Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mados vadovėlis: rudens sezono tendencijos

Kas nutiko mados pasaulyje praėjusį vasarį? Žinoma, kad per didžiuosius miestus nuvilnijo madų savaitės. Metas susipažinti iš arti. Pristatome jums ryškiausias 2013 m. rudens sezono tendencijas.
Grįžimas į retro nuotaikas vyravo ne tik „Miuccia Prada“ kolekcijoje. Ko norėti – ką pasiūlo ši italų mados diktatorė, tą perimti linkę ir kiti mados kūrėjai. „Miu Miu“ modelis, Milano mados savaitė.
Grįžimas į retro nuotaikas vyravo ne tik „Miuccia Prada“ kolekcijoje. Ko norėti – ką pasiūlo ši italų mados diktatorė, tą perimti linkę ir kiti mados kūrėjai. „Miu Miu“ modelis, Milano mados savaitė. / „Scanpix“ nuotr.

 

Apie dabartinį mados peizažą trumpai

 

Saint Laurent ir vėl sukėlė diskusijų. Ne tik dėl savo pakeisto ilgamečio mados namų vardo, bet ir dėl abejotinos kolekcijos – bohemiškai apdriskusio stiliaus, t. y. drabužių, primenančių Bershkos ir Humanos kokteilį, o ne Prancūzijos eleganciją, dėl kurios kasmet alpdavo pasaulio turtuolės. Taip, dešimtas dešimtmetis ir grunge stilius – ypač madingi, bet ar taip nesudėtingai ir atmestinai jį interpretuodami mados namai nesusigadins savo išpuoselėto ir solidaus įvaizdžio?.. Klausimas užduotas. Belieka laukti kolekcijų ateityje.

 

Scanpix nuotr. / Naujojo Saint Laurent mados namų kūrybos direktoriaus Hedi Slimane kolekcija rodo: vyriakis vis dar neatranda tinkamo santykios tarp savo stiliaus ir mados namų braižo.
Scanpix nuotr. / Naujojo Saint Laurent mados namų kūrybos direktoriaus Hedi Slimane kolekcija rodo, kad jis vis dar neatranda tinkamo santykio tarp savo stiliaus ir mados namų braižo

 

Mėlyna spalva – tarsi potvynis, užliejęs podiumus. Nuo Prados iki Carven, nuo Valentino iki Chloé ir, žinoma, Missoni mados namų. Galvas nuleidusi mados industrija prieš pat kolekcijos pristatymą pagerbė Pietų Amerikoje pradingusį Missoni šeimos lėktuvą su pagrindiniais šio šeimos verslo globėjais. Nepaisant to, jų palikuonys nusprendė pristatyti kolekciją ir tęsti tėvų bei senelių puoselėtą imperiją (nelaimė beveik sutapo su numatytu kolekcijos pristatymu). Liūdnas sutapimas – Missoni poros lėktuvas iš radarų dingo tamsiame vandenyne arba jo pakrantėse...

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Missoni kolekcija Milano mados savaitėje. Deainėje: Prada Milano kolekcijos modelis.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Missoni kolekcija Milano mados savaitėje. Dešinėje: Prada Milano kolekcijos modelis

 

Visa galia – detalėse. Arba, kitaip tariant, jei didžiausių stileivų apranga šiemet nėra dekoruota papuošalais, plunksnomis ar bent jau medžiaginėmis aplikacijomis, tokios jos ir stilingos. Tai lyg susitarę teigia ir vieningai linkčioja Lanvin, J. Crew, Tomas Fordas... Ką jau ten kokie du trečdaliai mados savaitėse dalyvaujančių dizainerių!..

 

Scanpix nuotr. / Lanvin modelis  niūrios spalvos, padūmavusios akys ir paryžietiakai bohemiaka nuotaika.
Scanpix nuotr. / Lanvin modelis – niūrios spalvos, padūmavusios akys ir paryžietiškai bohemiška nuotaika

 

► O dabar... tai, kas madinga! Vakarinis spindesys

 

Dizaineriai visais įmanomais būdais bando įpiršti mums vakarinius apdarus šiokiai dienai. Na, jei jau ne žemę siekiančias sukneles, tai bent metalu tviskantį žvilgesį. Kelnių ir švarko kostiumai, sijonai ar tiesiog marškinėliai – dėmesio ištroškusioms ir toms, kurioms kiekviena diena – tai proga švęsti. Paaukštinimą darbe, išlaikytą egzaminą, nugalėtą aukščio baimę ar tiesiog gyvenimą.

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Balmain kolekcijos modelis, Paryžiaus mados savaitė. Moschino mados namų  Cheap and Chic linija, pristatyta Londono mados savaitėje.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Balmain kolekcijos modelis, Paryžiaus mados savaitė. Moschino mados namų Cheap and Chic kolekcija, pristatyta Londono mados savaitėje

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Gucci modelis, Milano mados savaitė. Giambattista Valli žiemos kolekcija, demonstruota Paryžiaus aukatosios mados savaitėje.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Gucci modelis, Milano mados savaitė. Giambattista Valli žiemos kolekcija, demonstruota Paryžiaus aukštosios mados savaitėje

 

► Tos mėlynos variacijos

 

Mados žurnalistai net juokauja, šią tendenciją pavadindami „50 mėlynos atspalvių“, akivaizdžiai pasiskolinę ir perfrazavę pavadinimą ir žymiausio šiandienos bestselerio – erotinio romano „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“. Juokas juokais, bet visi tonai – nuo dangaus žydrynės, skanios kaip mėtinė karamelė mėlynos ar tūžmingai tamsios kaip ežero dugnas – šį rudenį net labai laukiami.

 

Scanpix nuotr. / Chloé kolekcija. Paryžiaus mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Chloé kolekcija, Paryžiaus mados savaitė

 

► Kaip gi žiemą be baltos?

 

Gal juokaujate? Šios spalvos tikrai nepamiršome! Jos netrūksta ir dizainerių kūryboje. Šį sezoną tai  romantiškos, ilgų ir sunkių audinių suknelės, sijonai arba modernūs kostiumų motyvai. Klasika yra tai, kas paprasta, ir pripažįstame – baltai spalvai taip sunku atsispirti...

 

Scanpix nuotr. / Nuotrauka kairėje: Proenza Schouler modelis Niujorko mados savaitėje. Toliau: Mulberry kolekcija, Londono mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Nuotrauka kairėje: Proenza Schouler modelis Niujorko mados savaitėje. Toliau: Mulberry kolekcija, Londono mados savaitė

 

► Maišto dvasią prisimenant

 

Apsmukusių drabužių, paauglystės ir Kurto Cobaino nuotaika šiemet – mados priešaky. Ne veltui su trenksmu į populiarumo gretas grįžo apvalios kepurėlės, angliškai vadinamos beanies! Ką gi dėvi pankavusi paauglė, iš kurios išaugo tvirta, daili, užsigrūdinusi ir rimta mergina? Psichodelinius raštus ir mylimos grupės atvaizdą ant marškinėlių keičia klasikinė spalvų paletė, tačiau bet ko su bet kuo derinimas vis dar išlieka. Ilgas sijonas su skeltuku ir apsmukęs meztinis? Žinoma! Margas švarkas ir dar margesnė suknelė po juo? Tinka ir taip. Verta dėvėti toms, kurias užplūdo nostalgija 10-ajam dešimtmečiui, ar tiesiog toms, kurioms stilius pastaruoju metu kelia nuobodulį.

 

Scanpix nuotr. / BCBG Max Azria mados namų Herve Leger linija. Niujorko mados savaitė.
Scanpix nuotr. / BCBG Max Azria mados namų Herve Leger kolekcija, Niujorko mados savaitė

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Givenchy modelis, Paryžiaus mados savaitė. Prada kolekcija, Milano mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Givenchy modelis, Paryžiaus mados savaitė. Prada kolekcija, Milano mados savaitė

 

► Masyvūs, platūs paltai

 

Jei reikėtų išskirti vieną drabužio modelį iš visų pristatytų kolekcijų, nė nedvejodami teigtume, kad tai – platus, padidintų matmenų paltas. Apsmukęs ar krintantis raukšlėmis, draperijomis, vienspalvis ar netgi languotas ir primenantis Gariūnų krepšius, neutralus arba ryškus, akiplėšiškai rožinis (argi tokios spalvos dera žieminiams drabužiams?!) – štai ir viena įdomesnių rudens tendencijų. Didesni, nei esame įpratusios matyti realybėje. Ar įsileisime juos į savo spintas?

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Stella McCartney modelis Paryžiaus mados savaitėje. Nuotrauka deainėje: smėlio spalvos Carven paltas.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Stella McCartney modelis Paryžiaus mados savaitėje. Nuotrauka dešinėje: smėlio spalvos Carven paltas

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Michael Kors modelis. Deainėje: Donna Karan, Niujorko mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Michael Kors modelis. Dešinėje: Donna Karan, Niujorko mados savaitė

 

► Įspūdinga puošyba, arba detalių jūra

 

Lengva pasakyti, kad originalumas slypi detalėse, ar ne? Tačiau sunku padaryti. Tuojau paaiškinsime: pastaruoju metu gatvės mados fotografijose ir išleidžiamose aprangos kolekcijose akivaizdžiai ryškėja žmonių noras išsiskirti: kuo ryškiau, kuo gausiau, kuo drąsiau... Vadinasi, į pagalbą pasitelkiamos detalės, ornamentai ir dekoras ir siekiama išgauti kuo įmantresnių tarpusavio jų efektų. Mada priėjo aklagatvį: gatvėse pilna „skudurinių onučių“, dėvinčių ką tik surado margesnio, todėl dizaineriai ieško naujų spendimų. Tomas Fordas, pavyzdžiui, sako: „Jei jau nėriniai, tai tik nuo galvos ligi kojų!“ O štai A. McQueen kūrybinė komanda atsigręžia į istorinį kostiumą, kupiną fantazijos ir sunkių, nežinia kiek sveriančių perliukų dekoro. Detalių gausa nebūtinai turi būti marga ir nebeskoninga. O kaip atrodyti drąsiai, originaliai ar įspūdingai, teks pačioms pasukti galvas.

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Tom Ford modelis Londono mados savaitėje. Alexander McQueen kolekcija, Paryžiaus mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Tom Ford modelis Londono mados savaitėje. Alexander McQueen kolekcija, Paryžiaus mados savaitė

 

Scanpix nuotr. / Dolce & Gabbana kolekcijos finalas. Ar po aios kolekcijos seks pertrauka? Duetas kaip tik laukia teismo nuosprendžio dėl mokesčių klastojimo  jam Italijos teisėsauga grasina kalėjimu.
Scanpix nuotr. / Dolce&Gabbana kolekcijos finalas. Ar po šios kolekcijos seks pertrauka? Duetas kaip tik laukia teismo nuosprendžio dėl mokesčių klastojimo – jam Italijos teisėsauga grasina kalėjimu

 

Scanpix nuotr. / Roberto Cavalli: sakote, juoda ir balta  nuobodu? Nepanaau! Milano mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Roberto Cavalli: sakote, juoda ir balta – nuobodu? Nepanašu! Milano mados savaitė.

 

► Tekstūrų žaidimai

 

Minkšta, grublėta, aštri, pūkuota... Nuotaikų akcentai, regis, rudenį sukasi aplink medžiagas. Kai kurie sprendimai tradiciniai ir priderami rudeniui bei žiemai, pavyzdžiui, kailiuko, plunksnų detalės, taip pat dekoruota, raižyta ir metalu puošta oda, o kiti – keliantys nuostabą ir originalesni nei įprasta. Kalbame apie architektūriškus Chanel medžiagos išdarkymus arba tai paukštį, tai kilimą primenantį pieštuko formos Gucci sijoną. O kur dar povo plunksnomis žaižaruojantis Burberry sijonas (net nebandome spėti, iš ko jis iš tiesų pagamintas – efektas praras visą įspūdingumą!) ir visi tie keistų spalvų kailiukai, į kuriuos taip ir norisi įsisupti kaip į kokį chalatą žiemai...

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Chanel manekenė Paryžiaus mados savaitėje. Burberry Prorsum modelis Londone.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Chanel manekenė Paryžiaus mados savaitėje. Burberry Prorsum modelis Londone.

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Roberto Cavalli raudonai dažytas kailis. Deainėje: Gucci modelis. Milano mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Roberto Cavalli raudonai dažytas kailis. Dešinėje: Gucci modelis. Milano mados savaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius