Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tavo spinta: ką privalo turėti minimalizmo gerbėja? Derinių pavyzdžiai!

Puiki drabužinė – tai ne tokia vieta, kurioje drabužiai nesutelpa ant pakabų, o tokia, kurioje paprasta atrasti universalius, visad mielai dėvimus rūbus. Tuomet galima nė nesukant galvos derinti kiekvieną spintos elementą tarpusavyje, nes minimalizmo pagrindais sukurta asmeninė spinta leidžia eksperimentuoti ir garantuoja, kad drabužių, kurie kabės ir dulkės neliečiami, bus mažuma arba tokių nebeliks iš viso!
„Yves Saint Laurent“ kolekcija
„Yves Saint Laurent“ kolekcijos modelis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viliojanti mintis, tiesa? Būtent dėl to sudarėme jums minimalistės drabužių sąrašą iš šešiolikos „taikinių“. Žinoma, jį galite koreguoti, kiek širdis geidžia (jei negalite žiūrėti į sukneles, papildykite spintos turinį kelnėmis), atsižvelgdama į savo darbo specifiką, laisvalaikį ir gyvenimo būdą, tačiau tikimės, kad šis sąrašėlis padės susidoroti su amžina moterų problema – „drabužių daug, apsirengti nėra ką!“.

Apatinei kūno daliai:

  • šviesūs džinsai;
  • tamsios kelnės;
  • pieštuko tipo sijonas.

Viršutinei kūno daliai:

  • balti marškinėliai;
  • šviesūs marškiniai;
  • megztukas atviru kaklu arba džemperis;
  • pilki sportinio stiliaus marškinėliai (tank top);
  • „vaikino“ marškinėliai (boyfriend t-shirt);
  • marga palaidinė.

Viršutiniai drabužiai:

  • švarkas arba lietpaltis;
  • odinė striukytė.

Suknelės:

  • juoda arba neutrali (pvz., chaki spalvos) suknelė;
  • išskirtinė suknelė – ryškaus fuksijų atspalvio arba akinamai balta.

Avalynė:

  • balerinos arba Oksfordo stiliaus bateliai;
  • kedai;
  • aukštakulniai.

Kaip matote, sąrašą sau pritaikėme ir mes, nepalikdami jo vien juodai balto. Nenorite margos spintos, bet ir jums trūksta spalvų? Pasirinkite vieną ar du nespalvotą paletę papildančius tonus – burgundišką vyno, mėlyną, pastelinę persiko ar samaninius atspalvius. O dabar – pirmyn sudarinėti derinių su turimais drabužiais!

► Viena suknelė – trys progos:

Gatvės, laisvalaikio stilius. Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Adidas“ sportbačiai, „Faith Connection“ marškiniai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Adidas“ sportbačiai, „Faith Connection“ marškiniai.

Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Adidas“ sportbačiai, „Faith Connection“ marškiniai.


Dieninis variantas. Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Topshop“ odinis švarkas, „Jimmy Choo“ bateliai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Topshop“ odinis švarkas, „Jimmy Choo“ bateliai.

Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „Topshop“ odinis švarkas, „Jimmy Choo“ bateliai.


Vakarinis, oficialus variantas. Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „T by Alexander Wang“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „T by Alexander Wang“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai.
Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). Dizainerio Ricko Owenso trikotažinė suknelė, „T by Alexander Wang“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai.
 

Spalvų įvairovė

Minimalistiniai deriniai – įkvepiantys, nesudėtingi ir patogūs, elegantiški. Jie jokiu būdu ne nuododūs. Tiesą sakant, gerai išmanomas stilius kaip tik stebina klasikinėmis spalvomis, turtingomis audinių tekstūromis ir klasikiniais siluetais, išgaudamas akį traukiančius efektus. Elegancija, dėl kurios nereikia persistengti – argi ne to dauguma ir ieško? Kai siluetas paprastas, akis klajoja po medžiagos – kašmyro, šilko, žoržeto ar odos – plotelius...

Baltais įvaizdžiais puikiai žaidžia buvusi prancūzų „Vogue“ vyriausioji redaktorė Carine Roitfeld, serialo „The Girls“ aktorė Zosia Mamet ir stiliaus įžymybė Olivia Palermo:

Taip pat minimalus stilius nereiškia, kad jame trūksta spalvų ar kad nuo galvos iki kojų dera puoštis juodais drabužiais. Pažaiskite su pikšvais tonais, šviesiai pilkų marškinėlių kraštus palikusios kyšoti iš trumpo kirpimo balkšvo megztinio ir įšokusi į tamsiai pilkas kapri stiliaus kelnes, t. y. pasirinkite vieną toną ir atraskite šio variacijas. Beje, galite mėgautis ir ryškesnės spalvos intarpu, visą tokį pilką ansamblį pagyvinusi ryškiais, architektūriškais rožiniais bateliais. Arba – paprasčiausias ir itin lietuviškas sprendimas – pilkas, mėlynas ir juodas spalvas palikite kaip akcentą, o atsigręžkite į baltą spalvą.

► Balta diena:

„Jimmy Choo“ bateliai, „Monki“ megztinis, „The Row“ džinsai, „Topshop“ odinis švarkelis.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„Jimmy Choo“ bateliai, „Monki“ megztinis, „The Row“ džinsai, „Topshop“ odinis švarkelis.

Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). „Jimmy Choo“ bateliai, „Monki“ megztinis, „The Row“ džinsai, „Topshop“ odinis švarkelis.


„T by Alexander Wang“ sijonas, „Topshop“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai, Jameso Perse'o marškinėliai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„T by Alexander Wang“ sijonas, „Topshop“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai, Jameso Perse'o marškinėliai.
Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). „T by Alexander Wang“ sijonas, „Topshop“ švarkas, „Casadei“ aukštakulniai, Jameso Perse'o marškinėliai.

Juoda spalva lieknina, o balta ir visos kitos šviesios – storina? Ne visai, jei pasitelksite keletą triukų. Dauguma moterų tikisi, kad vilkėdamos juodus drabužius užmaskuos nepageidaujamus kilogramus. Vis dažniau vyresniame amžiuje nusprendžia nebesiskirti su juoda spalva. Pasidairykite į raudonojo kilimo ceremonijų nuotraukas, mirgančias spaudoje: aktorės Cate Blanchett (Vudžio Aleno „Jasmina“), Jennifer Aniston, Nicole Kidman, „Sekso ir miesto“ žvaigždė Sarah Jessica Parker... Visos jos yra įžengusios į ketvirtąją arba penktąją dešimtį ir mieliau renkasi švelnesnius tonus, pasteles, smėlio atspalvius bei pilkšvas spalvas. Kodėl? Nes tokie atspalviai odai suteikia gyvybingumo, kūno tonui – švytėjimo, o moterys atrodo jaunatviškesnės. Pakanka pacituoti Maxo Azria kūrybinę komandos narius, viename interviu pasakiusius: „Nepamename, kada į prašmatnų renginį išleidome aktorę, papapuoštą juoda suknele.“

Itin moteriškų formų realybės šou žvaigždutė Kim Kardashian žino, kaip švelnius ir šviesius atspalvius pasitelkti savo naudai:

„Scanpix“ nuotr./Kim Kardashian
„Scanpix“ nuotr./Kim Kardashian

Minimalizmas – ne visai mados terminas. Visų pirma jis atsirado mene ir muzikoje. Štai, pavyzdžiui, architektai ir dizaineriai, siekdami išgauti šį įspūdį, atsikrato visų nereikalingų detalių, palikdami tik būtiniausias, dažniausiai konstrukcines ir kartais užmaskuotas detales. Daiktų, baldų, interjero dizaine minimalizmas atkeliavo iš Japonijos, praturtinęs dizaino sroves asketiškumu, švariu kūrybiniu braižu. Minimalistai tiki, kad net painiausios mintys gali būti išreikštos, pasitelkiant tvarkingas linijas ir plokštumas. Beje, nors ir prasidėjęs kitose srityse, minimalizmas nuo mados tiesiog neatsiejamas.

► Džinsų diena:

„The Row“ džinsai, „Faith Connection“ marškiniai, „Adidas“ sportbačiai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„The Row“ džinsai, „Faith Connection“ marškiniai, „Adidas“ sportbačiai.

Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). „The Row“ džinsai, „Faith Connection“ marškiniai, „Adidas“ sportbačiai.


„The Row džinsai“, „Etro“ palaidinė, „Jimmy Choo“ bateliai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„The Row džinsai“, „Etro“ palaidinė, „Jimmy Choo“ bateliai.

Gamintojo nuotr. (Ji24.lt koliažas). „The Row džinsai“, „Etro“ palaidinė, „Jimmy Choo“ bateliai.


„The Row“ džinsai, „Monki“ megztinis, „Casadei“ aukštakulniai.

Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„The Row“ džinsai, „Monki“ megztinis, „Casadei“ aukštakulniai.
Gamintojo nuotr. / Ji24.lt koliažas/„The Row“ džinsai, „Monki“ megztinis, „Casadei“ aukštakulniai.

Ši tendencija, arba netgi gana įtakingas judėjimas, ypač jaučiamas Londone ir Niujorke. Čia praėjusio šimtmečio pabaigoje architektai suvienijo jėgas su mados dizaineriais ir dirbo kartu, kad sukurtų šiuolaikinę išvaizdą parduotuvėms: paprastumu alsuojantys butikai, pilni baltų baldų ir lentynų, šaltas apšvietimas, didžiulės erdvės ir minimalus kiekis įrangos – šį tą primena? Tikriausiai daugumą konceptualių dizaino parduotuvių, tiesa?

Verta paminėti ir du Kleinus – itin populiarų tapytoją Yvesą Kleiną, naudojusį vien grynas spalvas ir tapiusį monochromiškai, ir minimalistą Calviną Kleiną, kurio mados namai sėkmingai gyvuoja iki šiol, vadovaujami dizainerio Francisco Costos. Juos vienija meilė paprastumui, kokybei, racionaliam ir taikiam požiūriui į gyvenimą. Jei kada nors lankysitės Niujorke, užsukite į Calvino Kleino butiką Madisono aveniu – tai parduotuvė, kurioje veši visa mados namų filosofija ir idėjos. Interjerą sukūręs Johnas Pawsonas nusprendė ne tik minimalų įspūdį paaštrinti, prie baltų sienų priderindamas tamsaus akmens grindis, bet ir paslėpti visus „nereikalingus“ objektus, tokius kaip kondicionieriai ar lempos.

Yveso Kleino tapyba (dešinėje):

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yveso Kleino tapyba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yveso Kleino tapyba

Calvino Kleino braižą taip pat nesudėtinga atpažinti. Mados kolekcijos pristatyme – pirmosios eilės viešnios, aktorės Lupita Nyong („12 metų vergovės“) ir Naomi Watts, dėvinčios Calvino Kleino drabužius:

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kairėje: Lupita Nyong („12 metų vergovės“) ir Naomi Watts
AFP/„Scanpix“ nuotr. Lupita Nyong (kairėje) ir Naomi Watts.

Kiti dizaineriai ir mados namai, ištikimi minimalizmui:

  • Stella McCartney;
  • Alexander Wang;
  • Max Azria;
  • Céline;
  • Chloé;
  • Narciso Rodriguez;
  • Jil Sanders;
  • Victoria Beckham.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius