-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juoda suknelė. Niekada neprašausite pro šalį!

Vienas iš moteris kamuojančių šventinių rūpesčių, ką apsirengti, liks už durų, jei spintoje turėsite juodą mažą suknelę. Paklauskite bet kurio stilisto ir jis pasakys, kad vilkėdama tokia per šventes per daug neišsišoksite, bet ir būsite pastebėta. Be to, kaip džiugu, šis klasikinis drabužis tinka visoms ir yra visada madingas.
Juoda suknelė
Juoda suknelė / „Scanpix“ nuotr.

Kam turėtume būti dėkingos už šį fantastišką ir neabejotinai tobulą mados išradimą, kuris lemiamą akimirką gelbsti milijonus moterų visame pasaulyje? Mados istorikai sako, kad universalaus, tiek dienai, tiek vakarui tinkančio drabužio idėja turėtų priklausyti mados novatoriumi vadinamam dizaineriui Jeanui Patou. Kol jis svarstė, kaip geriau tai padaryti, tikrą revoliuciją madoje sukėlusiai vienai iškiliausių XX a. personų Coco Chanel toptelėjo išganinga mintis iki tol tik gedului derančią juodą spalvą pritaikyti iškilmingoms progoms.

Susiejusi patogumą, orumą ir klasiką, Coco Chanel 1926-aisiais pristatė mados sensacija tapusią įžymiąją juodo krepo suknelę. Tada ji buvo labai kukli, ne tokia ir patogi (neįliemenuota, su rankovėmis), neįprasto modelio ir ilgio, bet akimirksniu išpopuliarėjo dėl kelių priežasčių. Visų pirma moterims patiko mados karalienės Coco skelbiamos idėjos, tokios kaip „norint atrodyti gražiai, nebūtina būti jaunai ir turtingai“ arba „juoda suknelė su tinkamai parinktais aksesuarais tinka ir dienai, ir vakarui“. Antra, ją pradėjo vilkėti garsios Holivudo žvaigždės ir pirmosios šalies damos.

Beje, mados Biblija „Vogue“ juodą mažą suknelę pavadino puikia ir paprasta „privaloma modernios moters uniforma“. Nors, kol ji tapo privaloma, prabėgo nemažai laiko.

1961-aisiais didžiuosiuose ekranuose sumirgėjo kultinė juosta „Pusryčiai pas Tifani“, kurioje aktorė Audrey Hepburn vilkėjo Givenchy sukurtą apdarą. Jis tapo nepamainomu elegancijos ir gero skonio sinonimu, o minėtą suknelę išdrįso apsivilkti ir paprastesnių visuomenės sluoksnių dailiosios lyties atstovės.

Nors skeptikai anksčiau ar vėliau pranašavo juodos suknelės galą, jo prišaukti, laimė, nepavyko. Juodos suknelės triumfas tęsiasi iki šių dienų. Ir aišku kodėl – dėl jos universalumo, keliamo pasitikėjimo savimi, elegantiškumo, paprastumo ir stiliaus įvairovės. Nelygu, kokį modelį pasirinksite, juoda maža suknelė gali atrodyti ir rafinuota, ir asketiška, ir žaisminga, ir ekstravagantiška, ir seksuali.

 

Begalė modelių

 

Variacijos juodos suknelės tema neišsenkamos. Kiekvienas dizaineris siūlo savąją nuo pačių paprasčiausių ir laikui nepavaldžių klasikinių iki sudėtingiausių modelių, kurie niekaip nebetelpa į paprastą kaip dukart du juodos suknelės gamybos formulę. Tiesa, šios švysteli ryškiai kaip kometa, bet retai prigyja, nes paklausiausias lieka klasikiniam siluetui artimiausias modelis, šiek tiek pagražintas įdomesnėmis, pernelyg akies nerėžiančiomis detalėmis.

Kuo kuklesnio modelio maža juoda suknelė, tuo labiau galite išskleisti fantazijos sparnus rinkdamasi aksesuarus. Ar žinote, kad idealiausi klasikiniai aksesuarai – perlų vėrinys ir aukštakulniai. Būtent tokį derinį dievino garsioji Audrey Hepburn, legenda Jacqueline Kennedy, aktorė Grace Kelly, princesė Diana. Sakote, jums tai pernelyg nuobodu ir senamadiška? Per rimta? Įsigykite originalių rankų darbo papuošalų arba, jei suknelė be rankovių, užsimeskite puošnų šalį ar apsimaukite ekstravagantiškas ilgas atlaso pirštines.

Renkantis aksesuarus, būtina atkreipti dėmesį į kvietimo reikalavimus, vakarėlio pobūdį ir temą. Jei ketinate dalyvauti prabangesniame renginyje ar vakarėlyje, kurio kvietime nurodytas aprangos kodas, visų privalomų mados reikalavimų reikėtų paisyti. Aprangos kodas „Cocktail attire“ byloja, kad vos siekianti kelius ar kiek žemiau jų juoda maža suknelė ypač tiks. Rinkdamasi jos modelį ir aksesuarus, galite pažvelgti kūrybiškiau, bet pagrindinio šio stiliaus principo – kuo trumpesnė suknelė, tuo kuklesnė turi būti jos iškirptė, ir atvirkščiai, nederėtų pamiršti.

Užtat į valias improvizuokite neformaliuose vakarėliuose. Neliks nepastebėtas ir klasikinis kontrasto principas – juoda suknelė, raudonas diržas ir raudoni aukštakulniai.

 

Kodėl verta rinktis šį drabužį?

 

Dėl juodos spalvos ir galimų modelių įvairovės juoda maža suknelė tinka įvairaus amžiaus ir visokio sudėjimo moteriai.
Juoda spalva lieknina, o tai mums, amžiais dėl kūno linijų išgyvenančioms dailiosios lyties atstovėms, labai patinka. Be to, tinkamas siluetas išryškina figūros privalumus ir paslepia trūkumus. Štai kodėl mados korifėjus Karlas Lagerfeldas tikina, kad maža juoda suknele vilkinti moteris niekada neatrodys blogai.

Keisdama aksesuarus, kaskart galite sukurti vis kitokį įvaizdį – atrodysite taip, tarsi dėvėtumėte naują drabužį.

Vilkėdama kadaise klasika tapusią juodą mažą suknelę, niekada neprašausite pro šalį ir tiek dieną, tiek vakare atrodysite elegantiškai ir nepriekaištingai.

Dėl modelio universalumo šis drabužis niekada neišeina iš mados. Net paklojusi už suknelę nemenką sumelę, galėsite ja vilkėti ir dešimtmetį. 

 

Ką reikia žinoti apie audinius ir ilgį

 

Pasak dizainerių, kone visais laikais madingiausias juodos mažos suknelės ilgis buvo šiek tiek žemiau kelių. Šiandien mada dar liberalesnė, tad drąsiai galite siūdintis suknelę tokio ilgio, kokio pageidaujate, tik jos modelis turėtų būti kuo kuklesnis ir subtilesnis.

Nepamirškite, juoda suknelė funkcionali ir mėgstama ir dėl tinkamai parinktų audinių. Dienai ypač tinka jokių rūpesčių nekeliančios medžiagos – puikiai krintantis ir nesilamdantis velvetas, plonytė vilna, krepas. Jeigu ieškote drabužio vakarui, atkreipkite dėmesį ir į prašmatnesnius audinius, tokius kaip atlasas, tafta, organza, žakardas, aksomas, natūralus šilkas, netgi plonytėlaitis, gerai išdirbtas karakulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius