-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: autrališka granola su atostogų kvapais ir skoniais

Nekart esu savęs paklaususi, o su kokiu skoniu man asocijuojasi (arba asocijuosis) Australija? Nelengvas klausimas, į kurį labai daug atsakymų... Australija, kaip šalis, turi nedaug savito kulinarinio paveldo – dauguma valgių paveldėta iš britų ir emigrantų iš viso pasaulio, ypač Azijos regiono.
Nida Degutienė ir jos gaminta australiško stiliaus granola
Nida Degutienė ir jos gaminta australiško stiliaus granola / Nidos Degutienės nuotr.

Visgi šiandien, atrodo, radau atsakymą, kas man reprezentuoja tikrą Australijos skonį. Ir tas skonis sumaišytas štai šioje skonių pilnoje granoloje!

Visų pirma – kokosai. Mūsų parduotuvėse yra tik kokosų drožlės (smulkiai sutarkuotas ir išdžiovintas kokoso riešutas), o Australijoje kokosams skirtos kelios lentynos prekybos centruose: čia ir kokosų dribsniai, ir į vermišelius panašūs kokosų „makaronai“, ir smulkiau bei stambiau tarkuoti kokosų riešutai, o kur dar užšaldyti švieži kokosai ir jauni kokosų riešutai… Vieni džiovinti, kiti rūkyti, treti – apkepinti…

Šioje granoloje naudojami kokosų dribsniai – gana ilgos plokščios kokosų juostelės (tokių tikrai teko matyti ir Lietuvoje, net kažkurioje degalinėje, pamenu, aptikau mažą pakelį, padėtą šalia sveikesnių užkandžių!).

Antra – makadamijų riešutai. Ar žinote, kad tai Australijos gimtasis riešutas, o jo kevalas tokio kietumo, kad jam suskaldyti reikia specialaus hidraulinio preso (nė nemėginkite perskelti riešutams gliaudyti skirtais naminiais prietaisais!)?

Būtent todėl jūs niekada nerasite prekyboje nelukštentų makadamijų! Australai makadamijas naudoja daug kur – labiausiai kepiniuose ir desertuose, apkepindami juos karamelėje, o tada sutrupindami ir pabarstydami ant kokio gaivesnio ar šlapesnio skanėsto.

Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola
Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola

Mangai – vaisiai, dėl kurių australai kraustosi iš proto. Mangų sezonas prasideda prieš pat Naujuosius, t. y. tada, kai artėja australiška vasara. Kiekviena šeima paprastai perka po dėžę mangų (taip jie ir parduodami turguje – didesnėmis ar mažesnėmis dėžėmis), ir valgo tol, kol pasisotina, o tada iki sezono pabaigos jau mėgaujasi „normaliais“ kiekiais. Mangų desertai tuo laikotarpiu – patys madingiausi, mangus australai vartoja ir desertams, ir salotoms, ir kokteiliams. Tie mangai, kurie lieka nesuvartoti, džiovinami. Šioje granoloje naudojami būtent jie.

Papajos – kiaurus metus parduotuvių lentynose gulintys vaisiai, visada saldūs ir sunokę. Tiesa, atskirai padėtos nesunokusios papajos – jos skirtos salotoms (pvz., tailandietiškoms „pok pok“).

Ananasai auga ir Australijoje, ir greta esančiose salose – kol kas neišsiaiškinau, kada jų sezonas, nes gerų – saldžių, sultingų – ananasų nusipirkti galima bet kuriuo metų laiku.

Vasarą granola puikiai tinka greitiems pusryčiams ir pasmaližiavimams!


Taigi, visas kalnas riešutų (kokosų, migdolų, makadamijų, anakardžių), sėklų (sezamų, linų, kanapių ir chia) bei džiovintų tropinių vaisių (papajų, ananasų, mango), sumaišytas su kokosų aliejumi ir medumi (maniškis – iš Naujosios Zelandijos pievų), pavirto šiandien pilnu dubeniu saldžios traškios desertinės granolos, kurią su malonumu suvartosiu su jogurtu ar nesaldžiais desertais.

Jei norit šiek tiek pajusti australišką skonį, o gal tiesiog pasimėgauti atostogų kvapais ir skoniais, kviečiu pasigaminti ir jus! Juk vasarą granola – populiariausias ingredientas greitiems pusryčiams ir pasmaližiavimams!

Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola
Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola

Ingredientai (apie 1,5 l talpos indui):

  • 125 ml kokosų aliejaus;
  • 160 g medaus, skysto (galite keisti klevų ar agavų sirupu);
  • ½ šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 140 g kokosų dribsnių (coconut flakes);
  • 180 g migdolų dribsnių (flaked almonds);
  • 150 g anakardžių riešutų (nekepintų), stambiai pasmulkintų;
  • 70 g makadamijų riešutų (nekepintų), stambiai pasmulkintų;
  • 75 g sezamų sėklų (nekepintų);
  • 2,5 šaukšto linų sėmenų;
  • 2,5 šaukšto kanapių sėklų;
  • 2,5 šaukšto ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • 50 g mangų (džiovintų), smulkiai supjaustytų;
  • 50 g papajų (džiovintų), smulkiai supjaustytų;
  • 50 g ananasų (džiovintų), smulkiai supjaustytų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Mažame puode sumaišykite kokosų aliejų, medų, druską, vanilę. Užkaiskite ir plakite kaitindami, kol susimaišys.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite visus riešutus ir visas sėklas. Supilkite kokosų aliejų ir medaus mišinį ir gerai sumaišykite. Masę paskirstykite į dvi skardas, paskleiskite vienu sluoksniu, pašaukite kepti.

4. Kepkite apie 20 minučių, t. y. kol gražiai apskrus. Nepamirškite vis pamaišyti ir sukeisti skardas vietomis, kad tolygiai skrustų. Išimkite iš orkaitės ir palaukite, kol visiškai atvės (pradžioje atrodys, kad masė minkšta, tačiau atvėsusi ji sukietės).

5. Galiausia įmaišykite susmulkintus mangus, papajas ir ananasus. Laikykite sandariai uždarytame inde spintelėje iki 3 savaičių.

Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola
Nidos Degutienės nuotr./Australiška granola

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius