-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: populiarusis itališkas daržovių troškinys „peperonata“

Tradicinė itališka virtuvė mane labai žavi savo... kuklumu. Vienas kitas ingredientas, vienas kitas neįmantrus prieskonis ir ant stalo – patiekalas, kurio norisi vėl ir vėl. Dar itališki patiekalai žavūs tuo, jog yra itin universalūs: tas pats troškinys vieną dieną gali būti patiekiamas vegetariškai vakarienei, kitą dieną – virsti makaronų padažu ar priedu prie dešrelių, mėsos ar žuvies kepsnio.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Pastovėjęs per naktį kiekvienas daržovių troškinys paprastai tik skanėja, todėl visuomet verta gaminti daugiau, nei reikia vienam valgymui.

Peperonata – vienas populiariausių itališkos virtuvės daržovių troškinių. Jei imsite domėtis, koks yra autentiškas šio patiekalo receptas, turbūt nerasite galų – kiekvienas Italijos regionas turi savo versiją ir tvirtina, kad jų – pats pačiausias! Iš tiesų peperonata – tai svogūnų, pomidorų ir saldžiųjų paprikų troškinys, kuris gardinamas šviežiais bazilikais ir lašeliu acto.

Manau, kad kiekvienuose namuose atšilus orams privalo būti peperonatos. Reikia greito užkandžio? Skanaukite peperonatą su paskrudintos duonos riekele. Sočių pusryčių? Patiekite su keptu kiaušiniu. Lengvos vakarienės? Teliks išvirti makaronų! Tikras išsigelbėjimas tada, kai saulėtos dienos kviečia būti lauke, bet ne ilgai stovėti prie viryklės!

Nidos Degutienės nuotr./Daržovių troškinys „peperonata“ su pupelių koše
Nidos Degutienės nuotr./Daržovių troškinys „peperonata“ su pupelių koše

peperonatą siūlau patiekti su maistinga virtų pupelių koše.

Ingredientai (8 porc.):

peperonatai:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 svogūnai, smulkiai supjaustyti;
  • 4 saldžiosios paprikos, raudonos arba raudonos ir geltonos, supjaustytos plonomis juostelėmis;
  • 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 4 šaukštai raudonojo vyno acto;
  • 3 šaukštai žaliųjų alyvuogių, be kauliukų, supjaustytų;
  • druskos;
  • susmulkintų petražolių (arba bazilikų), patiekti.

pupelių pastai:

  • 2 česnako skiltelės, sutraiškytos ir nuluptos, bet nesusmulkintos;
  • 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 500 g cannellini pupelių, virtų arba konservuotų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo peperonatos: į puodą storu dugnu supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir žiupsnį druskos, kepinkite lėtai apie 10–15 min., kol svogūnai suminkštės. Sudėkite paprikas, puodą pridenkite dangčiu (palikite mažą tarpelį) ir kepinkite dar 15 min., karkartėmis pamaišydami, kol paprikos suminkštės.

2. Supilkite pomidorus su visomis sultimis, taip pat šiek tiek vandens (įpilkite vandens į indelį, kuriame buvo pomidorai ir pateliuskuokite, nuplaudami sieneles), supilkite actą, suberkite alyvuoges, ir palikite troškintis ant silpnos ugnies atidengtame puode apie 40 min. Geriausia, jei peperonatai leisite pastovėti bent dieną prieš patiekdami – ji bus tik skanesnė.

3. Cannellini pupelių pastą gaminkite taip: puode storu dugnu įkaitinkite 50 ml aliejaus. Sudėkite česnako skilteles ir svogūną, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite lėtai apie 10–15 min, kol svogūnai ir česnakas bus minkšti, bet nepradės skrusti. Suberkite pupeles, įpilkite truputį vandens (tiks tas vanduo, kuriame virė pupelės), palikite viską troškintis uždengtame puode apie 10 minučių. Tada stacionariu arba įmerkiamu smulkintuvu (blenderiu) masę sutrinkite iki vientisos konsistencijos, tirštumą reguliuokite įpildami dar papildomai virinto vandens (arba skysčio, kuriame virė pupelės). Paragaukite, ar netrūksta druskos, įpilkite dar aliejaus.

4. Patiekite peperonatą su pupelių koše šiltą arba kambario temperatūros: į lėkštę dėkite pupelių košės ir šaukšto nugarėle paskirstykite masę po visą lėkštės dugną. Ant viršaus dėkite peperonatą, pabarstykite viską petražolėmis arba bazilikais.

Nidos Degutienės nuotr./Daržovių troškinys „peperonata“ su pupelių koše
Nidos Degutienės nuotr./Daržovių troškinys „peperonata“ su pupelių koše

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius