Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25 /2017 05 01

Oro kondicionierius – išsigelbėjimas vasarą, bet apie jį galvoti reiktų jau dabar

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vidutinė oro temperatūra kyla. Tai ypač aktualu vasarą, kai termometro stulpelis dieną pakyla net iki 35 laipsnių karščio. Vis dažniau atslenka ir tropinės naktys, per kurias temperatūra nekrenta žemiau 20 laipsnių. Toks karštis mūsų ir taip drėgname klimate itin vargina, tad biurams kondicionieriai yra neišvengiama būtinybė. Tačiau norėdami tausoti sveikatą ir energiją apie šį įrenginį turėtume pagalvoti ir namuose.
123rf.com nuotr. / Oro kondicionierius
123rf.com nuotr. / Oro kondicionierius

Labiausiai didelis karštis veikia vaikus ir senyvo amžiaus žmones, taip pat besiskundžiančiais mūsų krašte dažnomis širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau retas kuris jaučiamės itin energingi ir darbingi vasariškai įkaitusioje patalpoje. Atrodytų, kad šią problemą galėtume išspręsti ir kur kas paprastesnėmis priemonėmis – atidarę langą ar pasistatę paprastą ventiliatorių. Tačiau tai toli gražu nėra geriausias sprendimas.

Reiktų turėti galvoje, kad viskas, ką daro ventiliatorius, yra oro sukimas ratu, dėl ko kartu pakyla ir patalpoje esančios dulkės. Tuo tarpu visi kondicionieriai turi oro filtrus, kurie iš oro šalina ne tik dulkes, bet ir bakterijas, kurios sukelia nemalonų užsistovėjusio oro kvapą. Tam tikri modeliai turi ir gryno oro padavimo funkciją, kuri tiekia šviežią lauko orą į patalpas.

„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius

Viena iš svarbių kondicionieriaus savybių, apie kurią susimąstome rečiau – drėgmės lygio palaikymas. Patalpoje, kurioje nėra oro kondicionieriaus, vasarą būna ne tik aukšta temperatūra, bet ir aukštas drėgmės lygis. Jei esate dirbę biure be kondicionieriaus, turbūt pastebėjote, kad pradėjus trūkti oro atidaromi langai, tačiau darbingumas nuo to nepadidėja. Taip yra todėl, kad praviras langas ne tik nesumažina temperatūros, bet ir padidina drėgmės lygį patalpoje.

Svarbiausia – teisingas pasirinkimas ir tinkamas naudojimas

Pasak UAB „City-Line LT“ vadovo R.Šilobrito, pirmiausia renkantis oro kondicionierių reikia atkreipti dėmesį į kainą ir jo techninius duomenis. „Kai kurie kondicionierių įsivaizduoja kaip prabangos detalę, bet kainos yra labai įvairios. Daug ką lemia prekės ženklo žinomumas – garsūs prekiniai ženklai yra brangiausi, bet tikrai negalėčiau pasakyti, kad mažiau žinomi gamintojai yra blogi. Galiausiai, garantija juk galioja visiems“, - teigė pašnekovas.

Tuo tarpu techniniai duomenys apibrėžia kondicionieriaus galingumą, papildomas funkcijas ir skleidžiamo garso lygį. R.Šilobritas pabrėžia, kad pastaroji detalė svarbi ne tik kalbant apie vidinį bloką: „Suprantama, kad daugelis nori, jog oro kondicionierius tyliai veiktų viduje, tačiau tai galioja ir išoriniam blokui, kurio skleidžiamas garsas gali erzinti kaimynus“.

„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius

Kai kuriuos neramina, kad kondicionierius gali sukelti peršalimą. Tačiau pasak R.Šilobrito, to galima nesunkiai išvengti. Pirmiausia, ir tai jums visada patars specialistai, reikia kondicionierių reikia įsirengti tokioje vietoje, kad jis nepūstų tiesiai į veidą. Taip pat svarbu atsiminti universalią taisyklę – vidaus ir lauko temperatūrų skirtumas neturėtų viršyti septynių laipsnių.

„Optimaliausia temperatūra žmogui yra 23 laipsniai, bet labiausiai organizmas bijo didelio temperatūrų skirtumo. Jeigu lauke yra 30 laipsnių, o kondicionierių nustatome atšaldyti orą iki 18 laipsnių, nieko keisto, kad peršąlame. Todėl visada rekomenduoju mažinti temperatūrą palaipsniui, kol pasieksime tokią, prie kurios jausimės patogiai“, – atkreipė dėmesį UAB „City-Line LT vadovas.

„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius

Norint, kad kondicionierius tarnautų tinkamai reiktų ir kartą ar du per metus pasirūpinti technine kondicionieriaus profilaktika. „Nevalant filtrų, jie apsineša dulkėmis, kurios po to gali patekti į kondensato vonelę ir užkimšti vamzdžius. Laikui bėgant dėl to gali užsiveisti ir pelėsis. Neplaunamas išorinis blokas taip pat gali užsikimšti nuo dulkių, voratinklių ar lapų. Dėl to didėja elektros sąnaudos, sunkėja kompresoriaus darbas, kas ilgainiui atsiliepia ilgaamžiškumui“, apie priežiūra pasakojo R.Šilobritas.

Geriausias metas įsirengti – dar neatėjus vasarai

Turbūt nieko nenustebins, kad didžiausias kondicionierių montuotojų užimtumas būna vasarą. „Neretai žmonės kondicionierių įsirengia tik tada, kai vasarą nebegali tverti. Tada skambina ir nori jo įrengto dar tą pačią dieną. Todėl geriausia nelaukti paskutinės akimirkos, nes visos įmonės būna labai užimtos vasarą, ir tenka derintis prie montuotojų darbo laiko“, – atkreipė dėmesį R.Šilobritas.

Įsirengti kondicionieriaus patiems tikrai nepavyks, nes montavimui reikalingi specialūs instrumentai, medžiagas ir patirtis, kuri įrodoma sertifikatais. Viskas priklauso nuo sudėtingumo, tad montavimas gali užtrukti nuo 2 iki 8 valandų, tačiau bet kuriuo atveju montavimo darbai yra atliekami per vieną dieną.

„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius

Nereikėtų gundytis ir itin mažomis montavimo paslaugų kainomis, kurias siūlo kai kurios nesertifikuotos įmonės. „Būna įmonių, kurios dirba tik pusmetį, o garantiją duoda dvejiems ar penkeriems metams. Kai kurios jų tiek laiko nė neišdirba, o vėliau už remontą tenka mokėti pačiam pirkėjui, nors garantija tebegalioja. Todėl visada svarbu atkreipti į įmonės gyvavimo laikotarpį ir ar ši turi sertifikatus montavimui“, – patarė UAB „City-Line LT vadovas R.Šilobritas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius