Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 05

Elektros prietaisams ne vieta sąvartyne

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos yra viena labiausiai augančių ir viena pavojingiausių atliekų rūšių pasaulyje. Nepaisant nuolat griežtėjančių šių atliekų tvarkymo reikalavimų, labai dažnai jomis atsikratoma netinkamai.
Mergina, rankose laikanti baterijas
Mergina laiko baterijas / Fotolia nuotr.

Ar pastebėjote, kad elektros prietaisai ima gesti vos pasibaigus gamintojo suteiktam garantiniam terminui? Kas tai? Galbūt nesėkmė? Ne. Tai – sąmokslas, kurio aukomis esame kiekvienas iš mūsų. Nauji elektros prietaisai sąmoningai gaminami iš nekokybiškų medžiagų, kad laikytų vos kelerius metus ir mes būtume priversti juos keisti naujais. Tuo pačiu tikslu nuolat kuriami nauji, neva tobulesni modeliai, o senieji išimami iš prekybos. Sakote, kam mesti lauk sugedusį prietaisą, jei jį galima pataisyti? Labai tuo abejojame. Nunešusi sugedusią mikrobangų krosnelę ar dulkių siurblį į taisyklą, greičiausiai išgirsite liūdną žinią, kad toks modelis jau nebegaminamas, todėl nauja detalė kainuoja beveik tiek pat kiek naujas prietaisas. Nesivarginsime spėlioti, ką tokiu atveju pasirinksite. Žinoma, spjausite į sugedusį prietaisą ir bėgsite pirkti naujo. Nekaltinkite savęs. Esate įsukta į besaikio vartojimo ratą ir vargiai iš jo ištrūksite.

 

Laimės nenusipirksite

Prietaisai greitai dėvisi, bet dar greičiau „pasensta morališkai“. Dažnai net nespėjame pasidžiaugti nauju pirkiniu, o jau po metų ar dvejų paaiškėja, kad jis atgyvenęs, nes buvo sukurta pažangesnė technologija. Šios nuolatinės inovacijų paieškos naudingos ne vartotojams, o gamintojams, kurie siekia vieno – padidinti pelną. Tuo tikslu kuriami raiškiau rodantys TV ekranai, švariau plaunančios indaplovės, galingesni kompiuteriai ir išmanesni telefonai. Šiame žūtbūtiniame kare už vartotoją svarbų vaidmenį vaidina reklama. Ji įtikina mus, kad tik turėdami pažangiausių technologijų prikimštą mobilųjį telefoną gyvensime visavertį gyvenimą: būsime laimingi, stilingi, mėgstami ir mylimi. Tačiau vos įsigijus išgirtąją prekę atsiranda nauja, daug pranašesnė. Taip ir vėl liekame it musę kandę.

Stipriausias spaudimas jaučiamas iš mobiliojo ryšio operatorių. Jie beveik veltui siūlo naujus mobiliuosius telefonus vien už pratęstą sutartį. Mielai pasiduodame jų vilionėms, nes senasis telefonas, nors puikiai veikia, jau šiek tiek pabodo, atrodo didokas ir nelabai patogus. Taip vis dar veikiantys mobilieji telefonai atsiduria atliekų krūvoje, kuri grėsmingai didėja. Paskaičiuota, kad 2005-aisiais pasaulyje buvo sukaupta 56 tūkst. tonų nenaudojamų mobiliųjų telefonų. Šioje atliekų krūvoje atsidūrė apie 7900 t vario, 178 t sidabro, 17 t aukso ir 180 kg platinos. Vos vienas procentas atliekų buvo perdirbtos. Štai taip švaistomi brangūs gamtos ištekliai, kurie galėtų ir turėtų būti panaudoti gaminant naujus prietaisus.

 

Teršia gruntą ir vandenį

Kiekvienas sąmoningas pilietis turėtų žinoti, kad netinkamos naudoti elektros ir elektroninės įrangos, išeikvotų galvaninių elementų ir akumuliatorių jokiu būdu negalima mesti į buitinių atliekų konteinerius. Apie tai informuoja ir specialus ženkliukas, kuriame pavaizduotas užbrauktas konteineris.

Šioms atliekoms ne vieta sąvartyne, pakelės griovyje ar pamiškėje, nes jose yra pavojingų medžiagų: gyvsidabrio, švino, kadmio, arseno, chromo, freono, kt.  Pasklidusios gamtoje, minėtos medžiagos užteršia gruntą, požeminius ir paviršinius vandenis, atmosferą, augmeniją ir gyvūnus. Per orą, vandenį, maistą patenka į žmonių organizmus ir gali sukelti įvairių negalavimų pradedant galvos skausmu ir pasunkėjusiu kvėpavimu, baigiant genetinėmis ligomis ir vėžiu.

 

Kur dėti panaudotas baterijas?

Prieš išmesdama į šiukšliadėžę išeikvotas baterijas, gerai pagalvokite. Jeigu rūpinatės mūsų planetos ateitimi ir savo artimųjų sveikata, verčiau to nedarykite. Ar žinote, kad baterijose yra mažiausiai 22 nuodingi aplinkai ir sveikatai elementai? Didžiausią grėsmę kelia baterijose esantys sunkieji metalai: švinas, gyvsidabris ir kadmis. Jei panaudotos baterijos ir akumuliatoriai išmetami į sąvartynus su buitinėmis atliekomis, jos pradeda irti ir skleisti medžiagas, kurios gali pakeisti cheminę dirvožemio sudėtį, nudeginti augalų lapus, gyvūnų odą. Iš aplinkos sunkieji metalai gali patekti į maistui auginamus augalus, būti išplauti į vandens telkinius ir iš čia atsidurti gyvūnų ir žmonių organizmuose. Jei primiršote, kaip sunkieji metalai veikia mūsų organizmą, skubame priminti, kad jie gali pažeisti DNR ir ląsteles, dėl to padidėja tikimybė susirgti vėžiu.

Pagal Europos Sąjungoje galiojančius reikalavimus akumuliatoriai ir baterijos turi būti surenkami ir perdirbami taip, kad būtų galima pakartotinai panaudoti visas šias atliekas sudarančias medžiagas. Išeikvotas baterijas ir akumuliatorių atliekas būtina rinkti, išskirti iš bendro atliekų srauto ir išmesti į specialius konteinerius, dėžutes ar kitokias talpyklas, kurias dažniausiai galima rasti prekybos centruose, degalinėse ir kitose baterijų ir akumuliatorių įsigijimo vietose.

 

Kai kurios pavojingos medžiagos

Švinas
Kaupiasi organizme, pažeidžia kepenis, nervų, virškinimo, širdies ir kraujagyslių sistemas. Net mažas švino kiekis gali sutrikdyti protinę ir fizinę vaikų raidą.

Gyvsidabris
Gyvsidabris kenkia smegenims ir inkstams, pažeidžia centrinę nervų sistemą. Ypač pavojingas besivystančiam vaisiui.

Kadmis
Sulėtina baltymų apykaitos procesus organizme, sukelia galvos skausmus, svaigulį, nemigą, pykinimą ir vėmimą. Didelė nikelio koncentracija padidina grėsmę susirgti širdies ligomis, prostatos ir plaučių vėžiu.

Arsenas
Sukelia odos pažeidimus, apsinuodijimą ir plaučių vėžį.

 

Verta žinoti

  • • Nereikalingus ar neveikiančius elektros prietaisus būtina priduoti į pavojingų atliekų priėmimo punktus arba išmesti į specialius šioms atliekoms skirtus konteinerius, kuriuos galite rasti prie didesnių elektrotechnika prekiaujančių parduotuvių.
  • • Kai kurios elektros ir elektroninės įrangos parduotuvės perkant naują prietaisą priima senąjį tos pačios rūšies prietaisą.
  • • Informacijos apie artimiausius pavojingų atliekų priėmimo punktus ieškokite internete (www.epa.lt) arba kreipkitės į savo miesto Savivaldybės aplinkos apsaugos specialistus. Tokią informaciją jums turėtų suteikti ir buitines atliekas surenkančios įmonės darbuotojai.
  • • Prieš atiduodant seną elektros ar elektroninį prietaisą, būtinai reikia išimti pašalinius daiktus, pavyzdžiui, maistą iš šaldiklio ar dulkių surinkimo maišelį iš dulkių siurblio.
  • • Būtina išsukti elektros lemputes iš šviestuvų, išimti baterijas iš visų elektroninių prietaisų, rašalo kasetes iš spausdintuvų.
  • • Nevalia patiems ardyti senos elektroninės įrangos siekiant atskiras jos dalis išmesti į rūšiavimo konteinerius, nes galima pakenkti sau ir aplinkai.
  •  

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos
Tai neveikiantys ar pasenę prietaisai, kurie veikdami naudojo elektros srovę iš elektros tinklo, baterijų ar įkraunamų nešiojamųjų akumuliatorių. Šios rūšies atliekos sutrumpintai vadinamos EEĮA.

 

Dideli namų apyvokos prietaisai
Šaldytuvai, šaldikliai, skalbimo mašinos, drabužių džiovintuvai, indaplovės, duonkepės, virtuviniai kombainai, gartraukiai, elektrinės viryklės, šildytuvai, radiatoriai bei ventiliatoriai, mikrobangų krosnelės, oro kondicionavimo prietaisai.

 

Smulkūs namų apyvokos prietaisai
Dulkių siurbliai, siuvimo, mezgimo mašinos, lygintuvai, gruzdintuvės, skrudintuvai, plaktuvai, smulkintuvai, sulčiaspaudės, kavamalės, elektriniai peiliai, plaukų džiovintuvai, skutimosi ir masažavimo prietaisai, epiliatoriai, rankiniai ir staliniai laikrodžiai, svarstyklės.

 

IT ir telekomunikacinė įranga
Delniniai kompiuteriai, spausdintuvai, stalo ir nešiojamieji kompiuteriai, kopijavimo ir fakso aparatai, skeneriai, laidiniai ir mobilieji telefonai.

 

Vartojimo įranga
Radijo aparatai, televizoriai, vaizdo kameros, vaizdo grotuvai, garso grotuvai, fotoaparatai, kitos garso bei vaizdo įrašymo ir atkūrimo priemonės.

 

Apšvietimo įranga
Fluorescencinės (liuminescencinės) lempos, didelio ryškumo išlydžio lempos, žemo slėgio natrio lempos, kita apšvietimo įranga.

 

Elektros ir elektronikos įrankiai
Grąžtai, pjūklai, siuvimo mašinos, tekinimo, šlifavimo, smulkinimo, pjovimo, kapojimo, kirpimo prietaisai; kalimo, kniedijimo, litavimo įrankiai; vejos pjovimo ar kitų sodo darbų įrankiai.

 

Žaislai, laisvalaikio ir sporto įranga
Elektriniai traukinukai, lenktyninių automobilių komplektai, rankiniai vaizdo žaidimų pultai, vaizdo žaidimai, elektroniniai treniruokliai, ėjimo, bėgimo takeliai, elektrinė smigių lenta ir kt.

 

Medicininiai prietaisai
Kraujospūdžio matavimo aparatai, cukraus kiekio kraujyje matuokliai, elektroniniai termometrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius