Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 16

Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė apie klaidas kuriant namus: „Liūdina tas lietuviškas parketinis provanso stilius“

Interjero kūrimas – sudėtingas dalykas. Ne visada tai, kas mums patinka, yra skoninga ir tinka namams. Interjero dizaineriai susiduria su pačiais keisčiausiais ir netikėčiausiais klientų reikalavimais bei norais. Tad kaip atrasti tą aukso viduriuką?
Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė
Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pakalbinome interjero dizainerę Gintarę Jarmalavičiūtę apie tai, kokios klaidos dažniausiai pasitaiko lietuvių interjere, ko derėtų vengti, o į ką kaip tik – atkreipti dėmesį, kad džiaugtumėmės jaukiais namais.

– Kokie interjero dizaino sprendimai labiausiai patinka lietuviams?

– Lietuviams patinka interjerai, kurie yra spalviškai ir tekstūriškai kuo arčiau gamtos. Medis, akmuo, tekstilė – tokios medžiagos manau yra priimtinos kiekvienam tautiečiui. Nors esame maža, bet erdvi šalis, kur kiekvienam žmogui dar vis yra svarbus ryšys su gamta, lietuviai renkasi šviesius interjerus, nes kaip ir Skandinavijoje pas mus mažai saulės.

Sakyčiau mūsų nacionalinis interjeras galėtų būti panašus į skandinavų, tik su drąsesniais sprendimais bei daugiau spalvų. Gal dėl to, kad ir lietuvių charakteris karštesnis nei šiauriečių (šypsosi).

Vida Press nuotr./Interjeras
Vida Press nuotr./Interjeras

– Interjero mados kinta, todėl įdomu, kas dabar stilinga, madinga ir patrauklu kuriant namus?

– Šiuo metu ant bangos yra tamsūs, prigesinti interjerai. Pilki atspalviai, juoda spalva. Tas vyrauja ne tik populiariuose baruose, bet ir naujausiuose privačiuose interjeruose. Netgi sakoma, kad juoda yra naujoji balta. Populiarios didelio formato plytelės, šiais metais ant bangos yra marmuras. Spalvos – pilkšvai melsva, gili žalia.

Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras.
Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras

Ir nors išvardinti dalykai dabar yra madingi, kiekvienas žmogus ateina su savo vizija pas interjero dizainerį. Tai yra labai gerai, nes ypač privačiuose interjeruose žmogaus vizija ir lūkesčiai – svarbiausi. Aklai tendencijomis nesivadovaučiau, nes interjeras kuriamas ilgam, o mados keičiasi kiekvienais metais.

– Sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama. Tačiau, sutikite, kartais pasitaiko įvairių netikėtumų kuriant interjerą. Ko patartumėte vengti?

– Man labai neskoningai atrodo harmonijos nebuvimas. Interjeras turi draugauti su pastatu, kuriame jis yra. Nepatinka, kai naujos statybos daugiabutyje mažo biudžeto butas yra bandomas įrengti klasikiniu stiliumi.
Klasikiniam interjerui, tam kad jis būtų skoningas, reikalingi nemaži pinigai. Visa kita – pigi imitacija. Dar liūdina tas lietuviškas parketinis provanso stilius. Provansas – tai originaliai pietinėje Prancūzijos dalyje gimęs kaimietiškas jaukus stilius.

Fotolia nuotr./Interjeras
Fotolia nuotr./Interjeras

Nemažai kreipiasi žmonių, kurie savo jėgomis įrenginėjo namus. Daugelis jų tik pačioje proceso pabaigoje pamato, kad pinigų investuota nemažai, bet kažkas ne taip, trūksta jaukumo ir harmonijos. Dažniausiai yra neišspręstas apšvietimo klausimas, pasirinktos medžiagos ir elementai nedera tarpusavyje.

Ką aš patarčiau? Geriausia – kreiptis į specialistus nuo pat pradžių. Jei vis tik žmonės pasiryžta tą nelengvą kelią įveikti vieni, reikėtų:

  • planuoti kuo racionalesnį erdvių išdėstymą;
  • negailėti apšvietimo taškų;
  • rinktis kelias medžiagas ir kelias spalvas ir jas naudoti visame interjere.

– Kiekvienas trokštame jaukių namų. Koks būtų universalus patarimas?

– Jaukumo visada priduoda natūralios medžiagos, ypatingai medis. O niūriai atrodo interjeras, kuriam išpildyti pasirinktos šaltos medžiagos ir spalvos.
Tas pačias šiuo metu taip populiarias pilką ir juodą reikėtų šiltinti natūralaus medžio elementais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius