Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 16

Aromaterapijos specialistė J.Gaučaitė: „Eteriniai aliejai gali prišaukti ir meilę, ir laimę“

Su Jorūne Gaučaite galima valandų valandas kalbėti apie kvapus – vieną dieną eteriniai aliejai ją įtraukė taip, kad tapo itin svarbia gyvenimo dalimi.
Jorūnė Gaučaitė
Jorūnė Gaučaitė / Svetlana Batura nuotr.

„Eteriniai aliejai veikia žmogaus nuotaiką, gelbsti nuo liūdesio ir padeda atsipalaiduoti ar sutelkti dėmesį, tačiau labai svarbu neužkibti ant neišmanančiųjų kvapų galios kabliuko, – teigia aromaterapijos specialistė, visada su savimi besinešiojanti eterinio aliejaus buteliuką. – Kai kartais paklausau, ką kalba kai kurie aromaterapijos žinovai, pasidaro baisu – jų patarimai gali pakenkti žmogui, todėl noriu pasidalinti savo mintimis ir patarimais apie kvapus, eterinių aliejų galią ir jų teikiamą naudą“, – sako Jorūnė Gaučaitė, pasaulį stebinanti dar ir ypatingomis aromaterapinėmis žvakėmis, kuriose slepiasi teigiama energija.

Paklausta, kaip save apibūdintų, mergina sako, kad visame kame siekia perfekcionizmo. „Neslėpsiu – esu perfekcionistė tiek sau, tiek kitiems. Esu labai reikli, nors galbūt tai kartais ir trukdo, tačiau tam tikri tikslai ir iššūkiai į mano gyvenimą ateina greičiau nei aš tikiuosi pati, todėl manau šios savybės tik padeda. Nuoširdumas, atvirumas, perfekcionizmas – tai mano veikloje yra kertinis dalykas“.

– Jorūne, jūsų gyvenime daug įdomių posūkių – mokėtės kelių dalykų, vėliau atsirado aromaterapija...

– Esu iš Šiaulių – po 12 klasės tiek daug visko troškau, kad nesupratau, ko iš tikrųjų noriu. Pavyzdžiui, mąsčiau važiuoti į Afriką savanoriauti, tačiau kai pradėjau tvarkytis dokumentus, supratau, kad fiziškai neatlaikysiu didelio skiepų kiekio. Tai mane sustabdė ir tada, dar tiksliai nežinodama, ko noriu, pradėjau studijuoti gana universalų dalyką – viešąją komunikaciją, juolab, kad komunikavimas mano stiprioji pusė (juokiasi).

Svetlana Batura nuotr. /Jorūnė Gaučaitė
Svetlana Batura nuotr. /Jorūnė Gaučaitė

Tačiau po kiek laiko supratau, kad mane domina dar ir teisė, tad tuo pačiu metu tame pačiame universitete pradėjau teisės studijas. Turbūt įsivaizduojate, kad tada mano studijos tapo itin intensyvios, aš neturėjau laiko kada dirbti ir mano gyvenimas buvo vien tik mokslas. Sesijos ir egzaminai išties vargino, bet supratau, kad kelio atgal nebėra. Visada buvau sveika, pas gydytojus nesilankydavau, bet organizmas patyrė, kad krūvis didžiulis – pajutau imuniteto silpnėjimo pasekmes. Man buvo šokas – juk niekada niekuo nesiskundžiau, o ir cheminiai vaistai mūsų šeimoje nebuvo prioritetas – pirmenybę teikdavome natūralioms priemonėms.

Tais pačiais metais rankose atsirado naktinio jazmino aliejaus buteliukas. Žinote, kaip kartais gyvenime būna – kai pasijauti laiku ir vietoje? Taip ir atsitiko – pamažu į mano gyvenimą atėjo eteriniai aliejai ir aš pradėjau džiaugtis jų suteikiamomis galiomis. Įdomiausia tai, kad natūralus jazminų žiedų kvapas niekada nebuvo mano favoritas – jie nekvepėdavo. O štai eterinis – tiesiog varo iš proto. Vėliau jau net eidama laikyti egzaminų, uosdavau jų aromatą, kadangi man jazminai suteikdavo pasitikėjimo savimi ir vidinio balanso, ko labai trūko. Dabar, jeigu laukia kažkoks iššūkis, egzaminas ar kiti išbandymai, jazminų aliejus tiesiog nepakeičiamas.

Neslėpsiu tai ir afrodiziakinis aliejus, tačiau kiekvienas eterinį aliejų turėtų atrasti pats, nereikėtų leistis į kokias nors taisykles, vadovėlius, literatūrą ar kitų žmonių įžvalgas. Nes visa tai juk ir sukurta remiantis kitų patirtimi, sukeltais pojūčiais. Yra asmenybių archetipai, kurie priskiriami tam tikriems eteriniams aliejams, ir kai aš save pradėjau analizuoti, supratau, kad esu ta gėlinė asmenybė, kadangi gėlės visada bus ta eterinių aliejų klasė, kuri labiausiai traukia, yra įdomiausia, padeda tada, kai reikia, skirtingais gyvenimo atvejais.

Kiekvienas eterinį aliejų turėtų atrasti pats, nereikėtų leistis į kokias nors taisykles, vadovėlius, literatūrą ar kitų žmonių įžvalgas.

Pavyzdžiui, kad ir rožė – jos nemėgdavau, galvojau, kad tai skirta senjorams, tačiau vėliau atradau iš naujo, kvapas mane sužavėjo. Ilgainiui nusprendžiau gilintis į aromaterapijos mokslus, tiesa, prie to prisidėjo ir patirtas nuovargis, stresas, noras visa tai įveikti natūraliomis priemonėmis.

– Esate ir vienos įmonės direktorė, kuriate ypatingas žvakes. Kodėl būtent žvakės?

– Aš intensyviai mokiausi, o kai reikėjo rašyti bakalaurinį darbą, supratau, kad noriu jį susieti su tuo, kas man aktualu – o domėjausi, kaip jau suprantate, įvairiais kvapais. Taip mane gyvenime atsirado įmonė „Freshdeli“, kurioje šiuo metu esu direktorė. Dabar galima pasakyti, kad tai buvo tam tikri sąlyčio taškai, kai atsirandi ten, kur reikia. Iš pradžių žvakes kūrėme tik sau ir draugams – tai buvo pomėgis, kadangi norėjome eterinius aliejus išnaudoti įvairiose srityse. Tačiau atsitiko taip, kad kurdami žvakes ir naudodami eterinius aliejus, pagavome pagreitį – pas mane apsilankydavo moterys, siekiančios karjeros, norėdamos tiesiog pasikalbėti. Atrodė, kad jos turi viską – nuo karjeros iki puikios šeimos ir socialinio statuso, tačiau vis pritrūkdavo to, kas viską apjungtų. Žvakės buvo būtent tai, ko reikia ir supratau, kad tai ir bus ypatingas atradimas.

Svetlana Batura nuotr./Jorūnė Gaučaitė
Svetlana Batura nuotr./Jorūnė Gaučaitė

Kiekviena žvakė yra kone išjausta, turi unikalų pergamentą, surašyti naudojami eteriniai aliejai, taip pat – kokiai energijai pritraukti ji skirta, nes eterinis aliejus – tai augalo siela. Mes į žvakes sudedame ne bet kokius aliejus ir ne be reikalo, nes kinų medicina remiasi penkių elementų teorija, sustiprina mus, apsaugo arba pritraukia energiją ir tam tikra prasme tai gali būti traktuojama kaip magija, nors aš to nelaikau kažkokiu stebuklu. Pavyzdžiui, į meilės žvakę sudedame visus afrodiziakinius aliejus, kuriuos pauosčius atbunda jausmai; ne be reikalo kuriami aliejų mišiniai, sinergijos.

Iš pradžių žvakes kūrėme tik sau ir draugams – tai buvo pomėgis, kadangi norėjome eterinius aliejus išnaudoti įvairiose srityse. Tačiau atsitiko taip, kad kurdami žvakes ir naudodami eterinius aliejus, pagavome pagreitį.

Man visada buvo įdomu sužinoti, kodėl kinai gyvena ilgiau negu mes? Todėl, kad jie gydo kūną ir sielą dar neatsiradus fiziologiniams simptomams. Ko mes, būkime atviri, nemokame. Kinai moka atpažinti, stebėti save ir imasi gelbėtis eteriniais aliejais dar iki įsibėgėjant situacijai. Azijos rinką matau kaip savo šalį ir tikiuosi perimti dar daugiau filosofijos ir ją įgyvendinti kurdama.

Kai kuriame žvakes, groja muzika, mano komanda praktikuoja meditaciją, jogą, tai tam tikra sakralinė erdvė, todėl nesinori įsileisti bet ko, kad išbalansuotų kuriamą energiją. Mūsų erdvė – netipinė, kaip namuose. Mano komandoje dirba ir kurtieji, ne tik dėl to, kad norėjosi turėti socialiai atsakingą įmonę – šie žmonės įdeda tiek širdies, taip išjaučia produktą, be to, jų ir receptoriai yra aktyvesni.

Kai jūs paimate žvakę į rankas, tai paimate rankų darbą nuo ...iki. Stiklinės valomos rankomis, ir manau, kad energiją yra jaučiama. Kaip būtų galima būtų kurti energines žvakes, jeigu būtum piktas? Rinkoje turime tiek daug aromaterapinių produktų. O ką reiškia aromaterapija? Tai kvapų terapija, kuri turėtų būti kuriama tik organiniu pagrindu. Pavyzdžiui, jeigu jau naudojamas natūralus pupelių vaškas, jis neturėtų būti liejamas į pigius, metalinius ar plastikinius indelius – šaukštas deguto ir medaus statinę sugadina. Yra penkios sojų pupelių vaško kategorijos (to daug kas nežino), o mes ir perkame pačią brangiausią, kuri patikrinta dermatologų ir yra saugi.

Būtent dėl paties kokybiškiausio vaško mūsų žvakės dar ir tinka naudoti masažams. Šis vaškas puikiai susigeria, yra maišomas su natūraliu migdolų aliejumi, todėl idealiai tinka odai puoselėti.

Žvakėms naudojame visiškai organinį stiklą, natūralias dagtis, kurias siunčiamės iš vienuolyno Anglijoje, todėl jūsų nenuodija suodžiai. Mes esame atrinkę produktus taip, kad kiekviena sudedamoji dalis yra terapinė.

​ Man visada buvo įdomu sužinoti, kodėl kinai gyvena ilgiau negu mes? Todėl, kad jie gydo kūną ir sielą dar neatsiradus fiziologiniams simptomams. Ko mes, būkime atviri, nemokame ​

Dažnai manęs klausia, kodėl mūsų kuriamos žvakės nekvepia aštriau, stipriau? Turiu pasakyti, kad tikrai geras eterinis aliejus aštriai tikrai niekada nekvepės, jis turi švelnų terapinį poveikį. Eteriniai aliejai taip pat kruopščiai atrinkti – perku tik iš keleto tiekėjų, esu susipažinusi ne tik su jais, bet ir su jų šeimomis. Manau jau geriau vieną brangų aliejų įsigyti negu daugybę pigių. Čia taip pat vyrauja daugybė niuansų, tad atrasti tikrai gerą nėra paprasta. Brangiausi yra rožių, nerolio, jazminų aliejai, nes jų išgavimo būdas yra labai sudėtingi, todėl mokėdami kelis eurus už šių augalų aliejų jūs tikrai negaunate gero ir kokybiško produkto. Stebina net matyti tokias kainas, kai žinai visą išgavimo procesą (juokiasi).

Žinoma, susiduriu su konkurencinės rinkos iššūkiais, net esu sulaukusi piktų skambučių. Nors iš pradžių buvo šokas, tačiau supratau, kad einu teisingu keliu.

Turiu pasakyti, kad tikrai geras eterinis aliejus aštriai tikrai niekada nekvepės, jis turi švelnų terapinį poveikį.

Kuriame analogų neturinčius kūrinius ir džiaugiamės, kad šios energijų žvakės griauna mitą apie tai, kad Lietuvos gyventojai yra primityvūs, paviršutiniški ir ieškantys tik aštriai kvepiančių, pigių, terapinio poveikio neturinčių produktų. Anaiptol, vis didėjanti šių žvakių paklausa rodo, kad einame teisingu keliu ir skatina mus kurti vis daugiau.

Tačiau apmaudu darosi kuomet kitos įmonės užuot kūrusios, užsiima banaliu kopijavimu ir masine gamyba. Jie bando kopijuoti mūsų tekstus, koncepciją, pozicionavimą ir naiviai galvoja, kad sėkmės esmė – gudri rinkodara. Tačiau manau būtina suprasti, kad esmių esmė – prisibelsti ir su meile sušildyti žmonių širdis, o tai padaryti gali tik iš širdies į širdį.

– Kaip atsidūrėte Londone ir pakliuvote mokytis pas vieną garsiausių pasaulio aromaterapeutų?

– Londonas man buvo pakankamai nemažas iššūkis, kadangi aš visą gyvenimą gyvenau pakankamai sėsliai ir staiga viską keisti nebuvo taip paprasta ir lengva. Man nebeužteko bazinių, buitinio lygio aromaterapijos žinių, todėl pradėjau skaityti knygas, susižavėjau visame pasaulyje žinomu aromaterapeutu Gabrieliu Mojay. Pamačiau, kad jis veda Londone kursus ir nusprendžiau nuskristi sudalyvauti. Norėjau sužinoti ar tai, kas jis sako, yra tikra, nes jo knygas reikėtų paskaityti visiems – ten viskas apie eterinius aliejus – nuo istorijos iki chemijos ir net to, ko nesuprantame. Galvojau, ar tikrai pateksiu pas jį ir labai apsidžiaugiau, kai gavau teigiamą atsakymą.

Nemoku apsakyti, koks apėmė jausmas, kai su juo susipažinau – supratau, jog noriu išmokti viską; kad šis žmogus – tai mano profesinis mentorius, iš kurio norisi mokytis. Po to savaitgalio kursų jaučiausi kaip transe, supratau, kad atradau vietą, kur noriu būti ir kad gyvenimas ne be reikalo sudėliojo viską taip, kaip turi būti.

Pradėjau diskutuoti su Gabrieliu, ar įmanomos studijos, nes ir priėmimas nėra lengvas, reikia daug bazinių, anatomijos žinių, nebuvo taip – nusiperki bilietus ir skrendi. Teko ir papildomai pasimokyti. Taigi, dirbau nuo pirmadienio iki penktadienio, tada po darbų išskrisdavau į Londoną, o pirmadienį grįždavau – tokiu tempu gyvenau beveik pusantrų metų. Aštuonios valandos mokslų su kelių minučių pertraukomis.

Svetlanos Baturos nuotr./Aromaterapijos specialistės Jorūnės Gaučaitės žvakės
Svetlanos Baturos nuotr./Aromaterapijos specialistės Jorūnės Gaučaitės žvakės

Dažniausiai mes eterinius aliejus suprantame labai primityviai – vieni atpalaiduoja, kiti – tonizuoja, treti – stimuliuoja ir pan. Tačiau iš tikrųjų jie varijuoja tarp 5 tradicinės kinų medicinos elementų, tarp farmacinio ir psichologinio – emocinio lygio, vadinasi, apima labai daug. Viskas buvo taip rimta, kad buitinis apsiskaitymas mane tik sugadino, negalvojau, kad aromaterapija toks sudėtingas mokslas. Neslėpsiu, buvo nelengva, bet tokiais momentais mane gelbėdavo eteriniai aliejai , pavyzdžiui, nerolis, kuris ramina, padeda atsipalaiduoti.

Dažniausiai mes eterinius aliejus suprantame labai primityviai – vieni atpalaiduoja, kiti – tonizuoja, treti – stimuliuoja ir pan. Tačiau iš tikrųjų jie varijuoja tarp 5 tradicinės kinų medicinos elementų, tarp farmacinio ir psichologinio – emocinio lygio, vadinasi, apima labai daug.

– Ką manote apie aromaterapijos specialistus Lietuvoje?

– Visų pirma, manau, kad į aromaterapiją reikia žvelgti kur kas rimčiau. Aišku, Lietuvoje yra puikių specialistų, tačiau tikrai ne tiek daug, kiek pozicionuojama viešojoje erdvėje. Įvairūs kvapų specialistai ir aromaterapeutai negali tokiais vadintis, jeigu yra išklausę vieną ar du seminarus. Na ką galime pasakyti, kai populiariame renginyje girdi pasakojant kitoms, jog eterinius aliejus galima pilti ant odos, lašinti po liežuviu? Lašinti ant odos jokiu būdu negalima, nes absorbcija yra labai didelė, kita vertus tai pavojinga – gresia nudegimai, alergijos ir pan.

Atsiranda vis daugiau informacijos apie tai, kaip žmonės nukenčia nuo eterinių aliejų naudojimo, patiria šalutinių reiškinių, ir visa tai susiję su tuo, kad nėra atitinkamų žinių, kaip jais naudotis, kam reikėtų užkirsti kelią. Dėl šių priežasčių žmonės vėliau praranda pasitikėjimą eteriniais aliejais, kurie mums išties gali būti labai naudingi. Informacijos daug, tačiau ne visi šaltiniai yra tikslūs, todėl reikėtų šviesti visus ir klausyti bei tikėti profesionaliais aromaterapeutais. Jau nekalbu apie senyvo amžiaus žmones, vaikus, nėščiąsias, kuriems eterinių aliejų naudojimas remiasi dar kitomis indikacijomis. Kalbant apie saugą, tikrai yra spragų, todėl situacija turėtų būti valdoma.

– Ar renkantis aliejų kreiptis į visada patartumėte kreiptis į specialistus?

– Manau, kad specialistai yra neišvengiami, nes jeigu tu nori efektyvaus terapinio poveikio, ne tik kvepinti namus, reikėtų pasitarti su profesionalais. Profesionalus aromaterapeutas parenka tokius eterinius aliejus kartu su žmogumi, kuris labiausiai atitinka jo poreikius ir pageidavimus.

Reikia žinoti, kam naudojate eterinį aliejų, taip pat maišyti su baziniais aliejais, kremais, šampūnais ir pan. Saugi norma – iki 15 lašų. Nepatarčiau vartoti eterinio aliejaus kitaip nei kad išoriškai – manau jį gerti tikrai pavojinga ir rizikinga. Grynas aliejus taip pat neturėtų būti pilamas tiesiai ant odos, tai labai irgi rizikinga, nes gali sukelti alergijas ir kitus nemalonius šalutinius poveikius.

Naudodami eterinius aliejus mes dažnai pamirštame chemiją, o tai labai svarbus dalykas. Juk viename eteriniame aliejuje yra daugiau negu 100 cheminių komponentų. Aldehidai, fenoliai, ketonai, laktonai, kumarinai – cheminės grupės, kurios gali jautrinti odą ar sukelti sudirginimą, todėl jų naudojimas turėtų būti atidesnis. Tai yra pagrindiniai, baziniai dalykai į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį.

Svetlanos Baturos nuotr./Aromaterapijos specialistė Jorūnė Gaučaitė
Svetlanos Baturos nuotr./Aromaterapijos specialistė Jorūnė Gaučaitė

Aliejus galima panaudoti ir naudingai, ir pakenkti, kai to neišmanome. Cheminiais vaistais gydomės, o nesuprantame, kad galime sau padėti natūraliais dalykais. Eterinių aliejų tinkamas naudojimas ne kiek gydo pačią ligą, bet pristabdo, palengvina jos eigą neleidžia daugintis ligą sukeliančioms bakterijoms. Pavyzdžiui, psoriazė – eteriniai aliejai gali sušvelninti pojūčius, apie depresiją, stresą jau ir nekalbu. Eteriniai aliejai ir gydo, ir praturtina emociškai, ir dar kvepia – ar gali būti geresnis dalykas? (šypsosi).

– Akivaizdu, kad planų ir svajonių jums netrūksta. Kas labiausiai džiugina šiuo metu?

– Džiaugiuosi, kad mūsų kuriamas žvakes atranda užsienio rinka, juokauju, kad pati gyvenu žvakėse, eteriniuose aliejuose. Mūsų kuriamos žvakės remiasi penkių elementų teorija, kinų medicina, o rytai man labai įdomūs, Kinija artima širdžiai, todėl aš planuoju kelionę į Azijos šalis, kad dar labiau sustiprinčiau tai, ką kuriame, pažinčiau kultūrą.

Ar turiu laiko asmeniniam gyvenimui? Darbo nepavadinčiau darbu – aš labai daug laiko praleidžiu bendraudama su savo klientais ir komanda, kurie man kaip šeima. Dirbu nemažai, būna ir – nuo 10 iki 12 valandų per dieną, tačiau tuo džiaugiuosi, gyvenu savo hobiu ir esu labai patenkinta.

Mano klientės sako, kad kai pradėjo deginti šias žvakes, atrodo, kad viskas susitvarkė jų gyvenime ir namai pakvipo laime. Kurdami ir stengiamės vadovautis šia mintimi (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius