-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 05

10 priežasčių įsigyti namams tam tikrų augalų

Jei kaltinate genus dėl savo nemokėjimo prižiūrėti augalus, pats laikas išmokti išlaikyti augalą gyvą. Pasirodo, kad šie gyvi sutvėrimai fizinei ir protinei sveikatai padeda daug labiau nei namų dekorui – ir štai įrodymai.
Alavijas
Alavijas / Fotolia nuotr.

Padeda atsipalaiduoti

Vos pažiūrėjus į ryškius sanpaulijos žiedus, išsiskiria adrenalinas. To pasekmė – padaugėja energijos ir padidėja deguonies srautas į smegenis, o tai padeda atsipalaiduoti.

Natūralūs drėkintuvai

Neleiskite pinigų brangiems oro drėgmę reguliuojantiems prietaisams. Geriau namuose pasistatykite kelis paparčius. Jie išskiria drėgmę proceso, vadinamo transpiracija, metu – kai apatinėje lapo dalyje esančios poros „prakaituoja“ ir išskiria taip reikalingą drėgmę.

Turi gydomųjų galių

Senovės Egipte alavijas buvo žinomas kaip „nemirtingumo augalas“ ir buvo naudojamas žaizdoms gydyti. Šiandien žmonės paprastai naudoja alaviją saulės nudegimų skausmui numalšinti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Alavijo nauda ir grožio receptai, kuriuos būtina išmėginti

Skatina kūrybingumą

Kitą kartą, kai patirsite rašymo bloką, keliaukite į vietinę oranžeriją (arba į didelę gėlių parduotuvę). Pasak „Costa Farms“ sodo eksperto, spalvingi krotonmedžio lapai įkvepia ir suteikia energijos savo aplinkai – taip pat ir jums!

Sumažina alergijų

Jei kiekvieną žiemą dėl dulkių jus kamuoja sloga, jums reikia kelių kuokštinių chlorofitų. Šio augalo lapai sugeria alergenus (tokius kaip dulkės) – per dvi dienas jis gali pašalinti beveik 90 proc. kambaryje esančių toksinų.

Vida Press nuotr./Kuokštinis chlorofitas
Vida Press nuotr./Kuokštinis chlorofitas

Valo orą

Jei norite būti tikri, kad oras, kuriuo kvėpuojate namuose, yra švarus ir sveikas, jums reikia gebenės lipikės. NASA mokslininkai išaiškino, kad tai yra orą valantis namų augalas numeris vienas, kadangi jis geriausiai sugeria formaldehidą.

TAIP PAT SKATYKITE: Kodėl nereikėtų miegamojo paversti oranžerija?

Suteikia energijos

Kadangi raudona yra stimuliuojanti spalva, sukelianti apetitą ir suteikianti energijos, raudonoji aglaonema jūsų namams suteiks visus aukščiau išvardintus privalumus. Laikykite ją vonios kambaryje – rytais ruošiantis greičiau pabusite.

Padeda susikaupti

Vienas atliktas tyrimas parodė, kad studentai buvo net 70 proc. dėmesingesni, kai auditorijoje buvo augalų. Yra daugybė augalų rūšių, galinčių išgyventi biuruose, kur mažai šviesos, tačiau bambukas jūsų darbo erdvei suteiks taip reikalingo fengšui pojūčio.

Mažina stresą

Pasak žurnalo „Journal of Environmental Psychology“, žydintys namų augalai (tokie, kaip anturis) padeda sumažinti stresą. Kiekvienam jūsų būsto kambariui šis augalas būtų neprošal, ar ne?

Ramina akis

Dauguma žmonių tiki, kad viskas, ką reikia padaryti, kai akys yra pavargusios ar sudirgusios (galbūt po daugybės prie kompiuterio ekrano praleistų valandų), tai pažiūrėti į skindapą. Tai numalšina įtampą akyse. Taip pat tikima, kad žiūrėjimas į šį augalą padeda išvengti glaukomos ir kataraktų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sukulentai – idealūs augalai nerūpestingiems šeimininkams

VIDEO: VDU botanikos sodo specialistė pataria, kaip persodinti orchidėjas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius