Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 04

Mokslininkai paneigė mitą apie blondines

Sunku net suskaičiuoti, kiek sukurta anekdotų apie šviesiaplaukes. Kartais tai erzina, o kartais juokina, tačiau blondinių populiarumas neslopsta! Visai neseniai, gegužės 31-ąją, paminėta Pasaulinė blodinių diena visuomet sulaukia daug dėmesio.
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.

Visgi mes norime priminti, kad „blondinė“ – tai gyvenimo būdas, o ne plaukų spalva, todėl nuo jos tikrai nepriklauso moters išmintis. Net ir mokslininkai tą patvirtintų!

Štai Stanfordo universiteto Kalifornijoje tyrėjai atskleidė, jog šviesūs plaukai neturi nieko bendro su intelektu, taigi, prieš pradėdami pykti, kad visos blondinės vienodos, gerai pamąstykite.

Pasirodo, tam, kad žmogus puikuotųsi šviesiais ar tamsiais plaukais, didžiausią įtaką daro DNR kodas, tiksliau tariant, viena genetinio kodo „raidė“, ir tai visai nėra susiję su protine veikla.

Anot profesoriaus Davido Kingsley, „genetinis mechanizmas, nuo kurio priklauso plaukų spalva, nekontroliuoja jokios kitos kūno dalies biologijos“, rašoma The Daily Mail. Mokslininkai taip pat atskleidė, kad genas, dėl kurio džiaugiamės šviesiais plaukais, nėra susijęs su akių spalva. Tai reiškia, kad blondinai nebūtinai yra mėlynakiai ir atvirkščiai.

Eksperimentai su pelėmis parodė, kad tokio genų „perjungimo“ metu įvyksta geno, vadinamo Kit ligand, pokyčiai (genas yra atsakingas už pigmentaciją ir kartu – plaukų spalvą). Taigi, po šių bandymų pasaulį išvydo pelės su šviesesniu, aukso spalvos kailiuku.

Genas Kit ligand jau seniau buvo žinomas ir susietas su plaukų spalva. Taip jis daro įtaką kamieninėms kraujo ląstelės, spermatozoidams, neuronams žarnyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius