-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ji24.lt gidas: gerų daiktų medžioklė dėvėtų drabužių parduotuvėse

Ar gali aistra stiliui pasireikšti ekologišku sąmoningumu? Žinoma, kad taip – ir apsipirkinėjimas nebūtinai rodys besaikį vartotojiškumą, jei skatinsime gamtai draugiškas idėjas pirktis iš resursų, kurie jau yra aplink mus – iš vieni kitų bei vintažinių parduotuvių.
Merginos drabužių parduotuvėje
Merginos drabužių parduotuvėje / „Shuterstock“ nuotr.

Taip, ne visiems tai priimtina, tačiau turbūt kiekvienai moteriai ateina metas, kai pasidaro ypač smalsu ten užsukti – gal dėl apdaro specialiam renginiui, kai nesinori švaistytis, o galbūt tiesiog dėl originalesnio aksesuaro, kurio nerasime urbanistinį ir jaunatvišką stilių išpažįstančiuose masinės gamybos tinkluose.

Ką gi verta žinoti, prieš traukiant apsipirkti visose tose „antrose rankose“, humanose, specialiuose turgaus taškuose bei kitose vintažinėse parduotuvėse, pasivadinusiose mados butikais? Pasidalinsime žiniomis, kaip išpešti daugiausia naudos ir maloniai praleisti laiką!

Bendri patarimai

Neapsirenkite bet kaip

Dėvėkite tampres – taip jausitės kur kas maloniau ir patogiau. Taip, tiesa ta, kad nežinia, kas tą drabužį matavosi, ir net jei žadate įsigyti nuostabų sijoną, jis, prieš atvežant į parduotuvę, buvo smarkiai dezinfekuotas – jautresnei odai tai gali sukelti net alerginę reakciją.

Patogumas ir... jokio lūpdažio

Pagelbės ir tai, kad apsirengsite patogiais laisvalaikio rūbais, kuriuos lengva nusivilkti be didesnių pastangų – laisva suknelė (gali būti netgi susagstoma), įsispiriami batai – tai, ko jums reikia, išsiruošus į vintažinių lobių paieškas. Tiesa, patartina ir nepersidažyti – juk niekam nepatinka raudono lūpdažio dėmės, paliktos ant baltos palaidinės apykaklės, tiesa? (Kaip tyčia ant visų jūsų dydžio sukabintų marškinėlių...) Tas pats galioja ir vintažo parduotuvėlėse. Šiokia tokia apsipirkinėjimo etika tikrai pravers.

O gal pigiau?

Vietose, kur kainos nefiksuotos, pasinaudokite Rytų papročiais ir nepamirškite pasiderėti! „Ar parduosite už...“, „Kokią geriausią kainą galite pasiūlyti?“ – frazės, praversiančios, jei nesate tikra, ar tikrai esate pasiruošusi mokėti prašomą sumą. Visai nesiūlome šykščiai burbėti dėl užkeltų kainų, tačiau pamėgintumėte padiskutuoti su kokiu nors Artimųjų Rytų prekeiviu – jis kaipmat pradėtų pasakoti, kad derėjimosi žaidime ir slypi visas pirkimo malonumas!

Nebijokite užkalbinti pardavėjų

Nebūkite išdidi ir drąsiai prašykite pagalbos arba patarimo, ypač jei tikrai žinote, ko ieškote ir net esate susikūrusi pirkinio vaizdinį mintyse. Jei pataikysite ir užkalbinsite malonią, savo darbą išmanančią moterį, garantuojame, ji pasidalys savo patirtimi, o jūs įgausite puikių žinių ir galbūt netgi tapsite potencialia lojalia kliente, kurios lauks staigmenos, nuolaidos ir (atsidūstame) galimybė pirmai apžiūrėti naują asortimentą. Čia juk vieša paslaptis – kaip įdarbinimo agentūros viešai neskelbia visų galimų darbo vietų, taip ir čia dalis geriausių gaminių visad atidedami į šalį!

Taip pat skaitykite: Renkamės džinsus pagal mados pulsą ir figūros ypatumus

Vintažinės parduotuvės „Glencheck“ savininkė Constanza Pelzer pozuoja Berlyne prie savo butiko vitrinos. Moterį pasinerti į šią sritį įkvėpė 1920–1950 mada, be to, ji net padėjo parinkti kostiumus Antrojo pasaulino karo laikotarpį vaizdavusiems filmams, pvz, „Skaitytojas“ (angl. „The Reader“) su aktore Keite Winslet!

 „Shutterstock“ nuotr./Vintažinės parduotuvės „Glencheck“ savininkė Constanza Pelzer
„Shutterstock“ nuotr./Vintažinės parduotuvės „Glencheck“ savininkė Constanza Pelzer

Susidarykite sąrašą

Neskubėkite pulti apsipirkinėti, pirma atidžiai neapsižiūrėjusios, ką jau turite savosiose spintose. Turbūt, kaip ir pas kiekvieną moterį, ten kabo bent vienas ar keli drabužiai, kurie labai gražūs ir traukiantys akį, tačiau beveik prie nieko turimo nedera. Ir puiku! Tam ir ruošiatės į vintažines vietas, kad papildytumėte garderobą ir padarytumėte jį kuo labiau funkcionalų.

Nežinia, nuo ko pradėti sąrašą, nes norisi ir pilko džemperio, ir susagstomo bei bohemiškais raštais marginto megztuko, ir kokios nors detalės, dekoruotos dabar taip madingais kutais? Čiupkite į ranką ant naktinio staliuko gulintį mados žurnalą, perverskite puslapius ir susižymėkite išmaniojo telefono užrašinėje, kokių pirkinių labiausiai trokštate ir kokius mados namų bei tendencijų diktuojamus gaminius galite susirasti už šimtą kartų mažesnes kainas.

Pasikliaujančioms vaizdais, siūlome persifotografuoti patikusius modelius į telefono galeriją. Žinoma, vienu traukimu į parduotuves visko gal ir nesusirasite, tačiau jei susižavėsite ir vaikščiosite dažniau, gerus, kokybiškus bei stilingus gaminius tarp daugybės prekių atsirinksite kaip tikra profesionalė.

Žaidimo strategija

Kad visa ši patirtis neišvargintų, susiplanuokite, į kuriuos taškus trauksite ir kiek laiko skirsite apsipirkinėjimui. Nepamirškite nusiimti ir grynųjų pinigų iš bankomato – tikrai ne visi prekybos taškai palaiko atsiskaitymą kreditinėmis kortelėmis. Čiupkite už parankės draugę, kurios skoniu pasitikite – ji prižiūrės, kad apakintos etikečių „Tik 3 litai!“ ir kitų triukų, neprisipirktumėte, ko nereikia, be to, dviese spręsti stiliaus dilemas juk kur kas smagiau.

Taip pat skaitykite: 10 variacijų vėsiam orui: puspalčiai, striukės, apsiaustai

Kad būtų patogiau, rankinę su trumpomis rankenomis palikite namie – užsimetusi aksesuarą per petį nejusite naštos jo nešiodamasi. Rekomenduojame pasirinkti valandas, kai žmonių būna mažiausiai – vadinasi, ne pietų pertraukos metą ir ne po darbo. Na, o jei žinote, kad pakeliui kažkurioje vietelėje nebus persirengimo kabinų (deja, būna ir taip!), įsiminkite savo išmatavimus ir rankinuke turėkite susukamą metrą, kad prireikus galėtumėte vietoje nesirengdama sužinoti, įsprausite savo biustą į tą palaidinę ar ne.

 „Shutterstock“ nuotr./Ieškojote tik akinių, bet pamatėte skrybėlę, šaliką ir dar rankinę?.. Ar tikrai visko reikia, patars ištikima draugė.
„Shutterstock“ nuotr./Ieškojote tik akinių, bet pamatėte skrybėlę, šaliką ir dar rankinę?.. Ar tikrai visko reikia, patars ištikima draugė.

Drabužiai

Netinka? Kitas!

„Jei per didelis – susisiaurinsiu“. Deja, tai ne ta logika, kuria reiktų vadovautis. Mėgindamos taisyti nenaują drabužį, rizikuojate sugadinti siluetą – tai, dėl ko jis ir patraukė jūsų žvilgsnį – arba medžiagą, kuri gali praskysti, praplyšti ir kitaip nemaloniai nustebinti. Bus tų radinių – geriau ieškokite tik idealiai sau tinkamo.

Šviesa – gera byla

Ar pastebėjote, kad kai kuriose antrų rankų parduotuvėse tvyro prietema? Gal ne visada specialiai – kai kurios iš jų tiesiog įsikūrusios senamiesčio rūsiuose ar labai ankštose patalpose su prastu apšvietimu, tačiau aišku viena – kuo prastesnis matomumas, tuo sunkiau plika akimi pastebėti gaminio trūkumus. Tačiau iškėlusi audinį į dienos šviesą, nesunkiai pastebėsite skylutes ar galimus taisymus bei brokus. Be to, atsiskleis ir nusidėvėjusios medžiagos – per tokias šviesa tiesiog skverbsis ir ryškės išretėję plotai, sulferuojantys, jog tokia medžiaga greitai sudils ir suplyš.

Kad įsitikintumėte, ar vilnonis megztukas nenunešiotas, patikrinkite jo alkūnes. Kitos vietos, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį – bet kokia neaiški dėmelė, drabužio audinys ties pažastimis, apykaklė bei siūlės (jei rūbas atrodo netvirtai pasiūtas, vadinasi, ir nebus ilgaamžis, kur jau ten – kaip jausitės, jei jis neatlaikys pirmojo šalto skalbimo?). Žinome, kaip sunku atsisakyti pirkinio, pamačius defektą, ypač kai vaizduotėje jau ėmėte kurti puikias progas, kuriomis drabužiu pasipuošite, tačiau patikėkite – verčiau ieškoti geriausio nei tenkintis sugadintu.

„Scanpix“ nuotr./Vintažinis butikas Stokholme.
„Scanpix“ nuotr./Vintažinis butikas Stokholme.

Dar kartą apie pažastis

Kartojimas – mokslų motina, tad šį niuansą tiesiog būtina įsiminti. Tai skirta senoviniams, autentiškiems drabužėliams. Kol dezodorantai nebuvo kasdienio vartojimo higienos prekės, prakaitą buvo galima vadinti didžiausiu kenkėju ir parazitu. Juk medžiagai kenkia kai kurios jo išskiriamos rūgštinės kilmės dalys. Tad pirma – patvarumas. Antra – higiena. Trečia – nesmagu ir pagalvoti!

Ignoruokite dydžius, nurodytus ant etikečių

Na, bent jau daugiau mažiau. Laikui bėgant pokyčiai atkeliauja ne tik į technologijų pasaulį ir politiką, bet ir į madą bei žmonių fiziologiją. Reikalas čia labai paprastas – kiekviename dešimtmetyje standartiniai žmonių išmatavimai šiek tiek skiriasi. O ar ant kiekvieno drabužėlio nurodyta, kuriais metais jis iš tiesų pasiūtas? Tikrai ne.

O gal ne tiek platėjame mes, kiek šiandien mums pataikauja drabužių gamintojai? (Štai lietuvėms, nuvažiavusioms į Belgiją, net XS dydis kabo...) Šis klausimas kelia diskusijas, ir ligi šiol vieningo atsakymo į jį nėra – manome, kad tarpusavyje persipina abi tiesios.

Matuokitės ir dar kartą matuokitės

Kai kurios, būna, užmeta akį į drabužį ant pakabos ir nusprendžia: tiks! Jei akis skvarbi ir akyla, viskas puiku, bet kitu atveju... Kam tas pinigų švaistymas? Štai vyresnės kartos moterys, visai nesinaudojančios elektroninėmis drabužių parduotuvėmis, priekaištauja savo dukroms, kaip šios gali pirkti katę maiše. Tačiau merginos pasikausčiusios ir retai nusivilia – jos labai gerai žino, kokie siluetai joms tinka ir yra įsigudrinusios atsirinkti privalumus pabrėžiančius drabužius. Na, blogiausiu atveju, bent jau parduoti nevykusį siuntinį kitoms stileivoms!

Ypač matuotis reikia eksperimentuojant ir ieškant naujo sau tinkamo stiliaus ar silueto (juk to ir traukiame į vintažines parduotuvėles). Be to, jei daiktas patinka ant pakabos, jis nebūtinai gražiai gulės ant kūno. Ir, laimei, atvirkščiai – keistas beformis drabužėlis neturėtų būti nuvertintas, nes pasimatavus netyčia gali išsprūsti susižavėjimo šūksnis „Oho!“.

Pigu – vadinasi, perku? Ne!

Pirkite brangiausią už sau įkandamą kainą. Štai tos pačios humanos kiekviename taške turi naujų drabužių skyrių, į kurį suvežami rūbai, net neturėję jokio tarpinio šeimininko. Kaip gi taip? Tiesiog nemažai įmonių ir prekybos tinklų laikosi tokios politikos ir neišparduotas kolekcijas atiduoda.

Nors mes vis dar manome, kad vertingiausi mūsų pirkiniai – ateityje, tačiau kaip galima nesidžiaugti naujo sezono dirbtinio kailio paltuku, kuris sukuria puikų bohemišką įvaizdį vakarėliams? Juolab, kai blizgioje parduotuvės vitrinoje jį nusižiūrėjome už kelis šimtus, o po kelių mėnesių vintažinėje atradome (tą patį!) už tris dešimtis litų?.

Atsispirkite potraukiui pirkti šlamštą – taip tik kolekcionuosite nenešiojamus drabužius ir neatsikratysite perkrautos spintos. „Antrų rankų“ koncepcija dar nereiškia, kad negalite ten rasti kokybiškų ir naujų prekių.

Papuošalai ir aksesuarai

Maišau ir derinu

Be papuošalų įvaizdis dar nebaigtas – tą jums pasakys ne vienas dizaineris ar glamūrinio žurnalo stilistas. Bent jau auskarai ar laikrodis tikrai praturtins ir pagyvins bet kurį monotonišką stilių.

Svarbiausias patarimas čia toks – nepasukite tik išskirtinai viena kryptymi, tai yra jei puošiatės vintažiniu stiliumi, rinkitės modernius ir drąsesnius aksesuarus (pvz., masyvios metalo plokštelės kaklo papuošalą ar skaitmenine grafika margintą delninukę), o prie retrostiliaus aksesuarų, tokių, kaip katės akiniai ar galvą dengiančios skarelės, priderinkite kontrastuojantį miesto įvaizdį – blukintus džinsus ir modernų juodą švarką. Pasakykime grubiai, bet teisingai – XXI amžiuje naftalinu kvepėti niekas nebenori, bet sumaniai atradus savas detales gali išgauti stebėtinai stilingų variantų.

„Shutterstock“ nuotr./Aprengtas manekenas. Nebūkite tarsi gyva istorijos iliustracija – geriau susikurkite savąjį mados kokteilį iš kultūrinių laikotarpių nuorodų.
„Shutterstock“ nuotr./Aprengtas manekenas. Nebūkite tarsi gyva istorijos iliustracija – geriau susikurkite savąjį mados kokteilį iš kultūrinių laikotarpių nuorodų.

Mažiau klausykitės

Jei su jumis apsipirkinėja draugė, puiku. Tačiau jei ne – atsispirkite pardavėjos kalboms ir pagundai prisipirkti karolių bei pakabukų, kurie vėliau bus nugrūsti į stalčių. Kai kurie aksesuarai tiesiog beverčiai ir guli lentynose prie kasų neišpasakomai ilgą laiką, o ko tik nepasakys pardavėjos, kad juos įsiūlytų!

Juk tai joms – iššūkis ir savotiškas žaidimas. (Beje, toks sąmoningas prekės vietos parinkimas nėra atsitiktinis – pagalvokite, kiek smulkmenų nuo kramtomosios gumos iki šokoladukų nusičiumpate stovėdamos prie kasos prekybos centre, kurių šiaip jau net neieškotumėte.) Tokiu atveju vadovaukitės tik savo instinktais ir vaizdu veidrodyje.

Vyturėliai laimi

Jei norite tikrai originalių ir žavių papuošalų, teks pasidomėti, kada atvežamos naujos siuntos, ir keliauti tada, kuomet parduotuvėje bus didžiausias pasirinkimas. Bus visai smagu pasižiūrėti į prisiekusias stileivas, labai rimtai žiūrinčias į išskirtinių stiliaus elementų paieškas. Arba yra ir kitas variantas – tiesa, pasiūla ne tokia plati ir gausi, bet kainos puikios – tai paskutinis išpardavimas prieš keičiant kolekcijas.

Batai ir rankinės

Tendencijos – jūsų žemėlapis

Jei apsipirkinėjimas vintažiniuose salonuose jums – nauja sritis, o pati nesate mados fanatikė ir iš pirmo žvilgsnio tikrai neatskiriate, originali tai „Chloé“ rankinė ar tiesiog gerai padirbta kopija (apie kolekciją ir sezoną nė nekalbame), perverskite vieną kitą žurnalą, panaršykite kokią popietę prie kavos užsienio stiliaus portale, turinčiame visus pastarųjų mados savaičių archyvus ir, susidariusi bendrą vaizdą apie vyraujančias tendencijas, traukite ieškoti savosios rankinės.

Šį sezoną verta dairytis rusvų atspalvių zomšos rankinių, puoštų kutais ir antrinančių aštunto dešimtmečio hipių nuotaikoms, arba septintojo dešimtmečio minimalizmo, paprastų geometrinių formų, paįvairintų metališku blizgesiu.

„Scanpix“ nuotr./Vintažiniuose butikuose kartais galima rasti ir visai naujų, arba bent jau labai originalių stiliaus akcentų.
„Scanpix“ nuotr./Vintažiniuose butikuose kartais galima rasti ir visai naujų, arba bent jau labai originalių stiliaus akcentų.

Dėmesio: užsegimai

Vieną, du, netgi tris kartus patikrinkite ar netrūksta sagų, ar veikia užtrauktukai, ar laikosi prisiūti dirželiai – tikrai nepakenks. Juk nesmagu būtų parėjus namo pamatyti, kad jūsų įsigyta rankinė arba avalynės pora, patraukę savo dailiu modeliu, iš tiesų yra nefunkcionalūs. Tad linkime atidumo!

Tikrinkite batų apačias

Ar aukštakulnių batų kulno apačia vietoje? Ar oda aplink įvertus raištelius nenusidėvėjusi, nesutrūkinėjusi, nėra plyšimo žymių? Kokia bato pado būklė, suprasite tik įkišusi pėdą į batą. Galbūt jis nusidėvėjęs ir tapo pernelyg lankstus, gal visai nenulaikantis kūno svorio ir išskystantis (nuo vaikščiojimo su tokiais batais tik paskaus kojas). Į visus klausimus atsakėte neigiamai? Tuomet – pirmyn ir sėkmės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius