-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 02

Naujas rūbas: skalbti ar neskalbti prieš jį velkantis?

Kad ir kaip kartais norisi kuo skubiau nuplėšti etiketę nuo naujos palaidinės ir ją tučtuojau apsivilkti, galbūt ir jums nesvetima dvejonė: „O gal pirmiausiai reikėtų ją išskalbti?“. Dažniausiai tokią mintį nuginame į šalį, bet pasirodo, iš tiesų verčiau išskalbti naują drabužį prieš jam liečiantis su oda.
Moteris parduotuvėje
Moteris parduotuvėje / Vida Press nuotr.

Pasak „Wall Street Journal“, trumpas atsakymas, kodėl verta tai daryti, būtų toks: skalbkite naujus rūbus prieš juos apsivilkdami, jei norite išvengti galimo niežulio ir išbėrimų.

Įvairiose valstybėse galioja skirtingi įstatymai ir teisės aktai, nurodantys, koks kiekis cheminių preparatų yra leidžiamas gaminant ir apdorojant audinius. Reikia turėti minty ir tai, kad drabužiai, kuriuos vilkime, galėjo keliauti aplink visą pasaulį, o kartu su jais keliavo ir įvairios toksinės medžiagos, kurios gali erzinti odą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Diagnozė: maisto netoleravimas

Pasak „Wall Street Journal“ cituojamo Donaldo Belsito, dermatologijos profesoriaus, dirbančio Kolumbijos universiteto medicinos centre Niujorke, kartais naują rūbą prieš vilkėjimą verta išplauti net kelis sykius.  

Vida Press nuotr./skalbimo mašina
Vida Press nuotr.

Raudoni skausmingi išbėrimai ypač galimi tose kūno vietose, kurios prakaituoja – tai pažastys, kaklas, liemuo, kaklas, blauzdos

Didžioji dalis dirbtinio pluošto audinių dažomi naudojant anilino-azo grupės dažus, būtent jie ir gali sukelti įvairias odos reakcijas, ypač jei esate alergiškas.

Tačiau ir neturint polinkio alergijai, oda galli sudirgti, tapti sausesnė tose vietose, kur rūbas liečia odą. „Raudoni skausmingi išbėrimai ypač galimi tose kūno vietose, kurios prakaituoja – tai pažastys, kaklas, liemuo, kaklas, blauzdos,“ – teigia D. Belsito.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ko labiausiai reikia odai? Japonų ir šveicarų atsakymai

Be to, juk jūs tikrai nežinote, kas lietė ar matavosi drabužį, prieš jums jį įsigijus. Todėl visai galimas daiktas, kad į namus parsinešate ne tik naują drabužį, bet ir bakterijas, kurių yra medžiagoje. „Matuojantis rūbus išties galima užsikrėsti kai kuriomis ligomis. Pats susidūriau ne su vienu atveju, kai žmonės su nauju drabužiu „dovanų“ gavo infekcinę ligą ar užsikrėtė utėlėmis“, - perpėja D. Belsito. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius