-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Raudono pado drama: YSL prieš „Louboutin“

Dveji mados namai – „Christian Louboutin“ ir „Saint Laurent Paris“ (buvę „Yves Saint Laurent“, pakeitę pavadinimą pernai) naujus metus pradės be teismo bylų. JAV Pietų Niujorko apygardos teismas priėmė galutinį šio mados incidento nutarimą, ir ilgai besitęsusi byla tarp šių mados industrijos milžinų, regis, pagaliau baigta. Dėl ko buvo kilęs šis triukšmas?..
Christian Louboutin aukštakulniai
„Christian Louboutin“ aukštakulniai / net-a-porter.com nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr./Dizaineris Christian Louboutin/Abderrahmane Mokhtari
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dizaineris Christian Louboutin

 

Mylimas ir garsinamas tokių žvaigždžių, kaip Victoria Beckham, Blake Lively ir Rihanna, Christianas Louboutinas savo batų imperiją pradėjo kurti dar 1992 metais.

Gandas, virtęs legenda ar lemtinga biografine smulkmena (vadinkite, kaip norite), byloja, kad Christianas, norėdamas pagyvinti nuobodžius batelius, iš nevilties paskutinę minutę prieš kolekcijos pristatymą čiupo asistentės nagų laką ir nudažė batų padus ugninga raudona spalva.

Scanpix nuotr./Christian Louboutin aukatakulniai
„Scanpix“ nuotr./Christian Louboutin aukštakulniai

 

Nesutarimai įsiplieskė prieš porą metų, kai prekyboje pasirodė dviejų rūšių YSL batų kolekcija: zomšiniai žali bateliai, kurių padai buvo nudažyti žaliai, ir tos pačios medžiagos raudoni batai su... raudonais padais. Kaip jau įtariate, būtent šie raudonpadžiai ir įplieskė teisines intrigas. 2011-ųjų balandį prancūzų batų dizaineris Ch. Louboutinas iškėlė YSL ieškinį, teigdamas, kad mados namai pažeidė jo prekės ženklo teises, kurdami ir parduodami batus raudonais padais.

Reuters/Scanpix nuotr./Muzikos ikona Beyonce nesiskiria su savo ,,Louboutinais net stebėdama krepainio rungtynes su sutuoktiniu Jay Z.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muzikos ikona Beyonce nesiskiria su savo louboutinais net stebėdama krepšinio rungtynes su sutuoktiniu Jay-Z.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komplikuota byla užsitęsė ilgai. Visiems aišku, kad kūrėjas norėjo apsaugoti savo idėją ir prekės ženklą, tačiau ar galima suteikti išskirtinę teisę į raudoną spalvą tik vienam dizaineriui?! Vis dėlto teismas nusprendė, kad bylos baigtis bus tokia: Ch. Louboutinui lieka išskirtinės teisės kurti batus raudonais padais, nes šis elementas – tarsi dizainerio parašas ir išskirtinis prekės ženklo bruožas, išskyrus tuos atvejus, kai kažkas sukuria raudonus batus (šiuo atveju – YSL). Jei batai raudoni – toks gali būti ir batų padas, ir Ch. Louboutinas neturi teisės tam prieštarauti. Atrodo, bylos pabaiga naudinga visiems: YSL išsisuko nuo teisinės atsakomybės ir toliau gali leisti tą pačią batų kolekciją, o Ch. Louboutinas apgynė savo vardą.

Ką apie šią raudonpadžių kovą manote jūs?

Christian Louboutin aukatakulniai priea Yves Saint Laurent
„Christian Louboutin“ aukštakulniai prieš „Yves Saint Laurent“

Tekstas Akvilės Lesauskaitės

 

Taip pat skaitykite:

Nebaigta mokykla nesukliudė Christianui Louboutinui tapti garsiausiu batų kūrėju

Paplepėkime apie aukštakulnius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius