dar vienas puikiai žinomas žaidėjas, egzistuojantis nuo tolimųjų 2007 metų. Kažkada jį įkūrė du Masačusetso technologijų instituto studentai, kurie tada tikrai nesitikėjo tokios sėkmės – kompanijos vertė šiuo metu jau viršija 10 mlrd. dolerių.

Šiuo metu ja naudojasi 500 mln. vartotojų, o per dieną joje perkeliami 2,2 mlrd. failų. Per dieną!

Vis dėlto „Dropbox“ turi daug saugumo trūkumų. Į ją buvo net kelis kartus įsilaužta, buvo pavogta gausybė duomenų, o Kinijoje ji jau 6 metus yra uždrausta kaip nesaugi. Be to tai nėra nei daugiausiai vietos nemokamai siūlanti, nei tuo labiau pigiausia programa rinkoje. Bet kodėl ją naudoja tiek daug žmonių?

Pirmiausia, ji yra patogi. Viskas – absoliučiai paprasta, ją lengva integruoti į savo kompiuterį, galima naudotis aplankais lygiai taip pat, kaip ir aplankais savo kompiuterio viduje – vaizdas identiškas. Lengva naudotis taip pat ir mobiliuosiuose aplikacijos pagalba. Viskas taip intuityvu ir paprasta, kad žmonės ją tiesiog pamėgo. Galite mėgti ir jūs, tik nelaikykite ten nieko slapto, ko nenorėtumėte išvysti ant savo „Facebook“ sienos.

Nelaikykite ten nieko slapto, ko nenorėtumėte išvysti ant savo „Facebook“ sienos.

„Dropbox“ kainos priklausomai nuo šalies varijuoja, tačiau šiuo metu pas mus gaunate 5 GB vietos nemokamai, o jeigu norite, galite naudotis šios programos serverių visiškai neribotais kiekiais, jeigu mokėsite po 15 eurų už kiekvieną vartotoją per mėnesį.

Prieš pora metų „Dropbox“ smarkiai atsinaujino. Nebeliko arba buvo apriboti kai kurie privalumai, tačiau kūrėjai sako, kad nuo šiol ši aplikacija daug saugesnė.

Atsirado nauja integruota aplikacija „Dropbox Paper“, kuri leis kartu dirbti visai komandai žmonių. Tai lyg galimybė turėti ir keisti bendrus dokumentus, „Google Docs“ analogija.

Dar viena nuo senų laikų populiari „Dropbox“ paslauga yra failų perdavimas. Galima sudėti dokumentų iki 100 MB ir sukurti nuorodą žmogui, kuris gal ir neturi „Dropbox“ paskyros. Jis galės parsisiųsti informaciją, o ji po kurio laiko bus ištrinta. Tačiau dabar šią paslaugą jau visiškai nukonkuravo „Wetransfer“, siūlydama perduoti duomenis iki 2 GB. Pastaruoju metu tokių paslaugų tiekėjų atsirado galybė, tačiau tai atskiros medžiagos tema.

Taigi, nepaisant senųjų problemų, „Dropbox“ vis dar išlieka itin populiari, nes tai paprasta ir lengva naudotis programa su nemažai naudingų smulkmenų. Tačiau vienintelis jos didysis trūkumas šiandien – itin mažai nemokamos vietos.

Išvada. Pastaruoju metu smarkiai atsinaujinusi, tačiau sparčiai prarandanti klientus. Nemokamos vietos mažai, todėl dauguma dabartinių naudotojų greičiausiai lieka joje tik dėl įpročio.

123RF.com nuotr./„Dropbox“
123RF.com nuotr./„Dropbox“

„pCLOUD“

2013 metais Šveicarijoje įkurta įmonė labai greitai susilaukė vienos patikimiausių tiekėjų reputacijos. Šveicarai visada garsėjo savo patikimumu ir saugumu, todėl ir ši debesijos paslauga netapo išimtimi – „pCloud“ giriasi savo išskirtiniu saugumu.

Kūrėjai tvirtina, kad daugiau kaip 10 mln. vartotojų perėjo pas juos iš ankstesnės debesijos aplikacijos. Šia aplikacija naudojasi ir tokie grandai kaip „LinkedIn“, „Twitter“, „Instagram“, „Nike“ – vardai, kalbantys
patys už save.

Aplikacija lengva naudotis, ji atrodo labai panašiai kaip „Windows“ operacinės sistemos, todėl nieko nereikia ieškoti ar mokytis – atsidarai ir naudojiesi. Failų dydžiai nelimituojami, todėl galima dirbti su itin didelės apimties informacija.

Dar vienas privalumas – nemokamoje paskyroje 15 dienų saugoma failų istorija, jeigu netyčia kurį nors būtumėte ištrynę. Mokamose versijose šis laikas dvigubai ilgesnis.

Jeigu saugote muziką arba vaizdo failus, galite klausytis ir žiūrėti neparsisiunčiant į kompiuterį – labai patogu ir lengva.

Tik prisijungę gaunate 10 GB vietos, bet ją lengvai galite pasididinti dar penkiais patvirtinę el. paštą, parsisiuntę aplikaciją ir t.t. Vėliau už kiekvieną atvestą naują vartotoją galite gauti dar po vieną papildomą „gigą“ nemokamos vietos.

Tačiau vienas didžiausių šios aplikacijos privalumų – kaina. Galima nusipirkti 2 TB vietos už vienkartinį 350 Eur mokestį visam gyvenimui! Itin viliojantis pasiūlymas. Už vienkartinį 500 EUR mokestį galima nusipirkti visam gyvenimui 2 TB vietos ir leisti ja naudotis 5 vartotojams be jokių apribojimų. Tai gali būti virtualus jūsų šeimos ar nedidelio kolektyvo archyvas.

Už vienkartinį 500 EUR mokestį galima nusipirkti visam gyvenimui 2 TB.

Jeigu tiek vietos per daug – už 175 EUR visam laikui išsipirkite 500 GB. Jeigu nepatinka, galite mokėti metinį mokestį, bet po trijų metų jis susilygins su viso gyvenimo mokesčiu, todėl kur kas labiau apsimoka mokėti vienkartinį. Yra nemažai papildomų opcijų, papildomo saugumo ir t.t. Vienos jų nemokamos, kitos kainuoja papildomai.

Išvada. Tikras atradimas. Svarstau persikraustyti visą savo virtualų archyvą į šią erdvę už vienkartinį viso gyvenimo mokestį. Gaila, kad papildomą saugumą tenka pirkti, tačiau visa kita beveik be priekaištų. Tai vienas įdomiausių ir verčiausių debesijos paslaugų tiekėjų rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius