Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mados žinovų patarimai, kaip kurti nepriekaištingą stilių

Ar žinote, kad būti madingam ir stilingam toli gražu ne tas pats. Pasak daugelio garsių mados kūrėjų, į naujausias mados tendencijas nereikia numoti ranka, bet daug svarbiau apranga atskleisti asmenybės individualumą.
Išskirtinis Audrey Hepburn stilius ir šiandien atrodo aktualus ir šiuolaikiškas
Išskirtinis Audrey Hepburn stilius ir šiandien atrodo aktualus ir šiuolaikiškas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Mada

Bet kuris dizaineris patvirtins, jog kiekviena moteris gali tapti stiliaus ikona. Daugelis jų sutaria, kad norint to pasiekti svarbu kūrybiškai pažiūrėti į savo asmenybę ir jokiu būdu aklai nesivadovauti permainingomis it orai mados tendencijomis. Puikus pavyzdys galėtų būti legendinės mados ikonos, kaip antai, aktorė Audrey Hepburn, Monako princesė Grace Kelly ir kt. Šios moterys turėjo savitą braižą ir sugebėdavo taip taikliai pasirinkti drabužius, kad jų stilius netgi praėjus daugybei metų ir pasikeitus begalei mados tendencijų, atrodo žavus ir nė kiek nepasenęs. Maža to, jis netgi įkvepia šiuolaikinius drabužių dizainerius. Ką norime tuo pasakyti? Nagi tai, kad neverta tapti masinės mados klonu, kad atrodytum stilingai. Būti savita ir išskirtine – štai kas yra tikrasis stilius.

„Scanpix“ nuotr./Madų žurnalistė bei kritikė Nina Garcia
„Scanpix“ nuotr./Madų žurnalistė bei kritikė Nina Garcia

Šį kartą norime jus supažindinti su nepriekaištingo įvaizdžio kūrimo pagrindais pagal garsią madų žurnalistę bei kritikę Nina Garcia. Pasak gana įtakingos mados pasaulio atstovės, keletas savito įvaizdžio kūrimo taisyklių jos galvoje gimė ne „iš oro“: „Natūralu, kad daugiau nei dešimtmetį stebėjusi Milano, Paryžiaus, Niujorko, Londono mados savaičių renginius, vertindama garsiausių mados kūrėjų kolekcijas, dalyvaudama fotosesijose, pamažu atrenki, kas svarbiausia norint atrodyti originaliai.“

Beje, reikėtų pastebėti, jog tai nesenstančios ir universalios taisyklės, kuriomis galėsite vadovautis ir šiemet, ir kitąmet, ir, tikriausiai, po dešimties metų.

Atsikratykite retai dėvimos spontaniškai pirktos aprangos 

Plačiai atvėrusi drabužinės duris, atrinkite ne tik tuos drabužius bei aksesuarus, kurių jau seniai nepalietėte, bet ir tuos, į kuriuos užmetusi akį dažnai pagalvojate: pabodo, neturiu su kuo derinti. Nedvejodama supakuokite juos į maišus ar dėžes ir tuoj pat nuspręskite, kam atiduosite.

Išsirinkite penkis septynis jums gražiausius ir patogiausius drabužius, vieną kitą aksesuarą, tada dar sykį atsakingai įvertinkite likusius daiktus. Gal kuris drabužis braška per siūles ar apsivilkus atrodo tarsi ant pakabo? Jų taip pat ryžtingai atsisakykite.

Atminkite: geriau turėti kelis geros kokybės jūsų figūrai ir spalviniam tipui nepriekaištingai tinkančius drabužius, vieną kitą originalaus dizaino aksesuarą nei kelias dešimtis spontaniškai įsigytų, retai į dienos šviesą iš spintos ištraukiamų daiktų.

Investuokite į klasiką

Neprašausite pro šalį atsikračiusi retai dėvimų apdarų ir įsigijusi vieną kitą klasika tapusį drabužį bei aksesuarą. Štai sąrašas daiktų, kurie jūsų nenuvils ne vienus metus: maža juoda suknelė, balti marškinėliai, juodi odiniai aukštakulniai, kašmyro nertinis, indigo spalvos džinsai, baleto bateliai, klasikinio modelio neutralios spalvos lietpaltis, klasikinė natūralios odos rankinė.

Kad ir koks stilius jums būtų arčiau širdies, šie daiktai įvaizdžio nesumenkins – priešingai, bylos apie gerą jūsų skonį.          

Likite ištikima savajam stiliui

Nekreipkite dėmesio į tai, kad jūsų pažįstami aprangos stilių keičia vadovaudamiesi paskutinės mados tendencijomis. Jeigu vilkėdama mėgstamo stiliaus drabužius patogiai jaučiatės, juolab jie atspindi jūsų gyvenimo būdą bei asmenybės savitumus, nedvejokite – tikrai atrodote tinkamai. Ką apie jūsų aprangą mano kiti, jaudinti neverta.

Rinkdamasi drabužius, nepaisykite draugių komentarų (atsiminkite – kiek žmonių, tiek nuomonių), spręskite pati, kas jums gražu ir originalu.

Nekeiskite stiliaus net ir tuo atveju, jei pastebėjote, kad kažkas jūsų įvaizdį ėmė kopijuoti. Priimkite tai kaip komplimentą.

Išmoningai derinkite drabužius

Savitą stilių atspindi neįprastos drabužių kombinacijos. Šilkinis sijonas ir nerta palaidinė, odinės kelnės ir aplikacijomis stilizuotas švarkelis, medvilninis rauktas sijonėlis ir kareiviško stiliaus aulinukai, džinsai ir natūralaus šilko palaidinė su nėriniais, rytietiškais raštais margintas sijonas ir zomšos liemenė... Patikėkite, tokie drabužių ansambliai traukia žvilgsnius ir išskiria iš minios. Derindama drabužius ir aksesuarus, nebijokite fantazuoti.

Daugiau dėmesio skirkite aksesuarams

Garsiausios pasaulyje stiliaus ikonos niekada nesuabejojo aksesuarų galia. Pavyzdžiui, buvusi pirmoji Amerikos ponia Jacqueline Onasis užtikrintai jautėsi akis pridengusi didžiuliais akiniais nuo saulės, o aktorė Elizabeth Taylor – pasidabinusi briliantais inkrustuotais papuošalais. Siekiant atrodyti nepriekaištingai, juolab savitai, nebūtina išlaidauti brangiems apdarams – pakanka įvaizdį papildyti skoningu jūsų individualybę atspindinčiu aksesuaru. Pavyzdžiui, originaliomis aplikacijomis puoštomis basutėmis, vąšeliu nerta skarele, autoriniais karoliais ir kt.  

Įsidėmėkite! Bet koks jūsų širdžiai brangus aksesuarus, tarkim, močiutės medalionas ar etninio stiliaus Rytų krašte įsigyta apyrankė – ypač išraiškingos įvaizdžio detalės. Tik svarbu tokiais išskirtiniais papuošalais neapsikarstyti nuo galvos iki kojų. Turėkite galvoje, vienas taikliai pasirinktas, akį traukiantis aksesuaras geriau negu dešimt atsitiktinių.       

Avėkite aukštakulnius

Avalynė aukšta pakulne pakoreguoja laikyseną, teikia elegancijos, pagyvina bet kokį nuobodų ansamblį. Geriau turėti mažiau batų, bet geros kokybės. Taigi nėra ko kreivai žiūrėti į moteris, avinčias tokių pasaulyje pripažintų avalynės dizainerių kaip Christianas Louboutinas ar Manolo Blahnik batelius, – jos žino gero skonio gaires!

Prieš įsigydama atviras aukštakulnes basutes, prisiminkite auksinę mados taisyklę: jos turi dengti trečiuosius kojų pirštų sąnarius.

Netapkite paskutinės mados ir firminių etikečių auka

Atminkite, kad tokios sąvokos kaip „sezono rankinė“ ar „sezono bateliai“, kalbant apie savitą stilių, tolygios nuliui. Rankinę ir batelius drąsiai galite rinktis mėgstamiausio modelio, spalvos ar dekoro. Svarbu, kad šie daiktai atspindėtų jūsų stilių, išskirtų jus iš minios.

O dėl firminės aprangos, nepamirškite – vienas firminis aksesuaras, tarkim, vardinė apyrankė, puiku, du firminiai daiktai, pavyzdžiui, logotipu puoštas sijonėlis ir rankinė, irgi skoninga. Tačiau trys ar keturi firminiai aprangos elementai (sijonas, rankinė, bateliai ir palaidinė) atspindi, kad esate mados auka, o ne puikaus stiliaus pavyzdys. Taigi jauskite saiką!      

Nešvaistykite pinigų

Rengtis pagal paskutines mados tendencijas brangu,o štai susikurti savitą stilių galima investuojant kur kas mažiau pinigų.

Įsigijote firminius džinsus? Neprašausite per šalį su jais suderinusi paprastutę baltą subtilaus dizaino medvilninę palaidinę ir paeksperimentavusi su širdžiai mielais aksesuarais. Pagalvokite, galbūt jūsų savitą įvaizdį labiau pabrėžtų rankų darbo rankinė nei „Louis Vuitton“ krepšys?

Įsidėmėkite! Pirkite ne madingus, o efektingus daiktus. Jie padės sukurti savitą įvaizdį. Kaina šiuo atveju neturi jokios reikšmės. Sutikite, ne kartą teko žurnaluose išvvysti ant raudonojo kilimo besisukiojančių labai brangiai išsipusčiusiu, bet toli gražu subtiliu skoningumu nežibančių žvaigždžių,

"Ji" nuotr./Kęstutis Rimdžius

 Stilistas Kęstutis Rimdžius pataria

„Jokiu būdu nereikia kopijuoti kokios nors stiliaus ikonos ar visada nepriekaištingai atrodančios draugės – turite apsispręsti, kokius drabužius dėvėdama geriausiai jaučiatės.

Naudinga pavartyti mados žurnalus, pasklaidyti su mada susijusius interneto puslapius. Susipažinusi su paskutinėmis mados tendencijomis, nesistenkite jų aklai kopijuoti – pasirinkite kelias jums priimtinas madingas detales (audinio faktūrą, sijono ilgį, diržą ar pan.) ir pasistenkite jas suderinti su turima apranga.

Nepulkite pirkti drabužių ir daiktų neįsitikinusi, kad jų tikrai reikia – visų pirma įvertinkite savo spintos turinį. Pastebėjau, kad moterų rankos drabužių salonuose dažniausiai tiesiasi prie įprasto modelio ar mėgstamiausios spalvos daiktų. Patarčiau atkreipti dėmesį į neįprastus ir pabandyti juos derinti su turima apranga.

Neskubėkite išeiti iš matavimosi kabinos – atidžiai įvertinkite, kaip atrodote vilkėdama pasirinktą drabužį, apsiavusi patikusius batelius ir pan.“     

K. Bogomolovo požiūris

Pasak žinomo mados analitiko, Rygos „Bogomolov Image School“ direktoriaus Konstantino Bogomolovo, mados pasaulyje dažnai vartojama formuluotė „kurti įvaizdį“ klaidinga. „Įvaizdį reikia atrasti įvertinus individualias žmogaus savybes. Veido bruožai, šukuosena, makiažas, drabužiai ir aksesuarai privalo susilieti į harmoningą visumą. Kad ir kokią įspūdingą detalę žmogus pasirinktų, ji bus bevertė, jei netaps visumos dalimi.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius