-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 16

Įžeidžiančios etiketės ir frazės, kurias būtina išmesti iš savo žodyno

Kažkodėl mes taip mėgstame apkalbinėti – kai kurie net kvėpuoja tuo ir džiugiai trina rankomis, išgirdę dar vieną paleistą paskalą. Iš tikrųjų viskas prasideda mūsų galvose. Turėdami savo nuomonę, ją išreiškiame, nesvarbu, tai tiesa ar ne, o kai traukinys jau įsivažiuoja, kelio atgal nėra.
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.

Tad prieš praverdami burną turėtumėte pagalvoti ir suvokti vieną svarbų dalyką: apie žmogų nuomonę susidarykite tik pabendravę su juo, kadangi net ir stebėdami jo elgesį jūs nenumanote, koks jis yra iš tikrųjų...

Dalinamės žodžiais ir frazėmis, kurių geriau nepaleisti į šviesų pasaulį arba užsimanius – gerai krimstelėti sau į lūpą.

„Tikra kalė (gyvatė)“. Tai aišku, kad tokios moterys dažniausiai užima aukštas pareigas, yra griežtos, gal net valdingos, tačiau nebūtinai piktos ir nusivylusios gyvenimu. Kalėmis ir gyvatėmis jas vadina pilkos, nervingos, įsitempusios, pavydžios personos, kurioms neįtiktų net fėja krikštamotė. Mes, žinoma, nesiginčijame, kad yra tų šefių, nužengusių tiesiai iš pragaro, tačiau jeigu bet kurią dailesnę, daugiau pasiekusią moterį apšnypšime gyvate, tai kokiame pasaulyje mes gyvename? Ar neapykantos nėra per daug? Tuo labiau, kad tokie epitetai sako viena – nepasitikite savimi.  

„Ta tai jau karjerą per lovą padarė...“. O jūs stovėjote su žvake ir žiūrėjote? Juokas juokais, bet šiame pasaulyje galima būti dar ir protingai, žaviai, įdomiai moteriai, kuriai nebūtina gultis su kuo nors, kad gautų tai, ko trokšta. Lengviausias būdas šoktelėti ton lovon, tačiau iš esmės tai tik prielaida, kurią trimituojate pasauliui, neturėdami jokių įrodymų. Na, o lengvas flirtas dar niekam nepakenkė, ar ne? Nesureikšminkite draugiško bendravimo, paversdami tai sekso skandalu.

„Trofėjinė žmona“. Šalia kokio nors ne itin išvaizdaus, vyresnio turtuolio prisiglaudusi gražuolė vadinama ir baisesniais žodeliais, pavyzdžiui, barakuda, čiulpėdra ir ... Nuo šių epitetų, tiesą sakant, jau darosi bloga. Yra porų, kurios puikiai jaučiasi net ir tada, kai juos skiria dešimtys metų. Be to, koks jūsų reikalas? Nebent trokštate pasikeisti vietomis...

„Silikoninė blondinė“. Visos blondinės kvailos, be to, silikono pas jas daugiau negu smegenų?. Taip, turime tokį tipą, kuris labai gajus, tačiau nepradėkime kalbėti, kad „visos jos tokios“. Ne visos šviesiaplaukės praradusios gebėjimą mąstyti, ne visų krūtinė suformuota plastinės chirurgijos specialistų, ne visų lūpos patobulintos hialurono injekcijomis. O jeigu prieš akis matote tik tokias, gal metas susimąstyti, su kuo ir kokioje kompanijoje leidžiate laiką? Ir šiaip jau grožio samprata nėra vienalytė – kaip kas nori, taip supranta ir vizualizuoja.

„Žiūrėk, dar vienas (viena) iš daugelio“. Šia fraze sumenkinsite bet kokį žmogų, jeigu toks yra jūsų tikslas. Žinoma, jei pasakysite, „dar vienas iš daugelio puikių specialistų“, visai kas kita, tačiau šis sakinys dažniau pasitelkiamas įkasti. Ir kuo skaudžiau. Esą, suprask, tokių, kaip tu, pilna, todėl negalvok, kad kažką gali pakeisti. Baisiausia, kai taip kalbama neįsigilinus į žmogaus pasiekimus, gyvenimą, požiūrį, vertybes...

„Tu nieko nesugebi“. Girdėta frazė? Greičiausiai kiekvienam mūsų teko tokią išgirsti, o ji kaip tik numuša norą stengtis. Tuo labiau, kad ne viskas pavyksta iš pirmo karto, o tavo pastangos yra numetamos žemiau žolės. Patarimas: įrodykite, kad sugebate, kadangi viskas įmanoma, gal tik ne vienu piršto spragtelėjimu. O nepasiduoti tampa svarbiausia užduotimi šiame gyvenime.

„Ko žliumbi kaip mergaitė?“ Nuo kada emocijos tapo tabu? Atrodo, jeigu pradėjai kvatoti – tu nevisprotė višta, kvykčiojanti dėl bet kokio nieko. Apsiverkei – iškart klausia, ko čia verkšleni dėl kažkokių niekų. Esi rimta – pasipūtusi kalė. Nebendrauji – užsidariusi pikčiurna. Bendrauji – prietranka kažkokia, prilipusi kaip vantos lapas. Nusišypsojai – lendi į akis, o dar baisiau – kariesi ant kaklo! Na, tai kaip gyventi, mielieji? Išreikšdami emocijas mes atskleidžiame save, o jeigu kažkas jas priima taip, kaip aprašyta, tai jau ne jūsų reikalas. Juk ir flirte vienas gauna malonumą bendraudamas, o kitas tai gali suvokti, kaip labai rimtus ketinimus užmesti tinklus. Atsipalaiduokite ir į pastėrusius žvilgsnius reaguokite atitinkamai!

„Dar viena pikta moteris“. Pikta moteris baisiau velnio? Dažniausiai toks vertinimas susijęs su jumis pačiais, o ne su moterimis. Jeigu norėsite įžvelgti pykčio užuomazgas, tai ir įžvelgsite, kadangi pasaulyje matote tai, ką norite matyti, ir nebūtinai tai vyksta realybėje. Galiausiai emocijų pliūpsnis gali būti tik akimirka, tad vadinti visas dailiosios lyties atstoves pikčiurnomis nėra teisinga.

„Moteris plėšrūnė (puma)“. Tokios, kurios užmezga santykius su jaunesniais vyrais, vadinamos įvairiai. Tačiau kalba eina ne apie tai – kur kas skaudžiau visuomenės vertinimas, kad senutė supančiojo berniuką. O jei turime vyresnį dėdulę su devyniolikmete po ranka? Tai jau priimtina ir gražu? Dvigubi standartai vyrų ir moterų pasaulyje niekada neišeis iš mados.

„Senmergė“. Prisimenu, kai draugė pasakojo nutikimą apie tai, kad pirmą kartą pamačiusi savo vadovę, užlipino šiai visas įmanomas etiketes, o labiausiai kliuvo senmergystės sindromui. Žinoma, paskui paaiškėjo, kad vadovė laimingai ištekėjusi, turi kelis vaikus, tad draugei pasidarė labai gėda. Esą, kaip aš galėjau taip suklysti? Ji panaši į tokią! Taigi, ne visos dailios gražuolės džiaugiasi santuokine laime, kaip ir ne visos tobulos išvaizdos ar išskirtinio stiliaus savininkės yra netekėjusios piktos pabaisos, žudančios žvilgsniais! Šiuo atveju reikia susidoroti su savo galvoje išvešėjusiais stereotipais.

„Karšta mamytė“. Keistų nutikimų, susijusių su motinyste, greičiausia pasitaikė kiekvienai. Štai skaitytoja Elena skundėsi, kad keliaudama su keturmečiu sūnumi į parduotuvę, nuolat patraukia vyrų dėmesį. Žinoma, būtų nieko, jeigu tie vyrai atrodytų neblogai. „Tačiau užvis baisiausia, kad akimis smaigsto, rankas tiesia ir ne visus likusius dantis šiepia koks gerokai persilakęs Vaciukas, palydėdamas mane ir vaiką riebesniais žodeliais: „Ei, mamyte, ar nereikia tėvelio?“, – net purtosi Elena. Ir čia tik lašas jūroje... Supraskite, kad ir kaip ta mama atrodo gerai, tai nereiškia, kad siūlytis yra geras tonas. Juo labiau spoksoti į krūtimi maitinančią kūdikį.

„Tau ir vėl PMS?“ Be komentarų. Kone kiekviena moteris yra sulaukusi šios frazės, adresuotos ne pačiomis geriausiomis aplinkybėmis. Ir kodėl viskas suverčiama mūsų ciklo ypatybėms? Toks įspūdis, kad jeigu kažkas elgiasi mums nepriimtinai, mes neturime teisės pasakyti pastabos? Tai štai, atsakymas toks: tikrą furiją pažadinsite tada, kai išdrįsite nesvarbu ką suversti PMS. Mes tik norime jus apsaugoti, mieli vyrai!

„Elgiesi/atrodai kaip bernas“. Kartais mes ir norime elgtis ar atrodyti kitaip nei esamę įpratusios, tačiau dėl to netampame kitokios. Apranga ir bendravimo būdas priklauso nuo situacijos, aplinkos, savijautos, emocijų, kompanijos...

„Nebūk pilka pelytė“. O kas gali įsakyti, kokia žmogus turi būti? Lyg ryškumas ir lyderiavimas savaime būtų pozityvus dalykas. O gal tie lyderiai, nuolatiniai plepučiai, idėjų siūlytojai ir kompanijos juokdariai yra pavršutiniškos ir neįdomios asmenybės? O gal jūs, būdama, anot aplinkinių, pilka pelyte, itin gerai atliekate savo darbus, auginate nuostabius vaikus, o jūsų naktys geresnės už visus „50 pilkų atspalvių“. Jūs sėdite kampe tokia drovi ir nekalbi ir tyliai sau (bei pasauliui) šypsotės...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius