Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 05

17 būdų panaudoti medų

Veikiausiai sutiksite, kad medus tikras gamtos stebuklas, gebantis mūsų sveikatai ir grožiui dovanoti pačias tobuliausias dovanas. O kadangi šis metų laikas itin permainingas, skubame atsukti medaus stiklainėlius ir mėgautis, kad neprikibtų pikto linkinti bacila.
Medus
Medus / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Gydymas

Portalas Ji24.lt siūlo būdų, kaip panaudoti medų. Išbandykime!

  • Medaus ledinukai nuo gerklės skausmo ir kosulio. Pasigaminkite: jums reikės 250 g medaus ir 2 valg. š. trintos šviežios imbiero šaknies. Viską sudėkite į puodą storomis sienelėmis bei dugnu ir virkite, kol masė taps tiršta. Supilstykite į nedideles formeles (turėtų gautis 15 ledinukų) ir palikite sustingti. Per dieną jų suvalgykite 3–5. 
  • Pasigaminkite muilo. Į dubenį įpilkite 100 ml karšto vandens, sudėkite ¾ puodelio tarkuoto muilo ir sumaišykite su ¼ puodelio avižinių dribsnių, 1 valg. š medaus, 1 valg. š. migdolų aliejaus. Viską dėkite į karšto vandens vonelę, gerai išmaišykite, o kai gausite vienalytę masę, supilstykite į formeles ir palikite sustingti.

Taip pat skaitykite: 5 naktinės svorio metimo strategijos

  • Pasidarykite kaukę lūpoms. Vasarą po gausių saulės vonių, o šaltuoju sezonu, stojus žvarbiems ir permainingiems orams, lūpos neretai tampa sausos ar ima šerpetoti. Ir čia gali padėti natūralus medus. Jį užtepusios ant lūpų ir palaikiusios apie 10 min., tiesiog nulaižykite. Jei turite daugiau laiko ir norite, kad medaus kaukė būtų dar veiksmingesnė, prieš tepdamos medų, lūpas pamasažuokite minkštu dantų šepetėliu.
  • Greitoji pagalba peršalus. Sutrinkite 4 česnako skilteles ir sumaišykite su 4 valg. š. šilto medaus (jis turi būti skystas), įberkite ½ arbat. š. aitriosios paprikos miltelių. Viską gerai suplakite ir vartokite kas kelias valandas. Tinka, kai kosite, sloguojate, jaučiate peršalimo simptomus.
  • Veido kaukė sausai odai. Jums reikės po ½ puodelio vandens, avižinių dribsnių, pieno bei 1 valg. š. šviežio medaus. Viską sudėkite į puodą ir virkite maždaug 5–6 minutes. Kai atvės, gautą masę naudokite kaip kaukę veidui ar kūnui. Po 10 min. nuplaukite.
  • Kūno prausiklis. Sumaišykite 1 puodelį migdolų aliejaus su ½ puodelio medaus, ½ skysto muilo, 1 valg. š. vanilės ekstrakto. Viską gerai suplakite ir naudokite saldžioms ir kvapnioms maudynėms.
  • Išvalykite organizmą. Kaip žinote, užterštas organizmas labai greitai užpuolamas bakterijų ir virusų. Taigi į pagalbą pasitelkite 500 g medaus, 5 citrinas ir 5 česnakus. Nuplautas citrinas ir nuluptus česnakus sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Viską sumaišykite su medumi. Palikite pastovėti savaitei tamsioje vietoje, o vėliau perkoškite ir vartokite po arbatinį šaukštelį ryte ir vakare.
  • Išvenkite spuogų. Sumaišykite 2 valg. š. medaus su žiupsneliu cinamono ir naudokite gautą masę veidui valyti bei inkštirams pašalinti. Užtepkite jos šiek tiek ant veido, švelniais judesiais įmasažuokite ir nuplaukite vėsiu vandeniu. Naudokite ne dažniau kaip kartą per savaitę. 

Taip pat skaitykite: Pasidarykime pačios: anticeliulitinis kūno šveitiklis

  • Atgaivinkite suskilinėjusią kulnų odą. Jums reikės 1 puodelio šilto medaus, kelių valg. š. pieno, 1 apelsino sulčių. Viską gerai sumaišykite ir gautą masę tepkite ant probleminių pėdų vietų. Palaikykite 45 minutes, o po to galite naudoti pemzą, kad pašalintumėte negyvas odos ląsteles. Vėliau nuplaukite šiltu vandeniu. 
  • Skanios lūpytės – gaminame lūpų balzamą. 2 valg. š. kokosų aliejaus, 2 valg. š. bičių vaško ir 1 valg. š. taukmedžių sviesto ištirpinkite karšto vandens vonelėje, o kai vos pravės, galite įlašinti kelis lašus mandarinų eterinio aliejaus. Supilstykite masę į formeles ir palikite sustingti. 
  • Išsivirkite imunitetą stiprinančios arbatos. Jums reikės: 2 valg. š. trintos kalendros, 2 valg. š. trinto kardamono, ½ arbat. š. juodųjų pipirų žirnelių, 1 arbat. š. šviežios tarkuotos imbiero šaknies, 8 valg. š. medaus, 4 puodelių vandens, 1 žaliosios citrinos, 8 didelių baziliko lapelių. Kaip gaminti? Kalendrą, kardamoną ir pipirus sudėkite į keptuvę ir pakaitinkite kelias minutes. Puode užvirinkite vandenį ir išjunkite viryklę. Tuomet sudėkite medų, kalendrą, pipirus, kardamoną, imbiero šaknį bei bazilikus. Dar pavirinkite 5 minutes, vėliau perkoškite ir patiekite su žaliosios citrinos griežinėliais. 

Taip pat skaitykite: 10 meilės filmų, kurie suvirpins širdį

  • Šalavijų ir medaus sirupas nuo kosulio. Jis kovoja su virusais, bakterijoms, malšina uždegiminius procesus. Jums reikės 1 puodelio šviežių šalavijų lapelių, 1 puodelio medaus. Šalavijo lapelius nuplaukite ir gerai nusausinkite, suberkite į stiklainį, užpilkite medumi. Palikite savaitei vėsioje ir tamsioje vietoje, vėliau nukoškite ir laikykite šaldytuve. Vartokite 2–3 kartus per dieną po 1 arbat. š. 
  • Veido prausiklis. Jums reikės 3 valg. š. medaus, 1 valg. š. citrinų sulčių, kelių lašelių levandų aliejaus. Viską sumaišykite nedideliame dubenyje ir laikykite šaldytuve. Gautą masę užtepkite ant veido švelniai masažuodamos ir palikite kelioms minutėms. Nuplaukite šiltu vandeniu. 
  • Išvalykite organizmą ir numeskite svorio. Sumaišykite 1 arbat. š. medaus su ½ arbat. š. cinamono, tačiau rinkitės ekologišką, kadangi vertėtų paminėti, kad cinamono yra ne viena rūšis ir kad padauginti jo nereikėtų. Kodėl? Jame yra kenksmingos medžiagos kumarino, kuris gali pakenkti vidaus organams (kepenims, inkstams). Todėl sveikos mitybos žinovų labiausiai vertinamas Ceilono cinamonas, kuriame kumarino, palyginti su kitomis rūšimis, išties yra nedaug. Tačiau  atskirti jį iš daugybės yra gana sudėtinga. Norint įsigyti tikrai kokybišką cinamoną, geriausiai pirkti jį ekologiškų prekių parduotuvėje. Cinamonas jau nuo seniausių laikų pasitelkiamas kinų ir ajurvedos medicinoje gydant gripą, virškinimo sutrikimus. Jame gausu kalcio, geležies, mangano, gydančiųjų eterinių aliejų. Užpilkite medaus ir cinamono masę verdančiu vandeniu ir gerkite pravėsusį gėrimą likus pusvalandžiui iki pusryčių, taip pat vieną porciją likus valandai iki miego.
  • Veido šveitiklis nuo inkštirų. Labai paprasta ir efektyvu, tad būtinai išbandykite. Jums reikės pusės citrinos, 1 arbat. š. medaus, žiupsnelio cukraus. Taigi, ant citrinos puselės uždėkite medaus ir užbarstykite cukraus. Tuomet masažuokite problemines veido vietas. Šis būdas jums padės pašalinti negyvas odos ląsteles ir tuo pačiu pašalinti inkštirus, sutrauks išsiplėtusias poras. Po procedūros nuplaukite veidą vėsiu vandeniu.
  • Kūno šveitiklis. Itin puikus būdas odai sugrąžinti švelnumą ir spindesį. Tereikės 2 dalių avižinių dribsnių, sutrintų iki miltelių konsistencijos, 1 dalies migdolų aliejaus, 1 dalies medaus. Viską gerai išmaišykite ir tepkite ant veido ir kūno odos, įmasažuokite, o po poros minučių nuplaukite.
  • Arbata, greitinanti medžiagų apykaitą. Jums reikės 1 puodelio medaus, 2 valg. š. trintų pankolių sėklų, 2 valg. š kalendrų sėklų, 1 valg. š. kuminų sėklų. Medų supilkite į švarų stiklainį, suberkite trintas sėklas ir gerai išmaišykite. Palikite stiklainį šaldytuve kelioms savaitėms. Kaip naudoti? 1 valg. š. medaus su sėklomis užpilkite puodeliu šilto vandens ir gerkite, kai kamuoja pilvo pūtimas, persivalgote, kadangi šis gėrimas greitina medžiagų apykaitą.

Medus – biologiškai aktyvi priemonė, todėl išoriškai naudoti tinka ne visiems. Natūralaus medaus naudoti nerekomenduojama: esant alergijai medui, išsiplėtusioms kraujagyslėms, sergant cukriniu diabetu.

Pasitaiko tokių atvejų, kai žmogus valgo medų bei jo produktus ir alerginių reakcijų nekyla. Tačiau  patepus, odą išberia. Norint išvengti tokių netikėtumų, rekomenduojama iš pradžių pasitepti tik nedidelį odos plotelį, palaikyti apie 10 min. ir nuplauti vandeniu. Odos reakciją reikėtų stebėti apie parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius