-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 05

Patarimai planuojantiems vestuves: ką privalu žinoti renkantis fotografą

Sakoma, kad kelias sėkmingų vestuvių link prasideda nuo laimingos nuotakos, o baigiasi tobulomis nuotraukomis.
Jaunavedžiai
Jaunavedžiai / „Nakutis Photography“ nuotr.
Temos: 1 Santuoka

Juk išsiskirsčius svečiams ir nutilus muzikai po vestuvių vienas kitam lieka tik jaunieji ir nuotraukos, visa kita laikui bėgant pasimiršta. Tad ką reikia žinoti iš anksto, kad gražiausia jūsų gyvenimo diena būtų įamžinta nepamirštamose fotografijose? Profesionalūs vestuvių fotografai tikina, kad fotografus užsisakyti patariama bent prieš 9–10 mėnesių. Tad nuo ko gi pradėti rinktis fotografą savo šventei?

Patvirtinę tuoktuvių datą kibkite į fotografo paieškas

Jeigu vestuves planuojate sezono metu – gegužės–rugsėjo mėnesiais – atminkite, kad savaitgalių turite ne tiek jau ir daug. Juk dėl kokybės ir iš pagarbos klientams fotografai vadovaujasi taisykle „vienas savaitgalis – vienerios vestuvės“, todėl geriausi specialistai užsakomi jau pirmosiomis žiemos dienomis.

Taip pat skaitykite: Floristės Justinos Palinauskienės patarimai nuotakoms: „Puokštė neturėtų būti didžiulė ir sunki, bet ir kukli netinka“

Štai „Jūras Duo Photography“ fotografai Matas ir Paulina siūlo nelaukti paskutinių mėnesių dar ir todėl, kad „jeigu patinkantis fotografas būna užimtas, niekas kitas taip „nebelimpa“ ir kitą fotografą išsirinkti sunku. Tokiu atveju paieška prasitęs, o juk su fotografu susiję ir kiti vestuvių planavimo darbai – pagal tai, kiek laiko fotosesijai numato ir prašo fotografas, priklauso visa dienos eiga“. Taigi, šventės be įtampos garantas bus ankstyva fotografo paieška, kuri lems ir sėkmingą likusių veiklų planavimą.

Būtinai susitikite su fotografu

Kai mintyse jau sugula norimų fotografijų koncepcija, kyla idėjos, o akyse šmėžuoja jaunavedžių porų siluetai, metas žengti arčiau įgyvendinimo. Pasirinktas nuotraukų stilius veikiausiai bus artimas bent keliems skirtingiems vestuvių fotografams, todėl tinkamiausio fotografo išsirinkimas pareikalaus laiko.

„Jūras Duo Photography“ nuotr./Nuotaka
„Jūras Duo Photography“ nuotr./Nuotaka

Pirmiausia, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis fotografus, yra nuotraukų stilius. Sekantis etapas – gyvi susitikimai su fotografu, kurių metu pasidalykite savo lūkesčiais, pasidomėkite kaip jie dirba, įvertinkite, ar sutampa jūsų biolaukai ir, žinoma, paprašykte parodyti jų darbų albumus.

Būtinai paprašykite parodyti daugiau nei keletą visos fotosesijos nuotraukų, ne tik pačias geriausias. Juk jums svarbu pamatyti bendrą rezultatą (iš 1000 fotografijų keletą gerų kadrų gali padaryti kone kiekvienas). Radę sau patinkantį fotografą pasidomėkite ir jo buvusiais klientais. Galbūt per socialinius tinklus pavyks su jais susisiekti ir išgirsti papildomų rekomendacijų dėl jų darbo.

Taip pat skaitykite: 17 mėnesių sužadėtuves planavęs vaikinas pribloškė savo mylimąją

Įsitikinkite, ar sutampa jūsų bei fotografo požiūriai

Fotografijos naujokai savo paslaugas vertina maždaug 1000 litų,  labiau prakutę ir vieno ar dviejų sezonų patirtį turintys fotografai už fotosesiją prašo iki 2000 litų, o didžioji dalis fotografų, dirbančių nemažai metų, savo paslaugas įvertina apie 3500–4000 litų.

Neretai jau pirmo susitikimo metu galima nuspręsti ar sutampa požiūriai, nuomonės ir, kaip sako „Nakutis Photography“  fotografai Mindaugas ir Jurgita, „jeigu tarp fotografo ir jaunavedžių įvyksta mažytė cheminė reakcija – tai jau pusė sėkmės“. Fotografai tikina, kad glaudus ryšys su klientais neabejotinai prisideda prie fotosesijos kokybės ir lūkesčių išpildymo.

Susitikimų metu aptartos visos detalės ne tik leidžia atsipalaiduoti jauniesiems, bet ir palengvina fotografų darbą. Ne paslaptis, kad geras fotografas visus šventės džiaugsmus ir rūpesčius išgyvena kartu su jaunavedžiais, todėl net ir profesionalams reikalingas pasiruošimas.

Sutikęs įamžinti gražiausius jūsų gyvenimo momentus, jis turi žinoti, kur planuojate vykti, ar jūsų pasirinktos vietos tinkamos fotosesijai. Bendravimas ir ryšių užmezgimas garantuos ne tik fotosesijos, bet ir šventės sėkmę.

Kiek mokėti už nuotraukas?

Ne paskutinėje vietoje, renkantis fotografus, atsiduria ir biudžetas. Fotografijos naujokai savo paslaugas vertina maždaug 1000 litų,  labiau prakutę ir vieno ar dviejų sezonų patirtį turintys fotografai už fotosesiją prašo iki 2000 litų, o didžioji dalis fotografų, dirbančių nemažai metų, savo paslaugas įvertina apie 3500–4000 litų.

Jeigu jūsų netenkina gerai techniškai išbaigtos, tačiau kiek vienodos nuotraukos, tuomet už patyrusį ir savo braižą turintį fotografą jums teks pakloti nuo 5000 ar daugiau litų. Nenustebkite, jei šie „brangūs“ fotografai paprašys jūsų skirti ir daugiau laiko fotosesijos aptarimui, išankstiniam pasiruošimui ar susitikimams.

Taip pat skaitykite: Vestuvių prietarai apie tuoktuvių mėnesį, suknelę ir kitus dalykus

Didžiausia grėsmė renkantis mažai patirties turinčius fotografus – likti be kokybiškų nuotraukų arba gautis tokias, į kurias žiūrint kyla noras verkti, ir ne iš laimės.

Generalinė fotosesija? Kodėl gi ne!

Nerimaujate, ar vestuvių dieną fotografijos pavyks, bijote dėl savo pozavimo sugebėjimų? Jūs ne vieninteliai tokie. Bet ruošdamiesi šventei nepamirškite labai svarbios vestuvių fotografijos taisyklės – nebandykite kurti personažų ar elgtis kitaip nei kasdieniame gyvenime. Atsipalaiduokite, elkitės natūraliai, džiaukitės tuo, kas vyksta ir vienas kitu. Natūralus elgesys, atsidavimas šventei, o ne pozavimui – tai gerai fotografijai labai svarbu.

Jeigu manote, kad to jums nepakanka, paprašykite, kad fotografai padarytų jums trumpą (mokamą ar ne – priklauso nuo jų) sužadėtinių fotosesiją prieš vestuves. Tai bus tarsi maža treniruotė ar streso nuėmimo terapija bei naudingos pamokos, kaip atsipalaiduoti prieš objektyvą. Žinoma, tai galėsite sau leisti tuomet, jeigu vestuvių fotografo atrankos nepasiliksite paskutinėms savaitėms. Kuo mažiau rūpesčių lieka prieš vestuves, tuo labiau pailsėję jausitės prieš šventę.

Na, o nuotraukos ilgaamžiškumo paslaptis, žinoma, glūdi emocijose. Kaip minėjo kalbintos fotografų poros, gera vestuvinė fotografija yra ta, kuri net ir po dešimties metų emociškai veikia taip pat stipriai, kaip jausmai išgyventi TĄ dieną. Tokia fotografija – ilgaamžė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius