Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 21

Interjero dekoras 2017: olimpe – ekstravagantiški sprendimai

Šiais metais didžiausiose interjero dizaino parodose galutinai įsitvirtino tendencija namų interjeruose derinti nesuderinamus dalykus bei namus dekoruoti pasitelkiant ryškius akcentus.
Interjeras
Interjeras / Namų idėjų centro NIC nuotr.

Metai iš metų šios tendencijos apraiškos nedrąsiai pasirodydavo naujausiose gamintojų ekspozicijose. Šiemet apie tai kalbama vis garsiau, o ekspozicijos raibsta nuo netikėčiausių dekoro sprendimų.

Pasak Namų idėjų centre „NIC“ įsikūrusių dizaino salonų specialistų, nors šios tendencijos pasaulinėse parodose jau įsivyravo, lietuviai į savo namus ekstravagantiškus sprendimus įsileidžia dar nedrąsiai, pasilikdami prie konservatyvių ir jau pažįstamų interjero dekoravimo tradicijų.

Oda šalia plastiko, modernus dizainas šalia nostalgija dvelkiančių retro interjero elementų, šalti pilki ir balti tonai svetainėje šalia pastelinių spalvų virtuvės ir tamsiai žalio miegamojo, baldai iš natūralių medžiagų šalia išmaniųjų technologijų – šiais metais viskas egzistuoja greta.

Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras
Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras

Kuriant šiuolaikiškus namus, dizaino sprendimai prasideda jau nuo inžinerinių tinklų. Puikiausias to pavyzdys – sapnų gaudyklę primanantis radiatorius arba modernaus dizaino sprendinys – šalto metalo spalvos radiatorius iš lenktų plokščių. Tai – puikiausias pavyzdys kaip net ir inžinerinis sprendimas gali patapti namų interjero akcentu, erdvėje sukuriančiu išskirtinumo jausmą ir tai tik pradžia.

Pastaraisiais metais šildymo įrangos gamintojai kurdami gaminius atsižvelgia ne tik į praktinę paskirtį, bet ir į gaminio dizainą. Krosnelės, namams suteikiančios šilumą, patampa iš ties originalia interjero detale, taip sukurdamos ir jaukumą. Naujausio modelio krosnelės gaminamos vis mažesnių apimčių ir grakštesnių formų, o praktinės paskirties techninės specifikacijos tik auga.

Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras
Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras

Kuriant namų savastį, dekoras prasideda nuo durų. Jos ne tik praktinę saugumo, privatumo ar simbolinę, vartų į asmeninį pasaulį prasmę turintis objektas, bet gali būti ir namų interjero toną nusakantis reprezentacinis elementas. Juk žengiant į kiekvienus namus, būtent durys yra pirmas dalykas, kuris pasitinka visus lankytojus.

Dizaino parodose galima buvo išvysti gausybę novatoriško dizaino durų, su iki smulkiausių detalių išdirbtais elementais, o būtent naujos kartos skandinaviško dizaino durys labiausiai nustebino savo evoliucija.

Nors ir priskiriamos skandinaviško dizaino krypčiai, šios durys prasilenkia su tradiciniais sprendimais. Naujos kartos skandinaviško dizaino durys pasižymi lenktomis formomis ir itin ryškiomis spalvomis. Dekoruotos natūralios medienos lukštu, unikaliomis detalėmis ar išraižytos subtiliais ornamentais durys netruko įsitvirtinti ne tik Skandinavijos, bet ir kitų šalių rinkose.

„Lietuviai daugiausiai vertina skandinaviško stiliaus dekoro sprendimus, kurie pasižymi šiltomis pastelinėmis spalvomis. Toks sprendimas yra saugus, tačiau pabandykime paeksperimentuoti. Gyvybės į namus galima įnešti, integruojant nors po keletą ryškesnių spalvų ar ekstravagantiškų formų elementų. O jei procesas ir rezultatas džiugins, taip žingsnis po žingsnio galima paliesti įvairias savo namų vietas, atrandant joms kontroversiškiausius sprendimus“, – pasakoja Namų idėjų centro atstovas Nerijus Urbonavičius.

Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras
Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras

Norint žengti drąsesnį žingsnį ir namus padabinti ryškiu akcentu, specialistai rekomenduoja pasižvalgyti po naujausias tapetų kolekcijas, kuriose šiais metais galima išvysti išties beprecedenčių sprendimų. Tiems, kurie nedrįsta visas namų sienas dekoruoti su tapetais, interjero dizaineriai siūlo pradžioje pabandyti jais išklijuoti bent vieną sieną. Net ir viena plokštuma gali sukurti kitonišką, drąsią atmosferą.

Šių metų kolekcijose galima rasti nostalgiškas bei klasikinių vaikystės istorijų ir pasakų įkvėptų tapetų. Gamintojai savo kolekcijose siūlo refleksijas į gerai pažįstamų raštų motyvus ir dekoratyvinius XIX amžiaus pradžios geometrinius stilius. Jaučiama, kad įkvėpimo šių metų kolekcijoms buvo semiamasi ir iš Art Deco stiliaus architektūros: nuo akinančių mozaikos plytelių iki sodrių tropinės lapijos. Kolekcijose randama ir audinių tekstūros bei dizaino interpretacijų ar „miesto džiunglių“ tematikos, kurioje vyrauja gamtos, augalų ir gėlių motyvai.

Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras
Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras

Tekstilės gamintojai šiais metais kaip niekada anksčiau priartėjo prie gamtos motyvų ir vienareikšmiškai leido suprasti, kad madingiausia šių metų spalva yra gaiviai žalia, skaisti lapo žaluma, simbolizuojanti naują pradžią.

Kilimų, užuolaidų ar baldų apmušalų dizaino sprendimai taip pat išlaiko ryšį su gamta arba priešingai išsiskiria dideliais kontrastais tarp spalvų ar netikėtais dekoro akcentais. Spalvos varijuoja tarp šviesių gamtos ar ryškesnių atspalvių. Pagalvių apmušalai šiais metais vyrauja išmarginti spalvingais kvadratų motyvais, užuolaidos – iš tamsaus arba šviesaus atspalvių žakardo audinio ,kurį vainikuoja kitoniški žali akcentai.

Ne paslaptis, jog vien eksperimentuojant su patalpos apšvietimu ir jį keičiant toje pačioje erdvėje galima sukurti daugialypę atmosferą. Naudojama LED ir OLED technologija bei trimačiai spausdintuvai įgalino sukurti įvairiausių formų šviestuvus ar juos integruoti netikėčiausiose erdvėse. Kiekvienas šviestuvas namuose nebūtinai turi būti išskirtinės, iššaukiančios formos, tačiau net ir vienas raiškingesnis šviesos šaltinis namams gali sukurti netikėtą atmosferą.

Namų interjero stilių gali būti pačių įvairiausių – nuo klasikinio iki modernaus, nuo rytietiško iki skandinaviško. Kiekvienas turi tik jam būdingų spalvų, formų bei tekstūrų derinius, tačiau vien tuo neapsiribojama. Interjero dizaino pasaulyje viskas nuolat keičiasi, todėl galimybės improvizacijai ir kūrybai niekada nesibaigia, tereikia nebijoti eksperimentuoti.

Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras
Namų idėjų centro NIC nuotr. /Interjeras

Kauno Namų idėjų centre „NIC“ duris atvėrė naujausių interjero dizaino sprendimų ekspozicija, parengta pagal naujausias, šių metų kolekcijas. Ekspozicijos erdvėje interjero dizaineriai konsultuos lankytojus medžiagų derinimo, stiliaus pasirinkimo, patalpos išplanavimo, apstatymo, išdėstymo klausimais bei kitais, įrengiant savo svajonių namus aktualiais klausimais.

„Tiems, kas įsivaizduoja, kaip turėtų atrodyti jų namai, bet nori patarimų realizuojant idėjas, interjero specialistai suteiks konsultacijas medžiagų parinkimo klausimais, patars kaip geriau suderinti spalvas, padės išsirinkti tinkamus tapetus, baldus ar grindų dangą. Turintiems tik bendrą viziją ir nežinantiems, kaip ją paversti konkrečiomis idėjomis, interjero dizaineriai sukurs interjero stiliaus koliažą, padedantį vizualizuoti galvoje besisukančias mintis ir priimti sprendimą dėl norimo interjero“, – pasakojo interjero dizainerė Ieva Viesulienė.

Interjero dizainas iš vienos pusės yra neribota galimybė kurti, iš kitos – klaidus labirintas. Tam, kad nepasimesti ir išsirinkti tai, kas labiausiai tinka, visada verta kreiptis į specialistus, kurie padės įgyvendinti ne tik mažus pokyčius, bet ir realybe paversti dideles vizijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius