Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios spalvos bus „ant bangos“ 2014-aisiais?

Nors gamtoje atspalvių ne tūkstantis ir net ne keli ir kiekvienas rengiasi ar dažo namus taip, kaip jam norisi, neverta nuvertinti spalvų pramonės. Juk jos darbuotojai žiniomis apie naujausias tendencijas pasidalija ne tik su mados dizaineriais, bet ir baldų kūrėjais, interjero planuotojais, netgi sienų dažų gamintojais!
Interjeras
Interjeras / Fotolia nuotr.

Nesvarbu, ar žadate atnaujinti savo miegamąjį, ar pakeisti niūrią paletę, vyraujančią tamsioje drabužinėje, ar tiesiog sekate mados bangas... Juk smalsu, kokiomis spalvomis nusidažys naujieji Arklio metai. Pristatome pagrindines spalvų kryptis, kurios bus populiarios 2014-aisiais.

Shutterstock nuotr. / Smėlio atspalviai interjere.
Shutterstock nuotr. / Smėlio atspalviai interjere

Naujoji spalvų gama – neutrali paletė

Jei pamenate ryškią oranžinę ar rėkiančią citrininę geltoną, lėlišką rožinę, buvusią tokią madingą dar prieš kelis sezonus, galite atsikvėpti: spalvos madoje nuslūgo, aprimo ir atsigręžė į universalumą ir pritaikymą. Tiesa, nors ir šiandien tarp populiariausiųjų galima rasti itin ryškių spalvų, tokių kaip smaragdo žaluma ar ryški kobalto mėlyna, tačiau jos nėra tokios „nepriklausomos“ ir be didesnių pastangų priderinsite šias savo stiliuje ar namuose.

Shutterstock nuotr. / Pavasariškų gamtos tonų paletė.
Shutterstock nuotr. / Pavasariškų gamtos tonų paletė

Rinkdamosi spalvų paletę, vadovaukitės tokiu principu: pasiimkite vieną spalvos toną ir įsivaizduokite, kaip atrodytų patamsintos, išblukintos, pasodrintos jo variacijos... Pavyzdžiui, šokolado spalva, pridėjus šilto geltonumo, atrodys jau visai kitaip, o dar kiek pašvelninus, primins persikų atspalvį, purviną raudono molio toną ar netgi kakavos spalvą, visai šią išblukinus. Supratote, kaip žaisti spalvomis? Tuomet pirmyn! Pats smagiausias dalykas, kad tokioje paletėje viskas nepriekaištingai dera tarpusavyje.

Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal kavos pupelių atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal kavos pupelių atspalvį

Beveik niekad savo pozicijų neužleidžia trys pagrindinės spalvų spektro spalvos – raudona, geltona ir mėlyna. Tiesa, pastaroji šį kartą ne tokia ryški ir aktyvi, o elegantiškesnė, nusidažiusi violetiniais šešėliais, tarsi prisirpusi miško uoga.

Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal kavos aviečių atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal aviečių atspalvį
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal kukurūzų atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal kukurūzų atspalvį
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal mėlynių atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal mėlynių atspalvį

Prisiminkite dailės pamokas: ką gauname sumaišę mėlyną guašą su geltonu dažu? Skaisčiai žalią miško spalvą! Žalia spalva, prognozuojama, 2014-aisiais tiesiog „vešės“, nes ir įtakingiausi spalvų palečių gamintojai Pantone į populiariausių spalvų sąrašą įtraukė netgi tris žalius atspalvius.

Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal sodo žalumynų atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletė, sukurta pagal sodo žalumynų atspalvį

Nesižavinčioms tokia ryškia ir energinga žalia yra neutralesnis sprendimas – samanų tonai, blukinti žalsvi, kone pelėsiniai ir tarsi pamėlynavę atspalviai.

Shutterstock nuotr. / Žaliai melsva paletė.
Shutterstock nuotr. / Žaliai melsva paletė

Ar žinojote, kad kiekvieniems metams yra dedikuojama spalva? 2014-ieji – tai švelniai violetinės spalvos metai, arba vibruojančios orchidėjos metai. Tokią violetinę galite išvysti pavasarį, kai ryškiai žydi violetinės alyvos, arba namuose, jei auginate spalvotų žiedų orchidėjas. Štai pernai metų spalva buvo smaragdo žalia, o 2012-aisiais – ryški raudonai oranžinė.

pantone.com nuotr. / Metų spalva.
pantone.com nuotr. / Metų spalva
Shutterstock nuotr. / Paletės variacijos pagal žydinčios orchidėjos atspalvį.
Shutterstock nuotr. / Paletės variacijos pagal žydinčios orchidėjos atspalvį

Nepamirškime ir rožinės spalvos! Jei sekate Ji24.lt tendencijas, tikriausiai puikiai žinote, kad ryški rožinė spalva jau kurį laiką užleido vietą blankiai rausvai spalvai. Palaidinės, suknelės, madingi netgi rausvi paltai! Tokia rožinė bus ir 2014-aisiais: blyški, subtili ir pastelinė.

Shutterstock nuotr. / Rausvos paletės variacijos.
Shutterstock nuotr. / Rausvos paletės variacijos

Ruošiamės pavasariui

Jūsų dėmesiui – Pantone spalvų tryliktukas, atrinktas 2014 m. pavasario ir vasaros sezonui. Rudeniui atėjus, visi šie tonai nuslops, ims dominuoti rudi, pilki atspalviai, o aprangoje išryškės violetiniai ir mėlyni pustoniai.

pantone.com nuotr. /Populiariausių 2014 m. pavasario spalvų paletė.
pantone.com nuotr. /Populiariausių 2014 m. pavasario ir vasaros spalvų paletė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius