Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 01 24

Interjero dizainerė pataria, kaip suplanuoti vonios kambarį

Vonios kambario projektavimas ir įrengimas – nemenką galvos skausmą keliantis etapas. Nuo ko pradėti? Kada pasirūpinti grindų šildymu? Ar bus reikalingas santechniko vizitas? O gal geriau vonios projektavimą patikėti specialistams? „Svarbiausia, prieš įrengiant vonią ar atliekant remontą, išsirinkti joje norimą įrangą bei baldus ir juos išdėstyti savo projektėlyje ant lapo, tuomet kiti žingsniai bus aiškesni ir planingi“, – pataria interjero dizainerė Audronė Litinskienė.
Vonios interjeras
Vonios interjeras / Fotolia nuotr.

Štai 8 klausimai, į kuriuos atsakę prieš imdamiesi vonios įrengimo ar remonto darbų išvengsite klaidų.

1. Kokią vonios įrangą ir baldus ketinate sutalpinti vonioje? Pasirinkimą dažniausiai lemia vonios dydis, šeimos sudėtis, gyvenimo būdas ir šeimininkų poreikiai. „Svarbu iš anksto žinoti, kokia įranga ir prietaisai jums bus reikalingi, ir pradėti jų paieškas. Vieni sprendimai, kaip stiklinės dušo sienelės ant plytelių ar vonios įranga su potinkinėmis sistemomis, reikalauja daugiau paruošiamųjų žingsnių, kitus įgyvendinti kur kas paprasčiau: atlikus visus apdailos darbus, užtenka pastatyti į vietą“, – sako šildymo valdymo sistemomis ir vonios įranga prekiaujančios  bendrovės „Tausana“ vadovas Rolandas Jurgelaitis.

2. Kokiam vonios kambario dizainui teikiate prioritetą? Kiekvieno šeimininko skonis skiriasi: galbūt jums patinka žaismingos spalvos, esate solidaus minimalistinio dizaino gerbėjas, o gal svajojate apie retro stilių? Pavartykite žurnalus, naršykite internete – čia tikrai pasisemsite idėjų, sužinosite naujausias tendencijas,  aptiksite jums priimtiniausius spalvų derinius. Pasirinkite interjero spalvas, norimus raštus. Nepamirškite pagrindinių optinių galimybių: horizontalios linijos vizualiai platina patalpą, vertikalios – aukština. Blizgių, šviesių, pastelinių atspalvių sienos ir grindys sukurs erdvės iliuziją.

3. Kur statysite pasirinktą inventorių? Galbūt jau išsirinkote vonios įrangą, baldus ir turite jų matmenis? Paprasčiausias planavimo metodas – pasirinkus reikiamą mastelį, nubrėžti kambario plotą ir nusibraižyti keletą galimų variantų. Interjero dizainerė A. Litinskienė pataria brėžiniuose nepamiršti tam tikrų atstumo standartų: „Tualetas ar bidė neturėtų būti pernelyg prispausti prie sienos, todėl geriausiai išlaikyti 50 cm atstumą. Svarbu susiplanuoti ir kriauklės, stalviršio aukštį – priklausomai nuo ūgio, jis turėtų būti nuo 75 iki 85 centimetrų. Maišytuvas paprastai montuojamas 110 cm aukštyje, nors yra įvairiausių skaičiuoklių. Jei vonios patalpa nedidelė, pagal vonios kraštą ar prieš dušo kabinos duris turėtų likti 70–80 cm laisvas atstumas, kad liktų vietos apsisukti.“

Internete galima rasti nemokamų programėlių, su kuriomis projektavimas ypač lengvas ir patogus, dažnai suteikia galimybę apžiūrėti projektą trimatėje erdvėje, pažaisti su detalėmis ir spalvomis. Tai padės apsispręsti ir išvengti klaidų.

4. Dušo padėklas ar plytelės? R. Jurgelaičio teigimu, šiandien madinga, kad dušo padėklas būtų kuo plonesnis. Dar geriau, jei dušo kabiną sudaro stiklinės sienelės ir plytelės su įrengtu trapu ar lataku. Visgi pastarasis įrengimas kur kas sudėtingesnis ir brangesnis. „Turi būti padarytas nuolydis ir gera hidroizoliacija, o siekiant komforto, po plytelėmis gali būti išvedžiojamas grindų šildymas“, – sako ekspertas.

5. Ar bus naudojamos potinkinės sistemos? Į sienas įmontuojamas WC, kriauklė, bidė – tai vienas moderniausių vonios sprendimų, suteikiančių patalpoms erdvės pojūtį ir estetiką. „Net jei sistema montuojama ant tinko ir reikalinga papildoma sienelė, sutaupoma daugiau vietos nei renkantis įprastą tualetą su bakeliu. Kita vertus, nuo žemės pakeltas tualetas optiškai suteikia patalpai daugiau erdvės“, – praktišką sprendimą įvardija interjero dizainerė A. Litinskienė.

6. Ar reikalingi santechnikos darbai? Šildymo ir vonios įrangos ekspertas R. Jurgelaitis pažymi, kad dažnai susiduriama su problema, kai perkamas naujas butas su daline apdaila ir jau išvedžiotais vamzdynais arba pasitikima santechniku, kuris vamzdžius ir jungtis išvedžioja pagal jam įprastus privedimo būdus. Tokiais atvejais žmogus, ieškodamas nestandartinių sprendimų ar vonios įrangos, turi du pasirinkimus – pervedžioti vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžius arba ieškoti įrangos pagal esamą situaciją. Jei atliekate būsto renovaciją ir ketinate perstatyti vonią ar kriauklę, taip pat būtina apmąstyti apie vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžių pervedimą. Planuojant vonios patalpą, taip pat svarbu iš anksto išsirinkti rankšluosčių džiovintuvą, mat ne visiems originalaus dizaino gyvatukams tinka standartiniai vamzdžių išvedimai.

7. Kuriose vietose grindys bus šildomos? Lygiagrečiai santechnikos darbams, svarbu pasirūpinti ir šildomų vonios grindų planu ar projektu. „Geriausia turėti jau iš anksto paruoštą vamzdžių išvedžiojimo planą, mat grindų šildymas po daugeliu vonios rakandų yra nepraktiškas. Paprastai galima rinktis elektra arba vandeniu šildomas grindis. „Jeigu vandenį grindims šildyti imsite iš bendros daugiabučio šildymo sistemos, būtina suderinti su namo bendrija, kaimynais, todėl nedideliam grindų plotui rekomenduojama rinktis elektra šildomas grindis“, – pataria „Tausana“ ekspertas.

8. Kur bus reikalingi elektros lizdai bei jungikliai? Paskutinis plano žingsnis, tačiau vienas pirmųjų remonto darbų – elektros instaliacija. Anot A. Litinskienės, planuojant elektros instaliaciją, svarbu susižymėti apšvietimo zonas: „Turėtų būti bendras apšvietimas, veidrodžio ir kiti modernūs variantai: nišose, balduose ar šalia vonios. Reikėtų rinktis lemputes, skirtas drėgnoms patalpoms.“ Jei vonios kambaryje žadate įrengti elektrinį ar kombinuotą gyvatuką, apgalvokite jo vietą. Kol dar nėra išklijuotos plytelės, per sieną galima pravesti laidą. Tokiu atveju nereikės papildomo lizdo ir gyvatukas atrodys estetiškiau. Jei numatoma masažinė ar chromoterapinė vonia, reikės įrengti elektros įvadą su srovės nuotėkio rele.

Kuriant vonios patalpą be architekto ar dizainerio, svarbiausia patiems viską iki smulkmenų susiplanuoti: nuo baldų ir įrangos išdėstymo vonioje iki stiliaus paieškų. Vis dėlto geras vonios projektas, specialistų teigimu, – tai pusė darbo.  Vėliau nereikės sukti galvos ar gailėtis dėl neatvesto laido, nepraktiško maišytuvo aukščio ar neapgalvoto apšvietimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius