-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 26

Norite sulaukti greitesnio derliaus? Statykite šiltnamį!

Nušvitę pirmieji saulės spinduliai iš namų išvilioja ir sodininkus, ir daržininkus, kurie pasiruošę sėti, sodinti ir kuo greičiau sulaukti šviežio derliaus. Tam kone idealus pasirinkimas būtų šiltnamis – juk jame aukštesnė temperatūra, gausu saulės šviesos, augalėliai apsaugoti nuo žvarbių vėjų.
Šiltnamis
Šiltnamis / Fotolia nuotr.

Nuo ko pradėti?

Kad ir ką augintumėte šiltnamyje, pirmiausia jam suraskite tinkamą vietą savo sklype. Geriausia orientuotis į pasaulio šalių kryptis ir statyti šiltnamį nuo rytų į vakarus, kad užtikrintumėte didelį saulės šilumos ir šviesos kiekį. Jeigu neturite tokios galimybės, tuomet stenkitės šiltnamį įtaisyti taip, jog daugiau šilumos ir šviesos į jį patektų pirmoje dienos pusėje: jeigu saulė šildys popiet, šiltnamis gaus per mažai šilumos, kad iškęstų visą naktį. Ryte po tokio atvėsimo augalėliai gali gauti tikrą saulės smūgį. Šiltnamį tinka statyti ir iš pietų į šiaurę. Kai kurių specialistų nuomone, mūsų šalyje tai yra idealiausias variantas. Taip pat svarbu, kad šalia šiltnamio nebūtų labai didelių medžių, sienų ar tankių krūmų, kurie užstotų šilumą ir šviesą. Vis dėlto visai plynas laukas irgi ne išeitis, mat vėjas itin greitai atšaldo šiltnamį, o nuo to kenčia augalai.

 

Ant ko statyti?

Šiltnamiai statomi ant žemės arba ant specialus pamatėlio. Prieš statydami įsitikinkite, kad dirva nepažliugusi. Besikaupiantis vanduo greičiau jau nusineš jūsų derlių nei duos naudos. Jeigu kyla klausimų, ant kokio paviršiaus geriau statyti, visuomet pasitarkite su specialistu. Viena aišku – šiltnamis žemumoje nėra pati geriausia išeitis, nes ten būna vėsiau, o ir vandens kaupiasi daugiau.

 

Plotas

Apgalvokite, kokio ploto šiltnamio jums reikia, kad tinkamai galėtumėte prižiūrėti augantį derlių. Žinoma, tai priklauso ir nuo to, ką ruošiatės auginti, nes kai kurie augalai yra žemaūgiai, o kiti, atvirkščiai, aukšti. Svarbu paminėti, kad šiuolaikinį šiltnamį galite užsisakyti iš gamintojų, kurie patars, kokios formos ir kokių medžiagų rinktis. Tai išties greitas ir praktiškas sprendimas, bet, aišku, ir gerokai brangesnis. Tačiau tokiu atveju galite įsigyti nestandartinio dydžio ar formos šiltnamį. Populiariausi vidutinio dydžio šiltnamiai – 2,5 х 6 m ir 3 х 6 m.

 

Karkasas

Šiltnamiai gali būti arkos formos, vienšlaičiai, dvišlaičiai ar tokie, kokių jums norisi, t. y. tereikia savo viziją pateikti gamintojams.Tačiau būtinai turite pagalvoti apie šiltnamio aukštį, mat svarbu, kad jame būtų patogu dirbti. Arkos labiausiai tinka paprikoms, baklažanams, žemaūgiams pomidorams, o štai dvišlaičiai – agurkams, aukštaūgiams pomidorams, gėlėms auginti. Karkasai gaminami iš itin patvarių ir ilgaamžių cinkuotų plieno, aliuminio profilių, na, o mediena jau nukeliauja į antrą planą. Be to, karkasas turi būti šviesios spalvos, kad saulė nepažeistų plėvelės (jeigu šiltnamis dengtas plėvele).

 

Danga

Plėvelė, stiklas ar kanalinis polikarbonatas? Kiekviena danga turi savų privalumų ir trūkumų. Tarkime, jeigu jūsų šiltnamis nedidelis, galite išsiversti ir su plėvele, kuri šiais laikais patikima, nors ir neilgaamžė, gali suplyšti, tačiau apsaugo nuo UV spindulių. Be to, ir kainuoja pigiau, palyginti su stiklu ar kanaliniu polikarbonatu. Pastarieji du variantai itin praktiški ir gali būti naudojami ne vienerius metus, bet yra gerokai brangesni. Kanalinis polikarbonatas lengvesnis už stiklą, puikiai išsaugo šilumą, atsparus šalčiui, gerai praleidžia šviesą, tačiau stiklas atrodo estetiškiau, yra skaidresnis už polikarbonatą. Šiuolaikiniam daržininkui siūlomas ir grūdintas stiklas, kuris daug patvaresnis ir saugesnis.  

 

Laistymas ir vėdinimas

Šie du aspektai ypač svarbūs. Šiltnamį būtina vėdinti, labai kaitriomis dienomis, kai temperatūra smarkiai šokteli aukštyn. Visuomet turėkite omenyje, kad šiltnamyje būtini atveriami langai ar orlaidės, t. y. jis negali būti aklinas. Tiek vėdinimą, tiek laistymą be galo palengvintų automatinės sistemos, o jūs galėtumėte ramiau atsikvėpti, kad nepamiršote atlikti nė vieno iš šių darbų. Tiesa, vėdinimas nelygu vėdinimui. Kad sukuriamas skersvėjis nepakenktų augalams, orlaides geriau numatykite viršutinėje šiltnamio dalyje. Taip pat galite rinktis įvairiausias laistymo ir drėkinimo sistemas: purkštukus, lašines laistymo sistemas (jos laikomos pačiomis geriausiomis, nes augalai laiku ir pakankamai gauna reikiamos temperatūros drėgmės) ir t. t. Verta pabrėžti, kad tinkamai vėdindami šiltnamį ir mulčiuodami jo dirvą, tikrai sutaupysite drėgmės. Atminkite – vanduo neturi būti ledinis! Tinkamiausias yra lietaus. Geriausia, kai šiltnamis nėra toli nuo namų: kuo jis arčiau, tuo patogiau prižiūrėti jį ar įtaisyti visas reikiamas sistemas.

 

P. S.

Beje, jei gyvenate mieste, bet norite užsiauginti bent vieną kitą daržovę, nedideliame kiemo plotelyje arba net balkone ar ant namo stogo, galite susiręsti nediduką šiltnamį. Jų galima nusipirkti ir jau paruoštų. Žinoma, didelio derliaus tokiame šiltnamėlyje neužauginsite, bet tai bus puikus būdas patenkinti savo daržininkės aistrą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius