Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 31

Naujametės nakties prietarai: ką reiškia vidurnakčio bučinys?

Šampano purslai, danguje pokšintys fejerverkai ir laikrodžiui mušant 12 valandą nakties – karštas bučinys. Atrodo, tai visiškai eilinis Naujųjų metų sutikimo scenarijus, tačiau ar kada susimąstėte, iš kur kilo tradicija per naujametę naktį pasibučiuoti?
Bučinys
Bučinys / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 1 Naujieji metai

Pasirodo, bučiuotis palydint senuosius ir sutinkant naujuosius metus žmonės pradėjo dar Senovės Romos laikais. Tuomet gruodžio pabaigoje romėnai rengdavo Saturnalijas – mitiniam Romos karaliui Saturnui, Jupiterio tėvui, skirtą šventę, kurios metu būdavo puotaujama, dalijamos dovanos ir reiškiama meilė vienas kitam.

Vėliau paprotį bučiuotis, laikrodžiui išmušus 12 valandą nakties, perėmė ir vokiečiai bei anglai. Remiantis jų folkloru, laikrodžiui išmušus vidurnaktį, pirmasis sutiktas ir pabučiuotas žmogus nustato visų metų toną.

Tradicija vidurnaktį nusiėmus kaukę pasibučiuoti jau keletą šimtų metų vyrauja ir europiečių rengiamuose kaukių baliuose. Tiesa, pagal šias tradicijas senųjų metų piktąsias dvasias simbolizuojančios kaukės nusiėmimas ir tyras tai palydintis bučinys veikiau reiškė apsivalymą nuo blogųjų dvasių ir tyrumo išraišką.

Taip pat skaitykite: Metų virsmas: 10 įvaizdžių naujametei nakčiai

Šiais laikais tikima, kad bučinys Naujųjų metų naktį visiems ateinantiems metams sutvirtins besibučiuojančiųjų ryšį ir meilę. Kitaip tariant, manoma, kad tarp dviejų besibučiuojančiųjų naujametę naktį užsimezgęs ryšys neišblės visus metus, o jau esančius santykius tik dar labiau sutvirtins.

Svarstote, kas nutiks, jei per Naujuosius nepasibučiuosite? Sakoma, kad tuomet laukia vieniši metai, tad kam nors į skruostą šią naktį tikrai vertėtų pakštelėti.

Naujųjų metų nakties prietarai

Vis dėlto bučinys pasitinkant Naujuosius metus nėra vienintelis prietaras, šią naktį svarbu ir tinkamai apsirengti, garsiai patriukšmauti, o kitą rytą atkreipti dėmesį, iš kurios pusės pučia vėjas.

Ką valgyti? Kai kuriose šalyse tikima, kad Naujųjų metų naktį būtina valgyti pupeles, mat jos kitiems metams pritrauks daug sėkmės ir turtų. Kai kur sėkmę simbolizuoja ir kumpis, įvairūs žalumynai ar kopūstai. Remiantis tradicijomis, sutinkant Naujuosius metus nederėtų valgyti kalakutienos ar vištienos, mat manoma, kad naminių paukščių mėsa atneš nesėkmes visiems metams.

Kaip apsirengti? Pasitinkant Naujuosius metus, vertėtų ir apsirengti šį tą naujo, mat tikima, kad kitaip ateinančiais metais nedažnai teks pasipuošti naujais drabužiais. Besiruošiant į Naujųjų metų sutikimo vakarėlį niekuomet neprašausite pasirinkę raudonos spalvos drabužius ar aksesuarus, mat ši spalva simbolizuoja ne tik aistrą ir meilę, bet ir laimę. Taip pat manoma, kad raudona spalva ją dėvinčiąjam pritraukia šviesią ateitį.

Taip pat skaitykite: Sėkmės kodas: kuo vilkėti ir kaip sutikti 2015-uosius metus?

Kodėl reikia triukšmauti? Laikrodžiui mušant 12 valandą nakties dangų nutvieskia fejerverkai, o ausis, atrodo, net paskausta nuo džiaugsmingų žmonių šūksnių ir sveikinimų. Pasirodo, Naujuosius metus būtina sutikti triukšmingai, mat jau nuo seno manoma, kad taip išvaromos piktos senųjų metų dvasios. Taigi kuo triukšmingiau palydėsite senuosius metus, tuo labiau apsivalę sutiksite ir Naujuosius metus.

Iš kurios pusės pučia vėjas? Vos prabudę naujųjų metų rytą, išeikite į lauką pasižiūrėti, iš kurios pusės pučia vėjas, mat manoma, kad jo kryptis pranašauja, kokie bus ateinantys metai. Jei pūs pietų vėjas, tikėkitės pinigingų ir laimingų metų, jei šiaurės – tikėkitės permainingų ir gūsingų metų, jei rytų – tikėkites nepasisekimo, o jei vakarų – laukite praradimų. Jei rytas bus ramus ir be vėjo, tuomet metai bus džiaugsmingi ir geri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius