Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Didžiausi gyvūnijos pasaulio miegaliai

Lemūras
„Shutterstock“ nuotr. / Lemūras
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
Skaitysiu vėliau
A A

Dažnas iš mūsų nuolat jaučia miego trūkumą ir nuovargį. O štai gyvūnai šios problemos ne tik neturi, bet ir nesigėdija sapnų karalystėje praleisti didelės savo gyvenimo dalies.

Tikriausiai visi sutiks, kad miegas – ne tik svarbus, bet ir malonus dalykas. Mokslininkai apskaičiavo, kad žmonės jaukiuose pataluose vidutiniškai praleidžia trečdalį savo gyvenimo. Tik neišsigąskite ir nepulkite trumpinti miego valandų, juk daug svarbiau, ką nuveikiame per likusį laiką.

Kad dar labiau nurimtų ėmusieji gedėti savo laiko, pakalbėkime apie gyvūnus. Daugybė jų rūšių miegui skiria net 80 proc. paros ir tuo nesiskundžia! Yra gyvūnų, kurie išsimiegoję jaučiasi tik po... 22 valandų! Na, o kai kuriems, pavyzdžiui, žirafoms per parą miegui užtenka skirti mažiau nei valandą. Tiesą sakant, jos vidutiniškai miega po 5 minutes šešis kartus per dieną ir dar atmerkusios vieną akį. Juk reikia stebėti ar nesiartina koks plėšrūnas! Įdomu, kad delfinai ir banginiai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais išvis nemiega. Tačiau pakalbėkime apie tuos, kurie miegoti mėgsta ir nesikuklina tam skirti jei ne viso, tai bent didesnės dalies laiko.

Tikriausiai pirmiausia į galvą šauna visiems gerai pažįstamas ir artimas gyvūnėlis – katė. Atrodo, ji per dienas nieko daugiau neveikia, kaip tik guli kur saulės atokaitoje ir tingiai vartosi nuo šono ant šono. Deja, naminės murklytės nepapuola į mieguisčiausių gyvūnų dešimtuką, nors yra visai netoli jo.

Kaip ir pelės, kiaulės ir gepardai, katės per parą vidutiniškai pramiega po 12 valandų. Žiurkės, smiltpelės ir liūtai pastaruosius lenkia viena valanda. Na, o dabar į dešimtuką išrikiuosime labiausiai pamiegoti mėgstančius mūsų planetos gyvūnus.

10 vieta

AFP/„Scanpix“ nuotr./Voverė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Voverė

Voverės sapnų karalystėje praleidžia vidutiniškai 14 valandų per parą. Gali būti, kad šį pomėgį nulemia jų maisto racionas, turintis daug riebalų, proteinų ir angliavandenių. Toje pačioje pozicijoje ir šeškai bei Sirijos, arba kitaip vadinami Auksiniai, žiurkėnai. Pastarieji dienas praleidžia miegodami giliai savo urveliuose, ten slėpdamiesi nuo įvairių, juos pačiupti ketinančių grobuonių. Nors šie padarėliai miega beveik dvigubai daugiau nei žmonės, atsibudę jie tampa labai aktyvūs.

9 vieta

„Shutterstock“ nuotr./Kirstukas
„Shutterstock“ nuotr./Kirstukas

Tropinis kirstukas per parą vidutiniškai miega 15,8 valandas. Toks mieguistumas gali pasireikšti dėl nuolatinio alkoholio vartojimo. Visai neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad tropinis kirstukas vienu kartu gali išgerti daugiau nei žmogus! Medžiuose gyvenantis smulkutis padarėlis svaiginasi naktimis. Įsliuogęs į bertamo palmes jis skanauja fermentuotą žiedų nektarą, kuriame randama beveik 3,8 proc. alkoholio. Pagal kūno masės ir išgerto alkoholio kiekio santykį, tiek prisiragavęs žmogus sulauktų itin liūdnų pasekmių. Manoma, kad kirstukai sunkių sveikatos sutrikimų išvengia tik dėl to, kad jų medžiagų apykaita yra labai sparti, t. y. alkoholis iš organizmo pasišalina labai greitai.

8 vieta

„Shutterstock“ nuotr./Tigras
„Shutterstock“ nuotr./Tigras

Nedaug tropinius kirstukus lenkia tigrai. Jie per parą vidutiniškai pramiega 15,9 valandų. Tigrai – didžiausi kačių atstovai žemėje, deja, ir vieninteliai iš jų nemokantys murkti. Jie džiaugsmą išreiškia prisimerkdami arba net visai užsimerkdami. Kadangi užsimerkęs tigras tampa labai pažeidžiamas, tai sau leidžia tik tada, kai jaučiasi visiškai saugus. Taigi jei prie jūsų tigras užsimerks, šį veiksmą supraskite taip: „Aš esu labai laimingas, kad čia esi. Esu toks laimingas, kad net galiu atsipalaiduoti ir pailsėti“.

7 vieta

„Shutterstock“ nuotr./Lemūrai
„Shutterstock“ nuotr./Lemūrai

Nustebsite septintoje vietoje atradę žmogaus kūdikį! Biologiškai žmonės priskiriami gyvūnų klasei, o mūsų mažulėliai nuo vieno mėnesio iki metukų per parą vidutiniškai pramiega 16 valandų. Tiek pat miega ir dar vienas Žemės gyventojas – lemūras. Šie naktiniai gyvūnai dažniausiai akis užmerkia susibūrę į mažas grupeles, o jų pavadinimas išvertus iš vietinės Madagaskaro gyventojų kalbos reiškia „vaiduoklis“.

6 vieta

„Shutterstock“ nuotr./Naktinė beždžionė
„Shutterstock“ nuotr./Naktinė beždžionė

Šešta vieta atitenka naktinei beždžionei, dar kartais vadinamai pelėdine beždžionėle. Tai vienintelė naktį aktyvių beždžionių rūšis. Vengdamos tiesioginių saulės spindulių jos pramiega visą dieną, t. y. apie 17 valandų. Šios beždžionės gyvena ne grupėmis, kaip įprasta daugybei kitų primatų, bet poromis. Be to, abu partneriai visą gyvenimą yra ištikimi vienas kitam. Iš kitų primatų jos išsiskiria ir didžiulėmis rudomis akimis bei keistais šūksniais, labai primenančiais naktinį pelėdų ūkavimą.

5 vieta

„Scanpix“ nuotr./Pitonas
„Scanpix“ nuotr./Pitonas

Penktą vietą mieguisčiausių gyvūnų sąraše užima pitonas, per parą pramiegantis beveik po 18 valandų. Pitonai vienodai gerai jaučiasi tiek ant žemės, tiek kabėdami medžiuose, be to, jie ir labai geri plaukikai. Medžioja naktimis, tačiau daro tai visai nedažnai, mat per metus jiems pasisotinti pakanka 4–5 kartų. Dar kartais jie meiliai vadinami kamuoliukais: paprastai susinervinę ar jausdamiesi nepatogiai susisuka į kamuoliuką, o jo viduryje paslepia galvą. Beje, daugelis pitonų yra gana paklusnūs, galbūt dėl to vis dažniau jiems klijuojama naminio gyvūnėlio etiketė.

4 vieta

Šiaurės Amerikos oposumai vos vos lenkia pitonus, jie per parą miega vidutiniškai po 18 valandų. Tikriausiai daugelis oposumą įsivaizduoja kaip didelę ir nešvarią žiurkę, tačiau iš tikrųjų tai neįtikėtinai mieli laukinės gamtos atstovai. Be to, jie turi tikrai stebuklingų galių – atsparumą net pavojingiausių gyvačių nuodams. Ir yra labai gudrūs, ypač kai kalbama apie maistą. Jie ne tik jį suranda netikėčiausiose vietose, bet ir turėdami puikią atmintį, jos ilgai nepamiršta. Dar šie gyvūnai puikūs orientacininkai, ir kelią iš labirinto suranda greičiau nei žiurkės ar katės. Na, ir pagaliau šypsena. Oposumo šypsenai neatsilaikys niekas – juk čia žėri stulbinamas kiekis dantų – net 50!

Plačiau apie tai, kokie gyvūnai yra didžiausi miegaliai ir užima prizines vietas, skaitykite 40-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

„Shutterstock“ nuotr./Spalio mėnesio žurnalas „JI“ (Nr. 40)
„Shutterstock“ nuotr./Spalio mėnesio žurnalas „JI“ (Nr. 40)

 

Žurnalas „JI“
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką