-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 15

Narcizų pasaulis: su kokiomis gėlėmis jie dera

Jeigu praėjusiais metais pavėlavote pasisodinti narcizų (šie darbai atliekami dar rudenį), nieko baisaus. Visuomet galite įsigyti vazonėliuose pasodintų, pavasariu dvelkiančių, geltonųjų šauklių.
Gražiausios pavasarinės gėlės
Gražiausios pavasarinės gėlės / Fotolia nuotr.

Kuo ypatingos šios gėlės? Ne tik savo užburiančiu aromatu, bet ir tuo, kad yra lengvai auginamos, prižiūrimos, vienoje vietoje gali augti 4–5 metus be persodinimo, puikiai iškenčia žiemą ir šalčius, atsparios ligoms. Narcizai išsiskiria tuo, kad puikiai dera su kitoms pavasarinėmis gėlėmis, pavyzdžiui, tulpėmis ar hiacintais bei kitais daugiamečiais augalais.

Shutterstock nuotr./Narcizai
Shutterstock nuotr./Narcizai

Taigi narcizai dailiai atrodys šalia pelargonijų, rasakilų, raktažolių, viksvų. Narcizus šiuo atveju geriausia sodinti grupelėmis, po 5–7, ir žiūrėti, kad jie būtų apsupti jau išvardytų daugiamečių augalų, kadangi vėliau, kai auksaspalviai augalai vysta ar ruduoja, daugiamečiai nukreipia dėmesį.

Shutterstock nuotr./Narcizai
Shutterstock nuotr./Narcizai

Išbandykite pačias įvairiausias narcizų rūšis, kadangi jie būna ne tik balti ar geltoni, bet ir oranžinių atspalvių, vamzdeliniai, plačiavainikiai, poetiniai, pilnaviduriai... Pastarieji atrodo labai puošniai ir išskirtinai. Priskaičiuojama net 50–60 narcizų rūšių!

Narcizus sodinti galite ne tik į žemę, bet ir į dailius vazonus, spalvingus kibirėlius, o vėliau išdėlioti, kur širdis geidžia – ant palangės ar lauke, kieme, pievoje. Rinkitės derlingą, purią žemę ir saulės kupinas vietas, kuriose narcizai galės atsiskleisti visu grožiu.

Shutterstock nuotr./Tulpės ir narcizai
Shutterstock nuotr./Tulpės ir narcizai

Miniatiūrinės narcizų rūšys dailiai atrodys alpinariumuose, tačiau šalia reikėtų pasodinti ir kitų daugiamečių augalų, kurie paslėps pavasario pabaigoje ruduojančias gėles.

Specialistai pataria rinktis vienu metu žydinčias narcizų rūšis, kurių pakanka 2–3. Tokiu būdu sukursite tikrai dėmesio vertą pavasarinių gėlių žydėjimo šventę. Jeigu norite dar daugiau spalvų, šalia narcizų rinkitės augalus, kurie žydės tokiu pačiu metu: tai jau mūsų išvardytos tulpės, hiacintai, scylės, krokai, žydrės, vėlesniam metui tiks bergenijos, vaisginos.

Shutterstock nuotr./Hiacintai ir narcizai
Shutterstock nuotr./Hiacintai ir narcizai

P. S. Beje, jeigu ant jūsų Velykų stalo puikuosis vazone augantys narcizai, neskubėkite jų išmesti, kai nužydės. Atėjus rudeniui galėsite pasodinti iš naujo ir kitą pavasarį mėgautis svaiginančiu aromatu. Ar gali būti geriau?..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius