Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 02

Tobulėkime kartu. Ką žinome apie sapnus ir kaip juos išaiškinti?

Ji24.lt pradeda projektą „Tobulėkime kartu“. Astrologė Lana Kutkytė du savaitgalius per mėnesį pateiks atsakymus į jums rūpimus klausimus, o kitais mėnesio savaitgaliais supažindins su įdomybėmis: mokys, kaip atpažinti sapnus, skaityti savo bei kito asmens horoskopą, pateiks žinių apie būstus ar mineralų poveikį žmogaus gyvenimui.
Mergina debesų patale.
Mergina debesų patale. / Shutterstock nuotr.

Kaip tai vyks? Neporinėmis mėnesio savaitėmis (pirmą ir trečią) laukite L. Kutkytės pamokėlių, o porinėmis (antrą ir ketvirtą) – jos atsakymų į Jūsų klausimus. Klausimai gali būti apie situaciją asmeniniame gyvenime, karjeros kryžkelę ir pan. Klausdami būtinai nurodykite savo gimimo datą, gimimo laiką ir vietą.

Tiesa, kad nereikėtų ilgai laukti ar tikėtis, kad specialistė atsakys (Jūsų klausimų išties sulaukiame dešimtimis, o nemokama konsultacija teikiama tik parašius laišką į mūsų portalą), nuo šiol atrinksmie tik penkis pačius įdomiausius ir aktualiausius skaitytojų atsiųstus klausimus.

Jeigu klausimų-atsakymų savaitę saviškio nesulauksite, vadinasi, atsakyta jau nebebus, galite mėginti rašyti iš naujo ir tikėtis sėkmės po dviejų savaičių (kai vėl „iškris“ klausimų-atsakymų savaitė). Žodžiu, Jūsų klausimai nuo šiol taps tarsi loterijos bilietais – kam pasiseks, tas ir bus laimingas, sulaukęs atsakymo.


Na, o šiandien pasinerkime į sapnų karalystę, kurion kviečia astrologė Lana Kutkytė.

„Sapnus sudaro vaizdiniai ir minčių sąsajos, kurių mes nekuriame sąmoningai. Jie kyla spontaniškai, be mūsų įsikišimo, tad juose atsispindi mūsų valiai nepavaldi psichinė veikla. Taigi sapnas iš tiesų yra nepaprastai objektyvus, taip sakant, natūralus psichikos produktas, todėl iš jo galime tikėtis bent jau užuominų ir nuorodų į tam tikras esmines dvasinių procesų tendencijas“ (Carlas Gustavas Jungas).

Astrologė Lana Kutkytė.
Astrologė Lana Kutkytė.

Trečdalį savo gyvenimo praleidžiame miegodami, o tai vidutiniškai būtų apie  20–25 metus. Kasnakt užmigdami leidžiamės į paslaptingiausius nuotykius, kuriuos vadiname sapnais. Tai išties plati, tiesiog neišsemiama tema. Tačiau, juk ne veltui sakoma, kad kiekviena ilga kelionė prasideda nuo pirmojo žingsnio. Manau, kad tas pirmas žingsnis gali būti gebėjimas suvokti, koks yra jūsų konkretaus sapno tikslas ir kategorija. Nei vienas nėra atsitiktinis, kiekvienas turi prasmę, tikslą.

Yra skiriamos penkios sapnų rūšys: išlaisvinimo, troškimų, pranašiški, problemų sprendimo sapnai ir astralinės kelionės. Šis sapnų aiškinimo metodas nėra vienintelis, tačiau jis yra veiksmingas. Kai ryte gebėsite patys sau atsakyti į klausimą – kokios rūšies buvo jūsų sapnas, taps daug lengviau aiškintis jo reikšmę. Aptarsime plačiau tris rūšis – išlaisvinimo, troškimų ir pranašiškus sapnus

Ne visi košmarai yra pranašiški

Kartą teko konsultuoti vieną jauną mamą; jos atvejis puikiai iliustruoja tai, kas pasakyta aukščiau. Išsigandusi ir pavargusi moteris paprašė manęs patvirtinti arba paneigti, kad jos metukų vaikui galimai nutiks kažkas baisaus. Pradėjome nagrinėti artimiausios ateities tendencijas, tačiau visiškai neįžvelgiau jokios artėjančios nelaimės. Atvirkščiai, atrodė, kad jos gyvenimas monotoniškas ir gana nuobodus.

Paklausiau jos, kodėl jai atrodo, kad būtinai nutiks kažkas blogo. Tuomet moteris paaiškino, jog dažnai regi pasikartojančius, siaubingus sapnus, o kadangi turi stiprią intuiciją, tai mano, kad taip jai ateina perspėjimas apie nelaimę. 

„Tie sapnai tokie keisti, kad net nežinau kaip juos aiškiai nupasakoti. Tačiau esmė ta, jog vis matau, kad mano vaikas krinta iš aukštai, ir aš suprantu, kad nespėsiu jo laiku sugauti, o kartais jis man tiesiog išsprūsta iš rankų. Netikėtai atsiranda mano vyras ir pradeda šaukti, kad esu niekam tikusi motina ir žmona, kad net nesugebu išsaugoti mudviejų vaiko“, – pasakojo toji moteris.

Mokslininkai nustatė, kad praėjus vos penkioms minutėms po bet kokio sapno pabaigos, mes pamirštame pusę susapnuotos medžiagos. Štai kodėl atsibudę neskubėkite atsimerkti, o tuo labiau šokti iš lovos.

Iš visos situacijos ir pasakojimo buvo aišku, kad tai tikrai nėra pranašiškas sapnas. Tuomet kas tai?  Pradėjus gilintis netikėtai paaiškėjo, jog neseniai realybėje jauna mama patyrė itin nemalonų išgyvenimą.  

„Nešiau vaiką į antrąjį namo aukštą ir staigiai paslydau, suklupau. Vaiko galvytė atsitrenkė į laiptelio kraštą, tačiau tik vos vos. Vaikas net nepravirko, tačiau aš patyriau tikrą šoką, rankos ir kojos taip drebėjo, kad vos galėjau paeiti. Iki šiol negaliu sau atleisti ir negaliu apie tai papasakoti vyrui“, – prisipažino moteris.

Tokie sapnai yra ne pranašiški, o vadinamieji emocinės iškrovos arba išlaisvinimo sapnai. Jie kyla iš mūsų pasąmonės ir mums yra tiesiog būtini, nes jų dėka mes atsikratome sukaupto emocinio ir mentalinio bagažo. Taip iškyla į paviršių visos mūsų slapčiausios baimės, kaltės jausmas, nuoskaudos, nusivylimai, pyktis ir stresas, kuris sukaupiamas per dieną.

Taip pat tokiu būdu yra atsikratoma mentalinio purvo, kurio prisirenkame, žiūrėdami televizijos laidas, serialus, filmus ar skaitydami laikraščius. Kartais tokie sapnai gali būti košmariški, o kartais – absurdiški ir net juokingi. Tokiais atvejais žmogus dažnai sako: „Šiąnakt sapnavau visiškas nesąmonės.“

Iš pirmo žvilgsnio yra lengva juos supainioti su pranašiškais sapnais, kadangi kartais jie pasižymi panašia struktūra ir tarsi įspėja mus apie kažką. Jie mums sukelia daug sumaišties, palieka baimės ir blogos nuojautos pėdsaką. Vis dėlto yra tam tikrų požymių, pagal kurios galima spręsti apie sapno kategoriją.

Reikalas tas, kad pranašiški sapnai vyksta logiška seka, jie aiškūs ir spalvoti, juos lengviau prisiminti, o išsilaisvinimo sapnai yra chaotiški, o kartais tokie niekam tikę, kad net negalime jų papasakoti kitiems, nes pritrūksta žodžių. Juose būna daug painiavos ir dažnai juos sunku prisiminti.

Pavyzdžiui, be jokios nuoseklios tvarkos, nei iš šio, nei iš to, atsiduriate visai kitoje situacijoje ar vietoje, o veiksmas vyksta be jokios logikos ir prasmės. Atrodo, lyg sapnas būtų kažkoks vaizdų, minčių, situacijų kratinys.

O kartais sapnuojame situacijas, kurios yra panašios į tas, kurias jau išgyvenome praeityje ir bijome, jog jos gali pasikaroti, ir būtent tokie išlaisvinimo sapnai apie praeitį būna košmariški, nes juose atsispindi mūsų baimės. Tačiau jei tokių sapnų nebūtų, tuomet iškiltų rimtas pavojus mūsų psichikai.

Troškimų sapnai

Tokiais sapnais pasąmonė suteikia mums kompensaciją, ir bent tokiais būdais gauname, ko trokštame ir apie ką dažnai galvojame.

Jei kada nors laikėtės labai griežtos dietos, tuomet galbūt tuo metu teko maloniai sapnuoti, kad mėgaujaties savo mėgstamu patiekalu. O gal sapnuojate, kaip prabangių drabužių partuotuvėje renkatės drabužius ir suprantate, kad turite daugiau nei pakankamai pinigų jiems įsigyti, nors realybėje taip nėra. Matuojatės juos ir atrodote puikiai.

Tokie sapnai dažniausiai mus džiugina, pabundame laimingi ir optimistiškai nusiteikę, trokštame, kad tai būtų tiesa. Tai yra vadinamieji troškimų sapnai.

Kitaip nei išlaisvinimo sapnai, troškimų sapnai suteikia mums malonių emocijų. Jie atspindi mūsų norus, laukimą kažko stebuklingo, kažko, ko mums gyvenime trūksta. Tokiais sapnais pasąmonė suteikia mums kompensaciją, ir bent tokiais būdais gauname, ko trokštame ir apie ką dažnai galvojame.

Beje, kartais tie troškimų sapnai būna sunkiai atpažįstami. Pavyzdžiui, kartą viena moteris man papasakojo, jog dažnai sapnuoja savo buvusį vaikiną. Jis gyvena toli, jie nesimato, jis jau senokai vedęs, o ir pati klientė yra ištekėjusi, tačiau labai nelaimingai. Sapne su savo buvusiu draugu ji jaučiasi labai laiminga, mylima ir sulaukia daug malonaus dėmesio.

Gal tai reikštų, kad jiems vėl reikia būti kartu? Ne, tai reiškia, kad ši moteris trokšta meilės ir to malonaus dėmesio, kurio mes paprastai sulaukiame santykių pradžioje. Buvęs vaikinas yra tiesiog archetipas, asociacija, simbolis, kuris atstovauja meilės jausmui. Šie prisiminimai iškilo iš pasąmonės, kadangi su juo ji patyrė daug nuostabių akimirkų. Taigi šiame troškimų sapne, tikrasis troškimas yra ne susapnuotas vaikinas, o meilė.

Pranašiški sapnai

Pranašiški sapnai, ko gero, labiausiai laukiami, nes juk taip smalsu yra žvilgterėti į ateitį arba tiesiog gerai jaustis žinant, kad turi tokią Dievo dovaną. Iš tikrųjų tokį gebėjimą turime mes visi, ir tame nėra nieko antgamtiško.

Nemažai žmonių teigia, kad jie visai nesapnuoja, bet iš tikro jie tiesiog neatsimena savo sapnų. Būtent pranašiški sapnai yra daug lengviau įsimenami nei troškimų ar išlaisvinimo sapnai. Vis dėlto mokslininkai nustatė, kad praėjus vos penkioms minutėms po bet kokio sapno pabaigos, mes pamirštame pusę susapnuotos medžiagos. Štai kodėl atsibudę neskubėkite atsimerkti, o tuo labiau šokti iš lovos – nukreipkite savo dėmesį į tai, kas vyko jums miegant, mėginkite ramiai, be įtampos, prisiminti kuo daugiau. Kitaip prarasite savo sapną.

Jei manote, kad sapnavote pranašišką sapną, tuomet jis turėjo pasižymėti tam tikromis savybėmis. Pirma, tokie sapnai būna spalvoti, tikroviški ir ryškūs, su aiškiai matomomis detalėmis. Antra, veiksmas vyksta nuosekliai. Viskas rutuliojasi gana logiškai ir tikroviškai, jokio chaoso ir nerišlumo. Pavyzdžiui, pamatote pastatą su įvairiomis, spalvotomis iškabomis, prieinate prie pastato, laikydamiesi už turėklų užlipate laiptais, atidarote šviesiai žalias duris, įeinate į kambarį ir priešais pamatote seną žmogų oranžiniais drabužiais... Kaip matote – logiška ir nuoseklu. Tik nereikėtų visko, ką pamatote ir išgirstate sapne, priimti tiesiogiai, nes dažniausiai tai būna simboliais užkoduota informacija.

Ką gi, kaip ir minėjau straipsnio pradžioje, sapnai yra plati ir neišsemiama tema. Panašu, kad apie informacijos gavimą sapno metu, apie astralines keliones, gebėjimą sapnuoti sąmoningai teks kalbėti kitą kartą, jei tik skaitytojams tai atrodys reikalinga ir įdomu.


Kita L. Kutkytės pamokėlė „Tobulėkime kartu“ – lapkričio 16 d., o kitą sekmadienį, lapkričio 9 d., – atsakymai į Jūsų klausimus, kuriuos rašykite ir siųskite adresu ji24.lt@zlg.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius