Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 09

Kaip sulaukti gausaus pomidorų derliaus?

Pavasaris šiais metais kaip niekada džiugina. O ką daryti, kad džiugintų ir pomidorų derlius? Dalijamės pravarčiais patarimais!
Kaip sulaukti gausaus pomidorų derliaus?
Kaip sulaukti gausaus pomidorų derliaus? / Fotolia nuotr.
  • Mulčiavimas daro didžiulę, o svarbiausia – teigiamą įtaką pomidorų augimui, padeda ilgiau išlaikyti drėgmę, purią dirvą, sumažina piktžolių invaziją. Tam tikslui galite pasitelkti kompostą, nupjautą žolę, šiaudus, lapus ir kt. Mulčiuokite iškart po to, kai pasodinote pomidorų sodinukus ir stebėkite dirvą, kadangi po lietaus ir laistymo mulčio sluoksnis plonėja ir nebeatlieka savo funkcijos, taigi reikėtų jį atnaujinti. 
  • Pomidorai puikiai auga šiltoje, saulėtoje vietoje, purioje, derlingoje, mineralų kupinoje dirvoje. Atkreipkite dėmesį, kad pomidorai gali augti kelis metus iš eilės tose pačiose vietose. 
  • Reguliarus tręšimas gali jūsų derlių pagausinti kelis kartus. Tręškite pomidorus praėjus kelioms savaitėms po pomidorų sodinukų pasodinimo, o vėliau tuomet, kai pradės formuotis vaisiai. Šiuo metu specializuotose parduotuvėse be vargo rasite būtent pomidorams skirtų trąšų. Pomidorai geriausiai auga 6–6,8 pH dirvoje, tačiau jiems tinka ir 5,5 pH. 
  • Pomidorai puikiai auga kartu su pupelėmis, bazilikais, laiškiniais ir įprastais česnakais, porais, salotomis, paprikomis, šalavijais, čiobreliais. Suderinamumas jums padės užauginti gausesnį šių puikių vaisių derlių. 
  • Pomidorai labai nemėgsta būti perlaistomi, todėl šiuo atveju nepersistenkite, kad derlius nenukentėtų. Jeigu žemė kiek pradžiūvo, neskubėkite lieti kuo daugiau vandens, o leiskite pomidorams pabūti „sausomis kojomis“. Tik atminkite, kad žemė turi pradžiūti, bet ne perdžiūti! Laistykite gausiai, kas keturias dienas ar 1–2 kartus per savaitę, ir rinkitės nusistovėjusį vandenį. Svarbu, kad jis nebūtų per šaltas, kur kas tinkamesnis šiltas vanduo. 
  • Pomidorų sodinti lauke neskubėkite, geriausia tai daryti pirmą vasaros mėnesį. Atsižvelkite į tai, kad temperatūra naktimis neturi nukristi žemiau 10 laipsnių Celsijaus. Šiltnamyje darbuotis galite jau nuo gegužės vidurio. 
  • Rinkdamosi daigus (jeigu pomidorų neauginote pačios), būkite atidžios ir gerai apžiūrėkite, kaip jie atrodo: ar nėra pageltę, per daug išstypę, silpni. Daugiausia dėmesio skirkite šaknims, kurios turi būti tvirtos.
  • Nesivaikykite mados, t. y. dabar galima įsigyti pačių įvairiausių pomidorų rūšių, tad jeigu nesate patyrę daržininkai, pirmenybę teikite ne įmantrioms ir lepioms veislėms, bet tokioms, kurios atsparios ligoms ir kenkėjams, temperatūrų svyravimams. Išbandykite žemaūges veisles, kurios gausiai dera, be to, yra patogesnės prižiūrėti, jų nereikia genėti.  
  • Specialistai sako, kad genimi ir formuojami (skinamos šoninės ataugos) pomidorai būna vešlesni, tačiau ne per daug tankūs, greičiau sunoksta ir gausiau dera, taigi nepamirškite atlikti šito darbo, kad šiais metais ant stalo puikuotųsi kuo daugiau raudonskruosčių senjorų pomidorų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius