Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 25

Ką valgysime ateityje?

Sakykite, ar ryžtumėtės į burną dėti žalią pievų žiogą arba riebią vabzdžio lervą? Sako, skonis ne toks jau ir katastrofiškas... :)
Iš vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija
Iš vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Vabzdžiai

Tikriausiai ne kartą esate girdėję, kad žmonių skaičius planetoje katastrofiškai didėja. Vis sparčiau ir sparčiau. Galite palyginti: nuo 1949 m. iki 2011 m. jų skaičius nuo 2,3 milijardų išaugo iki 7 milijardų. Nuo 6 iki 7 milijardų priaugo vos per dvylika metų.

Šie skaičiai mokslininkams vis labiau kelia nerimą. Nuogąstaujama, kad žmonių dar sparčiau daugės ir Žemė nebepajėgs išmaitinti tiek burnų. Dar didesnė bėda, kad auga ne tik žmonių skaičius, bet ir jų apetitas. Statistika byloja, jog kasmet žmonija suvalgo vis daugiau mėsos, be to, dėl neekonomiško požiūrio tonos maisto kasdien atsiduria sąvartynuose.

Kad ateityje būtų išvengta gresiančio bado ir dėl maisto gamybos nedidėtų Žemės tarša, mokslininkai bando rasti visokiausių alternatyvų. Vieni laboratorijose jau augina dirbtinę mėsą. Kiti ieško naujų, dar neišnaudotų Žemės išteklių. Galimas daiktas, kad visa, kas kruta, valgys ne vien kinai ir ekstremalių potyrių mėgėjai.

Scanpix nuotr./profesorius Arnoldas van Huisas
„Scanpix“ nuotr./Profesorius Arnoldas van Huisas

Olandų profesorius Arnoldas van Huisas jau ne vieneri metai važinėja po pasaulį ir skaito paskaitas apie tai, kad geriausia išeitis žmonijai išsigebėti nuo maisto nepritekliaus ir gauti sveiko, mikroelementų turinčio maisto – pradėti valgyti kirminus bei vabzdžius.

Mokslininkas jau seniai atlieka tyrimus ir yra pastebėjęs, kad jo siūlomi gyviai žmogaus organizmui  ypač naudingi. Kad vabzdžiai būtų tinkamai ir patraukliai ruošiami, profesorius netgi pasamdė profesionalių virėjų komandą, kuri gamina įvairius patiekalus. Per paskaitas jų galima ir paragauti.

Scanpix nuotr./Ia vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija
„Scanpix“ nuotr./Iš vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija

Tiesa, iš degustuojančiųjų veidų dažniausiai neatrodo, kad jie būtų labai sužavėti... 

Scanpix nuotr./Ia vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija
„Scanpix“ nuotr./Iš vabzdžių pagamintų patiekalų degustacija

Tačiau profesorius tikina, kad žmonės raukosi ne dėl to, kad būtų neskanu – tai daryti juos verčia psichologinis barjeras: „Patikėkite vabzdžius galima paruošti labai skaniai – ne prasčiau ne įprastą mėsą. Tereikia prie jų priprasti.“

Kai kuriose kultūrose vabzdžių valgymas propaguojamas nuo senų senovės ir yra visiškai įprastas dalykas. Jūsų dėmesiui, įdomus filmukas. Buon apettito! :)

VIDEO: Incredible, Edible Bugs: Will Insect Meals Catch on in U.S.?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius