-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 05

7 didžiausios skalbimo klaidos

Atrodo, tik nusipirkote naują drabužį, išskalbėte, o jis atrodo taip, tarsi būtų nešiotas ne vienerius metus: apibrizgęs, praradęs spalvą, išsitampęs... Visi žinome, kad reikia atidžiai skaityti etiketes, kuriose nurodytos skalbimo taisyklės, tačiau tai ne visada padeda. Kokias klaidas darome dažniausiai?
Skalbiniai
Skalbiniai / Fotolia nuotr.

Netaisyklingai išskirstote skalbinius

Pavyzdžiui, maišote baltus su juodais ar spalvotais, purvinus su vos vos suteptais, kietesnio audinio drabužius su itin švelniais ir plonais... Taip, suprantama, kad kartais tingisi ir norisi viską sumesti vienon krūvon, tačiau gerai pamąstykite, ypač, jeigu trokštate, kad rūbai kuo ilgiau atrodytų gražesni, nenublukę, geresnės kokybės. Tai paprastas, tačiau iš tiesų labai veiksmingas patarimas.

Taip pat skaitykite: Kavos tirščiai – ir trąša, ir šveitiklis

Nepilkite skalbiklio tiesiai ant sausų drabužių

Viskas labai paprasta – šiuo atveju kur kas geriau drabužius išplausite, jeigu pirmiausia juos pamirkysite. Be to, kai kurios skalbiamosios priemonės, dėmių valikliai ir balikliai yra didelės koncentracijos ir gali ne tik išnaikinti dėmes, bet ir išblukinti spalvą. Na, o kaip tai atrodo, greičiausiai esate susidūrę realybėje, ar ne?

Džiovyklė: už ar prieš?
 
Kai neturite kur džiauti skalbinių – ji tikras išsigelbėjimas, tačiau jeigu galite, tuomet skalbinius visuomet džiovinkite gryname ore. Taip ne tik sutaupote elektros energijos. Specialistai tikina, kad taip mūsų drabužiams kur kas „sveikiau“ – įprastas džiūvimas yra švelnesnis būdas, be to, padeda rūbams išlaikyti formą.

Taip pat patariama jokiu būdu neperkrauti džviovyklės ir ją iškrauti iškart, kai tik skalbiniai tampa sausi – taip išvengsite susiglamžiusių audinių. Beje, ši taisyklė galioja ir skalbyklei – kuo ilgiau joje laikote drėgnus drabužius, tuo greičiau jie praranda formą, o džiūdami dar labiau susilamdo.


Nemaišykite kojinių, apatinių drabužių ir kitų drabužių
 
Geriausia apatinius drabužius, rankšluosčius ir patalynę, kojines bei kitus smulkius skalbinius skalbti atskirai. Taip ne tik higieniškiau, bet ir paprasčiau. Kitu atveju visi drabužiai susimaišo, o apie dingusias kojines galima parašyti ne vieną istoriją... Beje, liemenėles geriausia skalbti specialiame dėkle, kad jos išlaikytų formą.

Nepalikite neužtrauktų užtrauktukų

Toks paprastas dalykas, kaip pamirštas užtrauktukas, gali pridaryti nemalonių bėdų, pavyzdžiui, pažeisti ar sudraskyti drabužius, įsivelti į ploną audinį, subraižyti skalbyklės dureles.

Taip pat skaitykite: Apatinio trikotažo spalva ir jūsų asmenybė

Atsargiai – raudona!
 
Tarp baltų skalbinių įsimaišęs raudonas gali sugadinti nuotaiką ilgam. Taigi, kaip išsiaiškinti, ar tokie dažo kitus audinius? Patarimas paprastas: galite sušlapinti raudoną drabužį ir tuomet patrinti jį baltu audiniu. Pastarasis pakeitė spalvą? Vadinasi, skalbkite atsargiai!

Kitas būdas – įmeskite į skalbyklę seną baltą kojinę su raudonais drabužiais ir tuomet lengvai išsiaiškinsite, ar tikimybė baltiems skalbiniams pakeisti spalvą į švelniai rožinę išties egzistuoja.
 
Pamirštate išvalyti skalbyklę 

Prižiūrėkite: nepamirškite pašalinti kalkių nuosėdų (tam tinka paprasčiausia citrinų rūgštis), išvalyti, pašalinti viduje susikaupusių nešvarumų, palikti praviras dureles, kad skalbyklė galėtų džiūti ir joje nesikauptų pelėsis ir t. t. Šie paprasti patarimai ne tik padės jums išlaikyti savo skalbinius kuo ilgiau naujesnius, bet ir neužims daug laiko.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius