Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar mums drąsu nusiauti batus svečiuose?

Po sunkios ir alinančios darbo dienos grįžtate namo ir nusiavę batus pajuntate nosį riečiantį kvapą? Gerai, jei batus nusispiriate namuose, o jei tai darote svečiuose...
Nemalonus batų kvapas kelia nemenką diskomfortą
Nemalonus batų kvapas kelia nemenką diskomfortą / „Shuterstock“ nuotr.

Nemalonus batų kvapas išties kelia nemenką diskomfortą, o itin dažnai prakaituojančios kojos ir netinkama higiena gali sukelti ir rimtą kojų ligą – nagų grybelį. Tad ką daryti, kad ši problema jūsų daugiau nekamuotų?

Visų pirma, išsiaiškinkite, kodėl iš jūsų batų sklinda nemalonus kvapas. Gali būti, kad jį lemia netinkami batų vidiniai padai – iš nenatūralių medžiagų pagaminti padai labai greitai sudrėksta ir juose pradeda kauptis įvairios bakterijos, kurios ir sukelia nemalonų kvapą.

Tokiu atveju geriausia būtų nusipirkti tokius padus, kurie mažina kojų prakaitą ir kuriuose nesikaupia bakterijos arba turimus padus kuo dažniau sausinti ar džiovinti gryname ore.

Na, o jei šis būdas nėra labai veiksmingas, iš batų pašalinti nemalonius kvapus galite pasitelkę šiuos patarimus.

1. Užšaldykite batus. Nemalonų kvapą skleidžiančius batus sudėkite į plastikinį maišelį ir jį užrišę dėkite į šaldymo kamerą visai nakčiai. Kitą dieną padėkite juos po saule, kad batai natūraliai išdžiūtų. Ši strategija vertinama prieštaringai, mat vieni sako, kad šaltis gan veiksmingai visam laikui išnaikina bakterijas, kiti tikina, kad tokia išeitis yra labai laikina. Vis dėlto patys neišbandę, niekuomet ir nesužinosite!

2. Batus kvėpinkite vaisių žievelėmis. Jei jūsų batai skleidžia itin nemalonų kvapą, pabandykite į juos įdėti šviežią apelsino, greipfruto ar citrinos žievelę. Stiprus citrusinių vaisių skleidžiamas kvapas per naktį tikrai iškvėpins jūsų batus.

3. Į batus įlašinkite levandų aliejaus. Įlašinkite vieną arba du lašus levandų aliejaus į kiekvieną batą ir palikite juos nakčiai. Levandų aliejus turi antibakterinių savybių, tad jis ne tik pašalins nemalonų kvapą, bet ir neleis batuose kauptis bakterijoms.

4. Įkiškite laikraščių. Laikraštinis popierius puikiai sugeria drėgmę ir ganėtinai veiksmingai pašalina nemalonų batų kvapą.

5. Įpilkite kačių kraiko. Galbūt tai nuskambės kiek netikėtai, tačiau kačių kraikas taip pat gali puikiai pašalinti nemalonų prakaito kvapą. Supilkite jo į dvi kojines, jas užriškite ir įdėkite į batus; per naktį kraikas sugers visą nemalonų kvapą.

Avalynės gaiviklis su probiotikais / healthycare.lt nuotr.
Avalynės gaiviklis su probiotikais / healthycare.lt nuotr.

6. Batus dezinfekuokite alkoholiu. Jei batų negalima plauti skalbimo mašinoje, bent retkarčiais ištepkite juos alkoholiu, kad pašalintumėte visas susikaupusias bakterijas ir juos išdezinfekuotumėte.

7. Nemalonų kvapą sugeria soda ir kava. Geriamoji soda yra itin efektyvi šalinant pačius įvairiausius kvapus, tad gali pasitarnauti ir batų gaivai grąžinti. Vakare priberkite sodos į batus, o kitą rytą ją tiesiog iškratykite, pamatysite, nemalonus kvapas tikrai bus išgaravęs. Na, o jei virtuvėje sodos nerandate, ją galite pakeisti ir malta kava. Į dvejas kojines pripilkite kavos ir, užrišę jų galus, dėkite į batus. Kitą rytą nemalonaus kvapo tikrai nejausite.

8. Į batus įpilkite acto. Jei nemalonus kvapas sklinda iš batų, kurie „nebijo“ drėgmės, į kiekvieną batą įpilkite po puodelį acto, palaikykite jį maždaug 15 minučių ir praskalaukite batus vandeniu. Na, o jeigu batų labai šlapinti nenorite, pasigaminkite natūralų purškiklį – buteliuke lygiomis dalimis sumaišykite actą su vandeniu ir kruopščiai išpurškite batų vidų. Palaukite, kol išdžius, ir galėsite džiaugtis gaiviai kvepiančiais batais!

9. Naudokite purškiklį su gerosiomis bakterijomis. Vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų veiksmingai panaikinti nemalonų kvapą, sklindantį iš avalynės vidaus – batų vidų ir vidpadžius išpurkšti probiotikais prisotintu avalynės gaivikliu ir palikti išdžiūti vėdinamoje patalpoje. Tai – saugus būdas (nepažeidžiant medžiagos tekstūros) išspręsti prakaito kvapą tiek sintetinių, tiek odinių, tekstilinių, veltinių ir veltininių batų savininkams.

Lietuvoje kuriamų ir gaminamų natūralios sudėties valiklių su probiotikais „PROBIOTIC“ įsigyti galite el. parduotuvėje www.gerojibakterija.lt.

Parengta kartu su projekto partneriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius