Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Manėt, kad rizotas sudėtingas ir brangus patiekalas? Ne, jis paprastas ir pigus

Artėjant vasarai, natūraliai norisi mažiau mėsos ir daugiau daržovių, tad vegetariški patiekalai dažniau nusipelno ir visavalgių dėmesio. Paprastas, bet ypač gaivus receptas saulėtai dienai – rizotas su šviežiomis cukinijomis ir citrina, kuris pasotins, bet neapsunkins. Ir jei iki šiol manėt, kad rizotą paruošti sudėtinga, kviečiame įsitikinti, jog taip tikrai nėra.
Rizotas su cukinijomis
Rizotas su cukinijomis / 123RF.com nuotr.

Šviežių cukinijų paprastai netrūksta nei parduotuvėse, nei turgavietėse, jos sėkmingai dera ir Lietuvoje. Jaunas jas galima valgyti su odele, dėti į salotas, daržovių apkepus, troškinti.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, cukinijos – itin naudinga, nekaloringa daržovė, o jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.

„Cukinijos vertingos dėl liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino.Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų: katarkatos, glaukomos progresavimą. Liuteinas ir zeaksatinas taip pat saugo akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.“

Jaunos, lazdelėmis supjaustytos cukinijos gali būti puikus užkandis.

Pasak ekspertės, beta karotenas saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą, o kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio. „Be to, cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2, o jose esančios skaidulos mažina ir alkio jausmą. Jaunos, lazdelėmis supjaustytos cukinijos gali būti puikus užkandis, kaip ir salierų stiebai – į tai turėtų atkreipti dėmesį siekiantys kontroliuoti svorį bei norintys į mitybą įtraukti sveikatai palankesnių produktų priešpiečiams ar pavakariams“, – teigia dr. E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos

Universali, švelnaus skonio daržovė

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad cukinijos tinkamos ne tik kepti ant grilio, taip pat blyneliams ar apkepams, bet ir troškiniams, salotoms, sriuboms. Tarkuotomis jomis galima pakeisti dalį faršo, kad maltinukai būtų sultingesni ir puresni, taip pat įmaišyti į pyragų tešlą, o plonai supjaustytas juostelėmis panaudoti suktinukams ar jomis pakeisti lazanijos lakštus.

Madame Chantal cukinijų apkepas
Receptas: Madame Chantal cukinijų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 35
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 300.00 g
Sūris: 150.00 g („Tilžės“)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. 5-8 minutes pakaitinkite garuose.

2. Trintuve susmulkinkite sūrį. Kiaušinius išplakite. Pridėkite druskos ir pipirų, sumaišykite su grietine bei dviem trečdaliais sūrio. Sudėkite cukinijos gabalėlius ir išmaišykite.

3. Gautą mišinį supilkite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo formą, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje.

Suskleisti

Iš jaunų cukinijų pravartu pasigaminti net cukinijų makaronus: tereikia supjaustyti cukiniją išilgai plonais šiaudeliais daržovių skustuku ar spiraline daržovių pjaustykle, o paskui vos kelias minutes juos pakepti.

Cukinijų spagečiai
Receptas: Cukinijų makaronai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Špinatai: 2.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 3.00 valg. š.
Kanapių sėklos: 3.00 valg. š.
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Cukinijos: 1.00 kg
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 350.00 g
Bazilikai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.

2. Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.

4. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.

Suskleisti

Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti gardų rizotą su cukinijomis, kuriam citrinos sultys ir aromatinga žievelė suteiks pikantiško skonio.

Rizotas su cukinijomis ir citrinomis

Ingredientai:

  • 300 g rizotui tinkamų ryžių (daugelyje parduotuvių rasite specialių apvaliagrūdžių ryžių);
  • 1 jauna cukinija;
  • 50 g kietojo sūrio, sutarkuoto;
  • 2 svogūnai;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 50 g sviesto;
  • 1 l vandens;
  • 2 sultinio kubeliai;
  • 1 citrinos žievelė ir sultys;
  • 2 čiobrelių šakelės;
  • 2 šaukštai grietinės.

Gaminimas:

1. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, tada sudėkite traiškytą česnaką ir maišydami pakepkite dar 1 minutę. Suberkite ryžius, viską išmaišykite ir pakaitinkite 1–2 minutes, kol ryžiai taps permatomi.

2. Ištirpinkite du sultinio kubelius 1 litre verdančio vandens, tada supilkite samtelį sultinio į ryžius kartu su citrinos sultimis ir čiobreliais. Troškinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami. Kai beveik visas skystis įsigers, įpilkite dar sultinio ir toliau maišykite. Sudėkite stambiai tarkuotą cukiniją ir toliau pilkite sultinį, kartkartėmis pamaišydami, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos.

3. Patiekdami įmaišykite citrinos žievelę, kietąjį sūrį ir grietinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius